Is podcast Zajčji golaž Is podcast
Zajčji golaž

Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …

Matjaž Merljak

kuhajmo

23. 12. 2024
Zajčji golaž

Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …

Matjaž Merljak

VEČ ...|23. 12. 2024
Zajčji golaž

Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|20. 12. 2024
Shranjevanje potice

Kako shraniti potico, da ostane dolgo sveža, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pečeno potico po desetih minutah vzamemo iz modela in jo postavimo na desko ali pladenj. Položimo jo na peki papir ali pa papirnato brisačo, pokrijemo jo s prtičkom. To postavimo v polivinil vrečko, ki jo zapremo in pustimo potico, da se ohladi. Ohlajeno potico pa zavijemo v folijo za živila in postavimo v vrečko ter hranimo na hladnem. Tako lahko počaka tudi dva ali tri tedne.

Shranjevanje potice

Kako shraniti potico, da ostane dolgo sveža, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pečeno potico po desetih minutah vzamemo iz modela in jo postavimo na desko ali pladenj. Položimo jo na peki papir ali pa papirnato brisačo, pokrijemo jo s prtičkom. To postavimo v polivinil vrečko, ki jo zapremo in pustimo potico, da se ohladi. Ohlajeno potico pa zavijemo v folijo za živila in postavimo v vrečko ter hranimo na hladnem. Tako lahko počaka tudi dva ali tri tedne.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Shranjevanje potice

Kako shraniti potico, da ostane dolgo sveža, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pečeno potico po desetih minutah vzamemo iz modela in jo postavimo na desko ali pladenj. Položimo jo na peki papir ali pa papirnato brisačo, pokrijemo jo s prtičkom. To postavimo v polivinil vrečko, ki jo zapremo in pustimo potico, da se ohladi. Ohlajeno potico pa zavijemo v folijo za živila in postavimo v vrečko ter hranimo na hladnem. Tako lahko počaka tudi dva ali tri tedne.

VEČ ...|20. 12. 2024
Shranjevanje potice

Kako shraniti potico, da ostane dolgo sveža, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pečeno potico po desetih minutah vzamemo iz modela in jo postavimo na desko ali pladenj. Položimo jo na peki papir ali pa papirnato brisačo, pokrijemo jo s prtičkom. To postavimo v polivinil vrečko, ki jo zapremo in pustimo potico, da se ohladi. Ohlajeno potico pa zavijemo v folijo za živila in postavimo v vrečko ter hranimo na hladnem. Tako lahko počaka tudi dva ali tri tedne.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|19. 12. 2024
Lešnikov nadev za potico

Kako pripraviti lešnikov nadev za potico? Ali je potrebno lešnike tudi pred tem kaj pražiti, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina mu je odgovorila, da jih najprej damo na pekač in v vročo pečico, da lupinica, ki je rahlo grenka, popoka. Dobro jih premešamo in potem jih s pomočjo serviete oluščimo. Šele nato jih zmeljemo. Če želimo poudariti okus, jih pred tem še pražimo v kozici - dodamo malo sladkorja v prahu in stalno mešamo. Sam postopek priprave nadeva je tak, kot pri orehih. Drobtine skuhamo v mleku, nato dodamo mlete lešnike. Dobiti moramo zelo gost nadev. Nato dodamo sneg (rumenjake porabimo za testo), limonino lupino, sok pomaranče, po želji tudi čokoladni prah.  

Lešnikov nadev za potico

Kako pripraviti lešnikov nadev za potico? Ali je potrebno lešnike tudi pred tem kaj pražiti, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina mu je odgovorila, da jih najprej damo na pekač in v vročo pečico, da lupinica, ki je rahlo grenka, popoka. Dobro jih premešamo in potem jih s pomočjo serviete oluščimo. Šele nato jih zmeljemo. Če želimo poudariti okus, jih pred tem še pražimo v kozici - dodamo malo sladkorja v prahu in stalno mešamo. Sam postopek priprave nadeva je tak, kot pri orehih. Drobtine skuhamo v mleku, nato dodamo mlete lešnike. Dobiti moramo zelo gost nadev. Nato dodamo sneg (rumenjake porabimo za testo), limonino lupino, sok pomaranče, po želji tudi čokoladni prah.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Lešnikov nadev za potico

