Naš gost
Franci Firm, ki skupaj z družino kmetuje v Podšentjurju pri Litiji je bil naš gost. Spoznali smo njegovo dosedanjo življenjsko pot, ga vprašali, kaj mu pomeni biti kmet in obdelovati zemljo, predvsem pa izvedeli, kako se je rodila ljubezen do mozaikov iz semen, ki jih v zimskem času tako rad izdeluje in po katerih je zelo znan.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 20. maj 2025 ob 05-ih
Naš pogled
Za papežem Argentincem smo dobili papeža Američana. Osebno spremljanje konklava je še bolj doživeto, če moraš pri tem kot novinar tudi sodelovati. Kaj nam Leon XIV sporoča? Petrov namestnik, ki želi biti z nami eden od vernikov in za nas tudi škof - pastir, želi, da skupaj sledimo Kristusu. Želi poslušati, graditi mostove, pozivati k miru in opozarjati na zapostavljene.
Spoznanje več, predsodek manj
Spregovorili smo o 80-letnici konca druge svetovne vojne in izvensodnih pobojih. Poleg tega je dr. Jaklič predstavil svoje odklonilno ločeno mnenje na Zakon o zmanjšanju škodljivih posegov politike. Pravi, da gre za drzno stališče aktualne sestave Ustavnega sodišča. V oddaji so sodelovali tudi poslušalci.
Kmetijska oddaja
Najprej smo se ustavili ob vprašanjih znižanja varstvenega statusa volka v okviru Direktive EU o habitatih. O tem je v imenu SKS kritično spregovoril mag. Stane Bergant, visokogorski ekološki kmet iz Kokre. V drugem delu pa smo povabili v Leskovec nad Šentjanžem, kjer bo v soboto 24. maja blagoslov traktorjev in prikaz delovanja kmetijske tehnike za spravilo krme z gorskih območij.
Kulturni utrinki
Gostili smo organistko Polono Gantar. Predstavila je koncert Sakralnega abonmaja z naslovom Rože za Marijo. V sredo bo namreč v uršulinski cerkvi sv. Trojice v Ljubljani slišati skladbe Stanka Premrla in njegovih sodobnikov.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka je prosila sestro Nikolino za recept za izdelavo številk iz testa, ki jih vidimo ob različnih praznovanjih in jubilejih. Gre za kvašeno testo. Potrebujemo: ½ kg moke, 2 dag kvasa (lahko še malo manj), sol, 1-2 rumenjaka, malo sladkorja, 5 dag maščobe (mešanica masla in olja), mleko, ki ga prilivamo po občutku, da dobimo bolj gosto testo. Dobro ga moramo pregnesti. Po vzhajanju oblikujemo dolge, za prst debele svaljke in nato jih spletemo v kite. To položimo na pekač, na katerem je peki papir in nato previdno pomažemo z raztepenim jajcem. Če pa bi radi naredili številko ali drug vzorec, ki ga bomo položili na kruh, pa naredimo maso iz moke in vode.
Zakladi naše dediščine
V sklopu festivala Odprte hiše smo si ogledali izjemno dediščino prenovljene redovne cerkve sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji pod vodstvom arhitekta Roka Žnidaršiča, ki smo ga povabili pred mikrofon.