Is podcast
Gostili smo študenta Martino Pušnik in Iana Žviplja, ki sta zmagala na 21. mednarodnem festivalu s produktom Šaleške sladke zgodbe. Nismo se ustavili le pri medenjakih, ledernjakih in Piki Nogavički, ampak smo slišali tudi recept za cimetove rolice, miške, tatarski biftek in jagenjčka.
Gostili smo študenta Martino Pušnik in Iana Žviplja, ki sta zmagala na 21. mednarodnem festivalu s produktom Šaleške sladke zgodbe. Nismo se ustavili le pri medenjakih, ledernjakih in Piki Nogavički, ampak smo slišali tudi recept za cimetove rolice, miške, tatarski biftek in jagenjčka.
Gostili smo študenta Martino Pušnik in Iana Žviplja, ki sta zmagala na 21. mednarodnem festivalu s produktom Šaleške sladke zgodbe. Nismo se ustavili le pri medenjakih, ledernjakih in Piki Nogavički, ampak smo slišali tudi recept za cimetove rolice, miške, tatarski biftek in jagenjčka.
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
V Svetovalnici sm se pred svetovnim dnem invalidov posvetili tistim invalidom, ki študirajo. Kakšne možnosti imajo, kje se zatakne, kako je s posebnimi pravicami in kdo jim pomaga na poti do uresničevanja, nam je povedal Miha Kosi iz Društva študentov invalidov.
V Svetovalnici sm se pred svetovnim dnem invalidov posvetili tistim invalidom, ki študirajo. Kakšne možnosti imajo, kje se zatakne, kako je s posebnimi pravicami in kdo jim pomaga na poti do uresničevanja, nam je povedal Miha Kosi iz Društva študentov invalidov.
Ob dopolnjeni tridesetletnici neprekinjenega delovanja Radia Ognjišče smo povabili poslušalke in poslušalce k ovrednotenju radijskega dela, kaj je dobro in v čem smo lahko boljši. Izpostavili smo bogat arhiv radijskih vsebin, nove oblike in aplikacije za poslušanje radia, ozadje nastajanja informativnih oddaj ter ostalih pogovorov, spregovorili iskreno o ozadju komercialnih oddaj, pa tudi o povezovanju s poslušalci in zakaj postati PRO.
Ob dopolnjeni tridesetletnici neprekinjenega delovanja Radia Ognjišče smo povabili poslušalke in poslušalce k ovrednotenju radijskega dela, kaj je dobro in v čem smo lahko boljši. Izpostavili smo bogat arhiv radijskih vsebin, nove oblike in aplikacije za poslušanje radia, ozadje nastajanja informativnih oddaj ter ostalih pogovorov, spregovorili iskreno o ozadju komercialnih oddaj, pa tudi o povezovanju s poslušalci in zakaj postati PRO.
V Prazničnem jutru, ki je tokrat zamenjalo našo Svetovalnico, smo vstopili v tehnično ozadje prenosa radijskih vsebin. Spregovorili smo tudi o tem, kako se pri nas podeljujejo frekvence, zakaj nobeni vladi ne uspe posodobiti zakona o medijih in kakšna bo prihodnost radia. Naš gost je bil predsednik Sveta za radiodifuzijo prof. dr. Jurij Tasič.
V Prazničnem jutru, ki je tokrat zamenjalo našo Svetovalnico, smo vstopili v tehnično ozadje prenosa radijskih vsebin. Spregovorili smo tudi o tem, kako se pri nas podeljujejo frekvence, zakaj nobeni vladi ne uspe posodobiti zakona o medijih in kakšna bo prihodnost radia. Naš gost je bil predsednik Sveta za radiodifuzijo prof. dr. Jurij Tasič.
Govorili smo o tem, kako se praznično obleči, če so pred nami bodisi koncerti, gala večerje, različna družinska praznovanja. Kaj je primerno glede na čas, kaj glede na starost, kaj glede na postavo? Kako je s frizuro in ličili, kako naj se uredi moški? Z nami je bila svetovalka Tina Martinec Selan, ki je sodelovala tudi pri našem gala koncertu.
Govorili smo o tem, kako se praznično obleči, če so pred nami bodisi koncerti, gala večerje, različna družinska praznovanja. Kaj je primerno glede na čas, kaj glede na starost, kaj glede na postavo? Kako je s frizuro in ličili, kako naj se uredi moški? Z nami je bila svetovalka Tina Martinec Selan, ki je sodelovala tudi pri našem gala koncertu.
Z nami je kriminalist Robert Tekavec spregovoril o razlogih za porast mladoletniškega kriminala, ki naj bi bil po nekaterih podatkih najvišji v Sloveniji v zadnjih desetih letih. Povedal je, kakšni so prestopki, ki se jih poslužijo mladoletni in kakšno odgovornost morajo zanje prevzeti.
