Tokrat boste slišali posnetek pogovornega večera, ki smo ga pripravili v času kratkega oddiha na obali. V večeru 7. marca smo dali pozornost 60-letnici revije Ognjišče. Urednik Ognjišča mag. Božo Rustja se je pogovarjal z Dragom Tacolom in v pogovoru sta predstavila knjigo Dober dan, starost.
Tokrat boste slišali posnetek pogovornega večera, ki smo ga pripravili v času kratkega oddiha na obali. V večeru 7. marca smo dali pozornost 60-letnici revije Ognjišče. Urednik Ognjišča mag. Božo Rustja se je pogovarjal z Dragom Tacolom in v pogovoru sta predstavila knjigo Dober dan, starost.
Tokrat boste slišali posnetek pogovornega večera, ki smo ga pripravili v času kratkega oddiha na obali. V večeru 7. marca smo dali pozornost 60-letnici revije Ognjišče. Urednik Ognjišča mag. Božo Rustja se je pogovarjal z Dragom Tacolom in v pogovoru sta predstavila knjigo Dober dan, starost.
Prijatelji Radia Ognjišče
Tudi v letošnjem letu vsak zadnji ponedeljek poslušamo vaše narodnozabavne glasbene želje.
Prijatelji Radia Ognjišče
Tudi v letošnjem letu vsak zadnji ponedeljek poslušamo vaše narodnozabavne glasbene želje.
Prijatelji Radia Ognjišče
Oddaja je obudila vzdušje letošnjega Kratkega oddiha v Portorožu, kjer smo se ob večerih družili na skupnih dogodkih, čez dan pa srečevali pri sveti maši in različnih aktivnostih, najpogumnejši so celi skočili v morje.
Prijatelji Radia Ognjišče
Oddaja je obudila vzdušje letošnjega Kratkega oddiha v Portorožu, kjer smo se ob večerih družili na skupnih dogodkih, čez dan pa srečevali pri sveti maši in različnih aktivnostih, najpogumnejši so celi skočili v morje.
Prijatelji Radia Ognjišče
Slišali boste predstavitev septembrskega izleta v Armenijo in Gruzijo, ki smo ga pripravili v sodelovanju z agencijo Oskar. Izletniško pot nam je predstavil direktor agencije Oskar Savarin.
Prijatelji Radia Ognjišče
Slišali boste predstavitev septembrskega izleta v Armenijo in Gruzijo, ki smo ga pripravili v sodelovanju z agencijo Oskar. Izletniško pot nam je predstavil direktor agencije Oskar Savarin.
Prijatelji Radia Ognjišče
Predstavili smo romanje v Lurd, ki smo ga pripravili od 8. do 9. februarja 2025 pod duhovnim vodstvom nadškofa Zoreta.
Prijatelji Radia Ognjišče
Predstavili smo romanje v Lurd, ki smo ga pripravili od 8. do 9. februarja 2025 pod duhovnim vodstvom nadškofa Zoreta.
Prijatelji Radia Ognjišče
Tudi v letošnjem letu oddaja vsak zadnji ponedeljek v mesecu poteka živo, glavno besedo pa ima glasba - polke in valčki po željah poslušalk in poslušalcev.
Prijatelji Radia Ognjišče
Tudi v letošnjem letu oddaja vsak zadnji ponedeljek v mesecu poteka živo, glavno besedo pa ima glasba - polke in valčki po željah poslušalk in poslušalcev.
Prijatelji Radia Ognjišče
Gostili smo urednika našega informativnega programa Alena Salihovića, ki nam je opisal svetoletno romanje medijskih delavcev, ki je bilo konec januarja.
Prijatelji Radia Ognjišče
Gostili smo urednika našega informativnega programa Alena Salihovića, ki nam je opisal svetoletno romanje medijskih delavcev, ki je bilo konec januarja.
Naš pogled
Tokrat se sprehajamo po robu med upanjem in strahom – med tehnološkim napredkom in duhovnim iskanjem. Damijana Medved razmišlja o umetni inteligenci kot o prelomnici, ki jo nekateri vidijo kot odrešitev, drugi kot pogubo. Preko osebnih izkušenj z orodji, kot je ChatGPT, in dvomov, ki jih ta prinašajo, odpre pogovor o avtentičnosti, jeziku in zaupanju v lastne misli. V drugi polovici nas popelje na Oljsko goro, kjer doživi globoko duhovno refleksijo, prepleteno z razumevanjem Velike noči in skrivnosti človeške poti. Kaj, če je umetna inteligenca naša skupna Oljska gora – kraj preizkušnje, tišine in morda preobrazbe?