Kako pripraviti lešnikov nadev za potico? Ali je potrebno lešnike tudi pred tem kaj pražiti, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina mu je odgovorila, da jih najprej damo na pekač in v vročo pečico, da lupinica, ki je rahlo grenka, popoka. Dobro jih premešamo in potem jih s pomočjo serviete oluščimo. Šele nato jih zmeljemo. Če želimo poudariti okus, jih pred tem še pražimo v kozici - dodamo malo sladkorja v prahu in stalno mešamo. Sam postopek priprave nadeva je tak, kot pri orehih. Drobtine skuhamo v mleku, nato dodamo mlete lešnike. Dobiti moramo zelo gost nadev. Nato dodamo sneg (rumenjake porabimo za testo), limonino lupino, sok pomaranče, po želji tudi čokoladni prah.  

VEČ ...|19. 12. 2024
Lešnikov nadev za potico

Kako pripraviti lešnikov nadev za potico? Ali je potrebno lešnike tudi pred tem kaj pražiti, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina mu je odgovorila, da jih najprej damo na pekač in v vročo pečico, da lupinica, ki je rahlo grenka, popoka. Dobro jih premešamo in potem jih s pomočjo serviete oluščimo. Šele nato jih zmeljemo. Če želimo poudariti okus, jih pred tem še pražimo v kozici - dodamo malo sladkorja v prahu in stalno mešamo. Sam postopek priprave nadeva je tak, kot pri orehih. Drobtine skuhamo v mleku, nato dodamo mlete lešnike. Dobiti moramo zelo gost nadev. Nato dodamo sneg (rumenjake porabimo za testo), limonino lupino, sok pomaranče, po želji tudi čokoladni prah.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|16. 12. 2024
Shranjevanje česna

Poslušalca je zanimalo, kako naj pripravi česen v kozarčkih, da bi njegovi ženi olajšal kuhanje – da se ji ne bi bilo treba ukvarjati z ljubljenjem drobnega domačega česna. Sestra Nikolina mu je svetovala, naj ga olupi in strese v mikser ter zmiksa. Pred tem naj posoli in doda olivno olje. Nastati mora gosta omaka, po potrebi dolije olje. To naloži v kozarčke, dobro pokrije oz. zapre in postavi v skrinjo. V hladilniku naj ima le kozarček, ki ga trenutno potrebuje – česen ven postrga z žličko.  

Shranjevanje česna

Poslušalca je zanimalo, kako naj pripravi česen v kozarčkih, da bi njegovi ženi olajšal kuhanje – da se ji ne bi bilo treba ukvarjati z ljubljenjem drobnega domačega česna. Sestra Nikolina mu je svetovala, naj ga olupi in strese v mikser ter zmiksa. Pred tem naj posoli in doda olivno olje. Nastati mora gosta omaka, po potrebi dolije olje. To naloži v kozarčke, dobro pokrije oz. zapre in postavi v skrinjo. V hladilniku naj ima le kozarček, ki ga trenutno potrebuje – česen ven postrga z žličko.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Shranjevanje česna

Poslušalca je zanimalo, kako naj pripravi česen v kozarčkih, da bi njegovi ženi olajšal kuhanje – da se ji ne bi bilo treba ukvarjati z ljubljenjem drobnega domačega česna. Sestra Nikolina mu je svetovala, naj ga olupi in strese v mikser ter zmiksa. Pred tem naj posoli in doda olivno olje. Nastati mora gosta omaka, po potrebi dolije olje. To naloži v kozarčke, dobro pokrije oz. zapre in postavi v skrinjo. V hladilniku naj ima le kozarček, ki ga trenutno potrebuje – česen ven postrga z žličko.  

VEČ ...|16. 12. 2024
Shranjevanje česna

Poslušalca je zanimalo, kako naj pripravi česen v kozarčkih, da bi njegovi ženi olajšal kuhanje – da se ji ne bi bilo treba ukvarjati z ljubljenjem drobnega domačega česna. Sestra Nikolina mu je svetovala, naj ga olupi in strese v mikser ter zmiksa. Pred tem naj posoli in doda olivno olje. Nastati mora gosta omaka, po potrebi dolije olje. To naloži v kozarčke, dobro pokrije oz. zapre in postavi v skrinjo. V hladilniku naj ima le kozarček, ki ga trenutno potrebuje – česen ven postrga z žličko.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|13. 12. 2024
Zamrznjen bob

Poslušalka je sestro Nikolino vprašala, za kaj lahko uporabi zamrznjen bob, ki ima debelo lupino. Sestra ji je svetovala, naj ga skuha, nato pa spasira in preko cedila precedi. Tako bo dobila dobro kremno juho. Ta bo še bolj okusna, če ji bo dodala na čebuli pražen krompir in korenček. Kasneje se je v oddajo oglasila poslušalka in svetovala, naj se bob z debelo lupino najprej olušči, nato pa skuha.