Z nami je kriminalist Robert Tekavec spregovoril o razlogih za porast mladoletniškega kriminala, ki naj bi bil po nekaterih podatkih najvišji v Sloveniji v zadnjih desetih letih. Povedal je, kakšni so prestopki, ki se jih poslužijo mladoletni in kakšno odgovornost morajo zanje prevzeti.
Jedi na žlico (enolončnice), vanilijevi rogljički [8:00], strojni keksi [12:00], glazura za piškote [15:00], karamelizirani lešniki [17:00], orehi za medenjake [20:00], meso iz goveje juhe [25:00], pašta fižol [27:00], piškoti se razlezejo [29:00], cimetove rolice [31:00] ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Jedi na žlico (enolončnice), vanilijevi rogljički [8:00], strojni keksi [12:00], glazura za piškote [15:00], karamelizirani lešniki [17:00], orehi za medenjake [20:00], meso iz goveje juhe [25:00], pašta fižol [27:00], piškoti se razlezejo [29:00], cimetove rolice [31:00] ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
»Človek je edino bitje, ki je sposobno biti bitje za druge. Samo človek presega samega sebe, kar je temeljno za njegovo človeškost. Iti prek sebe k drugemu in biti za drugega. Človek pa si tudi najbolj od vsega želi, da bi bil srečen. Toda tu se pojavi nevarna past, tisto usodno križišče, kjer novodobni človek velikokrat zgreši smer. Svoboda in odgovornost namreč spadata med najbolj problematične pojme sedanjega časa.« Odlomek kar najbolj povzame knjigo, ki smo jo predstavili v tokratni oddaji Sol in luč. Njen avtor je profesor doktor Sebastjan Kristovič, ki je reden gost tudi na Radiu Ognjišče v oddaji Za življenje, od koder smo vzeli tudi nekaj odlomkov. Prisluhnite avtorju in njegovi knjigi z naslovom Reševanje krize smisla sodobnega človeka. Izšla je pri Celjski Mohorjevi družbi.
O medijih s ključnimi ljudmi medijskega sveta- z nami so bili dolgoletni novinar dr. Valentin Areh s Fakultete za uporabne družbene študije, odgovorni urednik na Slovenski tiskovni agenciji Aljoša Rehar, odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija Danijel Poslek in direktor Radia Ognjišče, msgr. Franci Trstenjak.
V Dachau pri Münchnu je konec tedna potekal tradicionalni posvet predstavnikov slovenskih društev, katoliških misij, učiteljev, socialnih delavcev, članov folklornih skupin in pevskih zborov v Nemčiji. Udeležili so se ga rojaki z vseh delov države, obiskala jih je tudi državna sekretarka na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar. Program je obsegal delavnice folklore, petja, dramske igre, retorike, pripravili so otroško sekcijo; koristnim informacijam so lahko prisluhnili na predavanjih o zakonodaji; slovenskem jeziku, šolstvu, študiju in pokojnini v Nemčiji oz. Sloveniji. V soboto zvečer so predstavili svoje dejavnosti in usvojena znanja. V nedeljo je bila tudi sveta maša, ki jo je daroval slovenski duhovnik v Münchnu Izidor Pečovnik Dori. »Taki dogodki dokazujejo koliko znanja, koliko izkušenj, koliko dragocene dediščine se je nabralo v slovenskih društvih v Nemčiji. To je res nekaj velikega. Na to ste lahko ponosni,« je poudarila državna sekretarka. Ker je srečanje potekalo v Dachauu, kjer je bilo v koncentracijskem taborišču v času druge svetovne vojne zaprtih kar 1100 Slovenk in Slovencev, mnogi od njih so tam izgubili življenje, je državna sekretarka v spremstvu veleposlanice in generalne konzulke položila venec in se s trenutkom tišine spomnila nanje. Naslednji tovrstni posvet bodo pripravili čez dve leti v okolici Stuttgarta.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Poslušalka ima težavo pri peki piškotov, namesto da bi ostali hlebčki oziroma kupčki, se razlezejo v ploščice. To se dogaja pri breskvicah, razpokančkih pa tudi pri drugih. Kaj je narobe, kako bi to lahko preprečila? Sestra Nikolina meni, da je testo preveč vlažno ali pa da je v njem premalo moke oziroma škroba. Do tega lahko pride tudi, če damo preveč pecilnega praška ali soda bikarbone glede na količino moke. Še en vzrok je lahko: premalo ogreta pečica. Piškote pečemo pri 180 do 190 stopinjah Celzija.
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.