Is podcast
V manjšem kraju blizu Milana se je leta 1850 v številni kmečki družini rodila današnja godovnjakinja. Imela je 12 bratov in sester. Minilo je 30 let življenja, izpolnjenega z deli ljubezni …
V manjšem kraju blizu Milana se je leta 1850 v številni kmečki družini rodila današnja godovnjakinja. Imela je 12 bratov in sester. Minilo je 30 let življenja, izpolnjenega z deli ljubezni …
V manjšem kraju blizu Milana se je leta 1850 v številni kmečki družini rodila današnja godovnjakinja. Imela je 12 bratov in sester. Minilo je 30 let življenja, izpolnjenega z deli ljubezni …
Današnji godovnjak je zelo znan kot pisec katekizma, imenovanega po njem kar Kanizijev katekizem. Iz njega so se verskih resnic učili …
Današnji godovnjak je zelo znan kot pisec katekizma, imenovanega po njem kar Kanizijev katekizem. Iz njega so se verskih resnic učili …
Današnja godovnjaka sta bila goreča kristjana, Evgenij ali Evgen je bil verjetno celo duhovnik. Med preganjanjem kristjanov v času …
Današnja godovnjaka sta bila goreča kristjana, Evgenij ali Evgen je bil verjetno celo duhovnik. Med preganjanjem kristjanov v času …
Papež Urban V., Francoz po rodu, je bil od vseh avinjonskih papežev najbolj priljuden in priljubljen. Kar sedem papežev je namreč …
Papež Urban V., Francoz po rodu, je bil od vseh avinjonskih papežev najbolj priljuden in priljubljen. Kar sedem papežev je namreč …
Umestimo današnjega godovnjaka najprej v rodovni okvir: njegova oče in mati sta bila Rihard in Vuna, njegov brat Vilibald, njegova sestra …
Umestimo današnjega godovnjaka najprej v rodovni okvir: njegova oče in mati sta bila Rihard in Vuna, njegov brat Vilibald, njegova sestra …
Lazar ni bil le Jezusov sodobnik, bil je tudi njegov prijatelj, obenem pa Marijin in Mártin brat. V njihovi hiši se je Jezus …
Lazar ni bil le Jezusov sodobnik, bil je tudi njegov prijatelj, obenem pa Marijin in Mártin brat. V njihovi hiši se je Jezus …
Na prvi dan božične devetdnevnice goduje sv. Adelajda ali Adela. Živela je v 10. stoletju in bila hčerka kralja …
Na prvi dan božične devetdnevnice goduje sv. Adelajda ali Adela. Živela je v 10. stoletju in bila hčerka kralja …
Kratka predstavitev svetnika oz. svetnice, ki ima godovni praznik.
Leto, ki se izteka je bilo zelo pestro. Stavka zdravnikov še kar traja, politično ozračje je razgreto, prav tako smo pričam številnim vojnim žariščnem po svetu. O tem smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj« spregovorili z zdravnico in mestno svetnico dr. Tino Bregant in duhovnikom Milanom Knepom.
V tokratno oddajo smo povabili gospodarskega ministra in predsednika SD Matjaža Hana. Spregovoril je o trenutnem gospodarskem stanju Slovenije, odzval se je na pozive Obrtno-podjetniške zbornice za sprejem interventnih ukrepov, povedal, kdo daje tempo koaliciji in kako se v njej počuti. Odgovoril je na vprašanja o sodelovanju z drugimi političnimi strankami in ministrom Lukom Mescem, komentiral je tudi nekatera aktualna politična dogajanja.
Petdeseta letošnja oddaja je gostila avtorja knjige Iskri se beseda. Žarko Rovšček se je planinstvu zapisal že v mladih letih ter mu ostal zvest do danes, ko gore doživlja globlje in s peresom v roki. Dolgoletni predsednik PD Tolmin v teh dneh po Sloveniji predstavlja svojo knjigo, v kateri je zbral vse besedila Toneta Škarje. Zaupal nam je, kako se je tega izziva lotil in ga uspešno pripeljal do cilja.
Turški sultan Murat je resno zbolel. Ko je ležal ...
Iz knjige Zgodbe kažejo novo pot, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.
Baritonist Zdravko Perger praznuje sedemdeset let. Povabil je na božično novoletni koncert.
Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …
Pred odprtjem svetega leta je narodna delegatka za jubilej 2025 s. Božena Kutnar pojasnila nekaj vsebinskih poudarkih iz papeževe najave svetega leta Romarji upanja in sicer o znamenjih časa, ki dajejo upanje, o praznih zibelkah v Evropi in nujnosti dela za mir in spravo.
Praznična kuhinja, mazanje pekača za janeževe upognjence, večanje količin v recepu, lešnikova in makova potica, ohlajanje potice, krapki ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.