Zamrznjen bob

Poslušalka je sestro Nikolino vprašala, za kaj lahko uporabi zamrznjen bob, ki ima debelo lupino. Sestra ji je svetovala, naj ga skuha, nato pa spasira in preko cedila precedi. Tako bo dobila dobro kremno juho. Ta bo še bolj okusna, če ji bo dodala na čebuli pražen krompir in korenček. Kasneje se je v oddajo oglasila poslušalka in svetovala, naj se bob z debelo lupino najprej olušči, nato pa skuha.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Zamrznjen bob

Poslušalka je sestro Nikolino vprašala, za kaj lahko uporabi zamrznjen bob, ki ima debelo lupino. Sestra ji je svetovala, naj ga skuha, nato pa spasira in preko cedila precedi. Tako bo dobila dobro kremno juho. Ta bo še bolj okusna, če ji bo dodala na čebuli pražen krompir in korenček. Kasneje se je v oddajo oglasila poslušalka in svetovala, naj se bob z debelo lupino najprej olušči, nato pa skuha.

VEČ ...|13. 12. 2024
Zamrznjen bob

Poslušalka je sestro Nikolino vprašala, za kaj lahko uporabi zamrznjen bob, ki ima debelo lupino. Sestra ji je svetovala, naj ga skuha, nato pa spasira in preko cedila precedi. Tako bo dobila dobro kremno juho. Ta bo še bolj okusna, če ji bo dodala na čebuli pražen krompir in korenček. Kasneje se je v oddajo oglasila poslušalka in svetovala, naj se bob z debelo lupino najprej olušči, nato pa skuha.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|10. 12. 2024
Hrana za odpornost

Tudi hrana lahko lepo pomaga pri ohranjanju zdravja in pri preprečevanju prehladov. Prehrana naj bo pestra, mešana, bogata s sadjem in zelenjavo. Hkrati poskrbimo, da bomo redno imeli obroke, ne da bo prvi obrok šele popoldne, na pragu večera. Pri sadju so na prvem mestu domača jabolka, sledijo pomaranče, mandarine, grenivke, zlasti rdeče, tudi kakšne fige, suhe slive ... Zelenjava naj bo sezonska: por, zelje - sveže ali kislo, kisla repa, sveža koleraba ... Zelo bogat s C vitaminom in železom je peteršilj. Svežega narežemo in damo na kruh, namazan z maslom. Sicer pa ga jedem dodajamo ob koncu priprave oziroma kuhanja, lahko ga postrežemo v posebni skodelici in si ga vsak po okusu dodaja. Zdravju koristita tudi česen in čebula, sploh sveža, presna. Čebulo naprimer lahko za malico narežemo in ponudimo k suhi salami. Lahko jo umešamo k skuti, pokapljamo z bučnim oljem ...

Hrana za odpornost

Tudi hrana lahko lepo pomaga pri ohranjanju zdravja in pri preprečevanju prehladov. Prehrana naj bo pestra, mešana, bogata s sadjem in zelenjavo. Hkrati poskrbimo, da bomo redno imeli obroke, ne da bo prvi obrok šele popoldne, na pragu večera. Pri sadju so na prvem mestu domača jabolka, sledijo pomaranče, mandarine, grenivke, zlasti rdeče, tudi kakšne fige, suhe slive ... Zelenjava naj bo sezonska: por, zelje - sveže ali kislo, kisla repa, sveža koleraba ... Zelo bogat s C vitaminom in železom je peteršilj. Svežega narežemo in damo na kruh, namazan z maslom. Sicer pa ga jedem dodajamo ob koncu priprave oziroma kuhanja, lahko ga postrežemo v posebni skodelici in si ga vsak po okusu dodaja. Zdravju koristita tudi česen in čebula, sploh sveža, presna. Čebulo naprimer lahko za malico narežemo in ponudimo k suhi salami. Lahko jo umešamo k skuti, pokapljamo z bučnim oljem ...