Moja zgodba
Tokrat smo prisluhnili zanimivi in ganljivi pripovedi Pavle Kovač Škraba, ki je kot begunka, skupaj s starši, pred skoraj osemdesetimi leti zapustila Slovenijo in preko begunskih taborišč v Avstriji prispela v Argentino. Tudi tam je bila njihova družina zelo preizkušena. To je bil 1. del pričevanja.
Kmetijska oddaja
Zadnje informacije o izbruhu slinavke in parkljevke na Madžarskem in Slovaškem, v osrednjem delu pa je mag. Jože Mohar opozoril na dobro prakso setve koruze za silažo. Na koncu pa še nekaj informacij za rejce drobnice.
Naš gost
Igor Tuta je pred kratkim praznoval osemdesetletnico. Je vsestranski kulturni delavec, s pomembno in dolgoletno vlogo med Slovenci v zamejskem prostoru. Vso svojo delovno dobo je posvetil Radiu Trst A, sodeloval je tudi pri številnih televizijskih dokumentarnih oddajah. Od otroštva predan skavt, tudi po njegovi zaslugi je v tržaškem okolju to gibanje zelo živo. Med njegovimi vidnejšimi zanimanji je tudi filatelija. V zadnjih letih pa se največ posveča publicistiki.
Duhovna misel
Sredi vasi je bil trg, ki so ga obkrožala drevesa. Na trgu so se shajali ljudje, ki so zbirali stvari, katere so drugi zavrgli ...
Iz knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.
Kulturni utrinki
Predstavitev dveh razstav. V Narodni galeriji so na ogled biseri baroka, v NUK-u pa razstava obarvanih fotografij iz časa rušilnega potresa v Ljubljani.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Potica ne sme manjkati pri žegnu jedi za veliko noč. Sestro Nikolino smo vprašali, na kaj biti pozoren pri pripravi testa. Prvi nasvet je bil, da si pravočasno pripravimo vse sestavine – najbolje že zvečer, da niso do zadnjega v hladilniku. Potem moramo paziti, da sestavljamo po receptu. Pomembno je, da testo dobro pregnetemo. Ker med tem postaja trdo, lahko po potrebi prilijemo še kakšno žlico mleka. Če gnetemo prekratek čas, ne dobimo prave trdote in potem imamo testo, ki počasi vzhaja in poka. Pri gnetenju se mora ločiti od sklede pa tudi od rok. Če je še zelo mehko in se drži rok, dodamo ščepec oziroma žlico moke in še malo pognetemo. Nato mora testo dovolj časa vzhajati – uro in pol in pri tem ga bo še enkrat več. Če nadev še ni do konca pripravljen, testo še malo pognetemo. Da je dovolj vzhajano, preverimo tako, da gremo s prstom v testo in se mora lepo dvigniti. Razvaljamo ga po pomokanem prtu, in sicer enakomerno, tanko. Če pri valjanju nastanejo debeli robovi, jih s koleščkom odrežemo in naredimo kakšen brioš. Kaj pa nadev – kaj storimo, če ga je preveč in kaj, če ga je premalo? Namazati moramo bogato, pravi sestra Nikolina, a ne preveč, sicer bo potica slaninasta. Če je nadeva preveč, ga lahko spravimo in ga bomo uporabili naslednjič. Če pa je nadeva premalo, namažemo bolj tanko in mogoče bolj bogato posujemo z rozinami, ki smo jih namočili v rumu. Nenamazan kos lahko posujemo samo z rozinami ali pa ga celo odrežemo. Potico zavijamo z roko. Zavijati začnemo na robu in pazimo, da je zavito testo.
Življenje išče pot
V Velikem tednu smo prisluhnili prisluhnemo minoritu p. Danilu Holcu, ki je predstavil izkušnjo sv. Frančiška Asiškega na gori La Verna, kjer je dve leti pred smrtjo prejel stigme in postal podoben Jezusu v njegovi smrti in vstajenju.