Is podcast Zeljne krpice Is podcast
Zeljne krpice

To je jed, ki jo sestavimo iz dušenega zelja in posebej skuhanih domačih testenin. Zelje je lahko rdeče ali belo ali pa mešano. Narežemo ga na krpice oziroma kvadratke, posolimo dodamo malo kumine in ga pražimo na čebuli. Vmes mešamo in pokrito dušimo, nežno popramo, ob koncu dušenja zelja dodamo še kislo jabolko. Zelje bo za polovico upadlo. Posebej pripravimo domače testenine. Iz moke in jajca naredimo testo za rezance, mora biti krepko, trdo. Razvaljamo ga, kot za široke rezance  in te trakove potem razrežemo na kvadratke oziroma krpice (bleke). Al-dente jih skuhamo v vreli slani vodi, takoj odcedimo in zamešamo v pripravljeno zelje. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

12. 11. 2024
Zeljne krpice

To je jed, ki jo sestavimo iz dušenega zelja in posebej skuhanih domačih testenin. Zelje je lahko rdeče ali belo ali pa mešano. Narežemo ga na krpice oziroma kvadratke, posolimo dodamo malo kumine in ga pražimo na čebuli. Vmes mešamo in pokrito dušimo, nežno popramo, ob koncu dušenja zelja dodamo še kislo jabolko. Zelje bo za polovico upadlo. Posebej pripravimo domače testenine. Iz moke in jajca naredimo testo za rezance, mora biti krepko, trdo. Razvaljamo ga, kot za široke rezance  in te trakove potem razrežemo na kvadratke oziroma krpice (bleke). Al-dente jih skuhamo v vreli slani vodi, takoj odcedimo in zamešamo v pripravljeno zelje. 

Matjaž Merljak

VEČ ...|12. 11. 2024
Zeljne krpice

To je jed, ki jo sestavimo iz dušenega zelja in posebej skuhanih domačih testenin. Zelje je lahko rdeče ali belo ali pa mešano. Narežemo ga na krpice oziroma kvadratke, posolimo dodamo malo kumine in ga pražimo na čebuli. Vmes mešamo in pokrito dušimo, nežno popramo, ob koncu dušenja zelja dodamo še kislo jabolko. Zelje bo za polovico upadlo. Posebej pripravimo domače testenine. Iz moke in jajca naredimo testo za rezance, mora biti krepko, trdo. Razvaljamo ga, kot za široke rezance  in te trakove potem razrežemo na kvadratke oziroma krpice (bleke). Al-dente jih skuhamo v vreli slani vodi, takoj odcedimo in zamešamo v pripravljeno zelje. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|8. 11. 2024
Zakaj medenjaki razpokajo?

To se lahko zgodi zaradi malo premalo vlage ali maščobe v testu, če je preveč moke in prevroča pečica. Pečemo jih pri 160 stopinjah Celzija, da gredo počasi narazen. Svetovala je še, naj za testo izbere najdebelejši jajca ... Poslušalke je vprašala še glede belega ledu. Pripravi ga iz enega beljaka, 20 dag sladkorja v prahu in 2 žlic limone. Ali jje v redu, da je beljak surov ali ga mora skuhati? Sestra Nikolina je povedala, da je tako v redu, da je beljak lepilo, svetovala pa je, da prilije vroč, skoraj vrel limonin sok, potem se glazura lepše posuši. 

Zakaj medenjaki razpokajo?

To se lahko zgodi zaradi malo premalo vlage ali maščobe v testu, če je preveč moke in prevroča pečica. Pečemo jih pri 160 stopinjah Celzija, da gredo počasi narazen. Svetovala je še, naj za testo izbere najdebelejši jajca ... Poslušalke je vprašala še glede belega ledu. Pripravi ga iz enega beljaka, 20 dag sladkorja v prahu in 2 žlic limone. Ali jje v redu, da je beljak surov ali ga mora skuhati? Sestra Nikolina je povedala, da je tako v redu, da je beljak lepilo, svetovala pa je, da prilije vroč, skoraj vrel limonin sok, potem se glazura lepše posuši. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Zakaj medenjaki razpokajo?

To se lahko zgodi zaradi malo premalo vlage ali maščobe v testu, če je preveč moke in prevroča pečica. Pečemo jih pri 160 stopinjah Celzija, da gredo počasi narazen. Svetovala je še, naj za testo izbere najdebelejši jajca ... Poslušalke je vprašala še glede belega ledu. Pripravi ga iz enega beljaka, 20 dag sladkorja v prahu in 2 žlic limone. Ali jje v redu, da je beljak surov ali ga mora skuhati? Sestra Nikolina je povedala, da je tako v redu, da je beljak lepilo, svetovala pa je, da prilije vroč, skoraj vrel limonin sok, potem se glazura lepše posuši. 