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Hrana za odpornost

Tudi hrana lahko lepo pomaga pri ohranjanju zdravja in pri preprečevanju prehladov. Prehrana naj bo pestra, mešana, bogata s sadjem in zelenjavo. Hkrati poskrbimo, da bomo redno imeli obroke, ne da bo prvi obrok šele popoldne, na pragu večera. Pri sadju so na prvem mestu domača jabolka, sledijo pomaranče, mandarine, grenivke, zlasti rdeče, tudi kakšne fige, suhe slive ... Zelenjava naj bo sezonska: por, zelje - sveže ali kislo, kisla repa, sveža koleraba ... Zelo bogat s C vitaminom in železom je peteršilj. Svežega narežemo in damo na kruh, namazan z maslom. Sicer pa ga jedem dodajamo ob koncu priprave oziroma kuhanja, lahko ga postrežemo v posebni skodelici in si ga vsak po okusu dodaja. Zdravju koristita tudi česen in čebula, sploh sveža, presna. Čebulo naprimer lahko za malico narežemo in ponudimo k suhi salami. Lahko jo umešamo k skuti, pokapljamo z bučnim oljem ...

VEČ ...|10. 12. 2024
Hrana za odpornost

Tudi hrana lahko lepo pomaga pri ohranjanju zdravja in pri preprečevanju prehladov. Prehrana naj bo pestra, mešana, bogata s sadjem in zelenjavo. Hkrati poskrbimo, da bomo redno imeli obroke, ne da bo prvi obrok šele popoldne, na pragu večera. Pri sadju so na prvem mestu domača jabolka, sledijo pomaranče, mandarine, grenivke, zlasti rdeče, tudi kakšne fige, suhe slive ... Zelenjava naj bo sezonska: por, zelje - sveže ali kislo, kisla repa, sveža koleraba ... Zelo bogat s C vitaminom in železom je peteršilj. Svežega narežemo in damo na kruh, namazan z maslom. Sicer pa ga jedem dodajamo ob koncu priprave oziroma kuhanja, lahko ga postrežemo v posebni skodelici in si ga vsak po okusu dodaja. Zdravju koristita tudi česen in čebula, sploh sveža, presna. Čebulo naprimer lahko za malico narežemo in ponudimo k suhi salami. Lahko jo umešamo k skuti, pokapljamo z bučnim oljem ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|6. 12. 2024
Pašta fižol

Poslušalka je prosila za nasvet glede priprave pašta fižola. Sestra Nikolina pravi, da to enolončnico lahko naredimo iz stročjega fižola ali pa tistega v zrnju. Slednjega namočimo in (najbolje) naslednji dan skuhamo. Lahko dodamo še korenček, gomolj zelene, praženo čebulo, malo paprike. Nato pa v to juho zakuhamo drobne testenine ali nalomljen špagete. Lahko jih tudi skuhamo posebej in dodamo fižolovi juhi. 

Pašta fižol

Poslušalka je prosila za nasvet glede priprave pašta fižola. Sestra Nikolina pravi, da to enolončnico lahko naredimo iz stročjega fižola ali pa tistega v zrnju. Slednjega namočimo in (najbolje) naslednji dan skuhamo. Lahko dodamo še korenček, gomolj zelene, praženo čebulo, malo paprike. Nato pa v to juho zakuhamo drobne testenine ali nalomljen špagete. Lahko jih tudi skuhamo posebej in dodamo fižolovi juhi. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Pašta fižol

Poslušalka je prosila za nasvet glede priprave pašta fižola. Sestra Nikolina pravi, da to enolončnico lahko naredimo iz stročjega fižola ali pa tistega v zrnju. Slednjega namočimo in (najbolje) naslednji dan skuhamo. Lahko dodamo še korenček, gomolj zelene, praženo čebulo, malo paprike. Nato pa v to juho zakuhamo drobne testenine ali nalomljen špagete. Lahko jih tudi skuhamo posebej in dodamo fižolovi juhi. 

VEČ ...|6. 12. 2024
Pašta fižol

Poslušalka je prosila za nasvet glede priprave pašta fižola. Sestra Nikolina pravi, da to enolončnico lahko naredimo iz stročjega fižola ali pa tistega v zrnju. Slednjega namočimo in (najbolje) naslednji dan skuhamo. Lahko dodamo še korenček, gomolj zelene, praženo čebulo, malo paprike. Nato pa v to juho zakuhamo drobne testenine ali nalomljen špagete. Lahko jih tudi skuhamo posebej in dodamo fižolovi juhi. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|4. 12. 2024
Piškoti se razlezejo

Poslušalka ima težavo pri peki piškotov, namesto da bi ostali hlebčki oziroma kupčki, se razlezejo v ploščice. To se dogaja pri breskvicah, razpokančkih pa tudi pri drugih. Kaj je narobe, kako bi to lahko preprečila? Sestra Nikolina meni, da je testo preveč vlažno ali pa da je v njem premalo moke oziroma škroba. Do tega lahko pride tudi, če damo preveč pecilnega praška ali soda bikarbone glede na količino moke. Še en vzrok je lahko: premalo ogreta pečica. Piškote pečemo pri 180 do 190 stopinjah Celzija.

Piškoti se razlezejo

Poslušalka ima težavo pri peki piškotov, namesto da bi ostali hlebčki oziroma kupčki, se razlezejo v ploščice. To se dogaja pri breskvicah, razpokančkih pa tudi pri drugih. Kaj je narobe, kako bi to lahko preprečila? Sestra Nikolina meni, da je testo preveč vlažno ali pa da je v njem premalo moke oziroma škroba. Do tega lahko pride tudi, če damo preveč pecilnega praška ali soda bikarbone glede na količino moke. Še en vzrok je lahko: premalo ogreta pečica. Piškote pečemo pri 180 do 190 stopinjah Celzija.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Piškoti se razlezejo

Poslušalka ima težavo pri peki piškotov, namesto da bi ostali hlebčki oziroma kupčki, se razlezejo v ploščice. To se dogaja pri breskvicah, razpokančkih pa tudi pri drugih. Kaj je narobe, kako bi to lahko preprečila? Sestra Nikolina meni, da je testo preveč vlažno ali pa da je v njem premalo moke oziroma škroba. Do tega lahko pride tudi, če damo preveč pecilnega praška ali soda bikarbone glede na količino moke. Še en vzrok je lahko: premalo ogreta pečica. Piškote pečemo pri 180 do 190 stopinjah Celzija.

VEČ ...|4. 12. 2024
Piškoti se razlezejo

Poslušalka ima težavo pri peki piškotov, namesto da bi ostali hlebčki oziroma kupčki, se razlezejo v ploščice. To se dogaja pri breskvicah, razpokančkih pa tudi pri drugih. Kaj je narobe, kako bi to lahko preprečila? Sestra Nikolina meni, da je testo preveč vlažno ali pa da je v njem premalo moke oziroma škroba. Do tega lahko pride tudi, če damo preveč pecilnega praška ali soda bikarbone glede na količino moke. Še en vzrok je lahko: premalo ogreta pečica. Piškote pečemo pri 180 do 190 stopinjah Celzija.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Kmetijska oddaja

VEČ ...|22. 12. 2024
Polona Globočnik v podcastu RAST o sporazumu MERCOSUR in zagovorništvu kmetov

Slišali ste en del pogovora v petkovem podkastu Rast. Gostja Polona Globočnik je med drugim spregovorila tudi o ozadju sporazuma Mercosur in pasteh, ki jih prinaša za kmetijstvo.

Polona Globočnik v podcastu RAST o sporazumu MERCOSUR in zagovorništvu kmetov

Slišali ste en del pogovora v petkovem podkastu Rast. Gostja Polona Globočnik je med drugim spregovorila tudi o ozadju sporazuma Mercosur in pasteh, ki jih prinaša za kmetijstvo.

Robert Božič

kmetijstvonaravavrt

Duhovna misel

VEČ ...|22. 12. 2024
Srečen in nesrečen dan

Motorist je prevozil rdečo luč na semaforju. Takoj za njim ...

Iz knjige Zgodbe kažejo novo pot, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.

Srečen in nesrečen dan

Motorist je prevozil rdečo luč na semaforju. Takoj za njim ...

Iz knjige Zgodbe kažejo novo pot, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.

Božo Rustja

duhovnost

Komentar tedna

VEČ ...|20. 12. 2024
P. Peter Lah: Predbožični klepet

Večerni klepet je nas je preko Indije odnesel v Slovenijo, Nemčijo in končno Švico. Henry je omenil, da je študiral skupaj s Saju (sadžu) Georgem, mojstrom klasičnega indijskega plesa, ki je v Evropi vzbudil precej zanimanja. Slovencev ni ravno navdušil, sem pripomnil. Pogled na napol nagega duhovnika, z ličili na obrazu in odetega v živopisana oblačila, je nekatere gledalce namesto v teološke višine popeljal v brezna nespodobnosti. To je bilo pred desetletji, danes se ga v Sloveniji nihče več ne spomni …

Komentar je pripravil jezuit p. Peter Lah, profesor na Gregoriani v Rimu.

P. Peter Lah: Predbožični klepet

Večerni klepet je nas je preko Indije odnesel v Slovenijo, Nemčijo in končno Švico. Henry je omenil, da je študiral skupaj s Saju (sadžu) Georgem, mojstrom klasičnega indijskega plesa, ki je v Evropi vzbudil precej zanimanja. Slovencev ni ravno navdušil, sem pripomnil. Pogled na napol nagega duhovnika, z ličili na obrazu in odetega v živopisana oblačila, je nekatere gledalce namesto v teološke višine popeljal v brezna nespodobnosti. To je bilo pred desetletji, danes se ga v Sloveniji nihče več ne spomni …

Komentar je pripravil jezuit p. Peter Lah, profesor na Gregoriani v Rimu.

P. Peter Lah

komentardružbaodnosiduhovnost

Naš gost

VEČ ...|21. 12. 2024
Osamosvojitelj dr. Dimitrij Rupel

Naš gost je bil osamosvojitelj, pisatelj in dolgoletni zunanji minister dr. Dimitrij Rupel. Vabljeni k poslušanju. 

Osamosvojitelj dr. Dimitrij Rupel

Naš gost je bil osamosvojitelj, pisatelj in dolgoletni zunanji minister dr. Dimitrij Rupel. Vabljeni k poslušanju. 

Mateja Subotičanec

spominživljenje

Program zadnjega tedna

VEČ ...|22. 12. 2024
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 22. december 2024 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 22. december 2024 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|23. 12. 2024
Zajčji golaž

Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …

Zajčji golaž

Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …

Matjaž Merljak

kuhajmo

Rožni venec

VEČ ...|23. 12. 2024
Veseli del dne 23. 12.

Molili so radijski sodelavci. Molitev je vodil Franci Trstenjak.

Veseli del dne 23. 12.

Molili so radijski sodelavci. Molitev je vodil Franci Trstenjak.

Radio Ognjišče

S svetnikom na ti

VEČ ...|23. 12. 2024
Sv. Janez Kancij

Bil si menda dober dušni pastir, a tudi študiran in učen, in si pustil župnijo ter se posvetil profesuri na …

Sv. Janez Kancij

Bil si menda dober dušni pastir, a tudi študiran in učen, in si pustil župnijo ter se posvetil profesuri na …

Gregor Čušin

duhovnostspomin

Vstani in hodi

VEČ ...|22. 12. 2024
Trepetlika

V tokratni oddaji smo predstavili Trepetliko: glasilo društva bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami. Z nami je bila urednica revije gospa Magda Kastelic Hočevar. Povedala je kaj prinaša prihajajoča januarska številka revije, pa tudi katere so stalne rubrike in stalni pisci. Z nami pa je delila misli tudi o iztekajočem se letu in kaj ji pomenijo božični prazniki.

Trepetlika

V tokratni oddaji smo predstavili Trepetliko: glasilo društva bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami. Z nami je bila urednica revije gospa Magda Kastelic Hočevar. Povedala je kaj prinaša prihajajoča januarska številka revije, pa tudi katere so stalne rubrike in stalni pisci. Z nami pa je delila misli tudi o iztekajočem se letu in kaj ji pomenijo božični prazniki.

Damijana Medved

Parkinsonova bolezenekstrapiramidne motnjeMagda Kastelic Hočevarpogumustvarjalnost