VEČ ...|8. 11. 2024
Zakaj medenjaki razpokajo?

To se lahko zgodi zaradi malo premalo vlage ali maščobe v testu, če je preveč moke in prevroča pečica. Pečemo jih pri 160 stopinjah Celzija, da gredo počasi narazen. Svetovala je še, naj za testo izbere najdebelejši jajca ... Poslušalke je vprašala še glede belega ledu. Pripravi ga iz enega beljaka, 20 dag sladkorja v prahu in 2 žlic limone. Ali jje v redu, da je beljak surov ali ga mora skuhati? Sestra Nikolina je povedala, da je tako v redu, da je beljak lepilo, svetovala pa je, da prilije vroč, skoraj vrel limonin sok, potem se glazura lepše posuši. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|6. 11. 2024
Kodrasti ohrovt

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj iz njega pripravi prilogo, pripravi v juhi s krompirjem, ali kot enolončnica ... K jedi se poda dodatek kumine, zelo jo bo obogatil pečenkin sok ... 

Kodrasti ohrovt

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj iz njega pripravi prilogo, pripravi v juhi s krompirjem, ali kot enolončnica ... K jedi se poda dodatek kumine, zelo jo bo obogatil pečenkin sok ... 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kodrasti ohrovt

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj iz njega pripravi prilogo, pripravi v juhi s krompirjem, ali kot enolončnica ... K jedi se poda dodatek kumine, zelo jo bo obogatil pečenkin sok ... 

VEČ ...|6. 11. 2024
Kodrasti ohrovt

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj iz njega pripravi prilogo, pripravi v juhi s krompirjem, ali kot enolončnica ... K jedi se poda dodatek kumine, zelo jo bo obogatil pečenkin sok ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|4. 11. 2024
Enolončnica iz svežega zelja

Postopek priprave je enak kot pri jedi iz kislega zelja. Sveže zelje skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali kumino. Odcedimo, zalijemo v svežo vodo in znova skuhamo. Tu dodamo krompir, korenček ... Ko je kuhano, malo tekočine odlijemo, dodamo stisnjen česen ter nato zmiksamo. Dodamo nekaj tekočine in zabelimo s praženo čebulo. V tako jed lahko damo kuhah fižol ali pa nekaj mesnine (kos pečenke, pol kranjske klobase – lahko tudi skuhamo v tej enolončnici in nato narežemo). K tej jedi se poda svež peteršilj, kumina, žlica paradižnikove mezge ... 

Enolončnica iz svežega zelja

Postopek priprave je enak kot pri jedi iz kislega zelja. Sveže zelje skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali kumino. Odcedimo, zalijemo v svežo vodo in znova skuhamo. Tu dodamo krompir, korenček ... Ko je kuhano, malo tekočine odlijemo, dodamo stisnjen česen ter nato zmiksamo. Dodamo nekaj tekočine in zabelimo s praženo čebulo. V tako jed lahko damo kuhah fižol ali pa nekaj mesnine (kos pečenke, pol kranjske klobase – lahko tudi skuhamo v tej enolončnici in nato narežemo). K tej jedi se poda svež peteršilj, kumina, žlica paradižnikove mezge ... 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Enolončnica iz svežega zelja

Postopek priprave je enak kot pri jedi iz kislega zelja. Sveže zelje skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali kumino. Odcedimo, zalijemo v svežo vodo in znova skuhamo. Tu dodamo krompir, korenček ... Ko je kuhano, malo tekočine odlijemo, dodamo stisnjen česen ter nato zmiksamo. Dodamo nekaj tekočine in zabelimo s praženo čebulo. V tako jed lahko damo kuhah fižol ali pa nekaj mesnine (kos pečenke, pol kranjske klobase – lahko tudi skuhamo v tej enolončnici in nato narežemo). K tej jedi se poda svež peteršilj, kumina, žlica paradižnikove mezge ... 

VEČ ...|4. 11. 2024
Enolončnica iz svežega zelja

Postopek priprave je enak kot pri jedi iz kislega zelja. Sveže zelje skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali kumino. Odcedimo, zalijemo v svežo vodo in znova skuhamo. Tu dodamo krompir, korenček ... Ko je kuhano, malo tekočine odlijemo, dodamo stisnjen česen ter nato zmiksamo. Dodamo nekaj tekočine in zabelimo s praženo čebulo. V tako jed lahko damo kuhah fižol ali pa nekaj mesnine (kos pečenke, pol kranjske klobase – lahko tudi skuhamo v tej enolončnici in nato narežemo). K tej jedi se poda svež peteršilj, kumina, žlica paradižnikove mezge ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|31. 10. 2024
Krompirjevo testo za cmoke

Krompir skuhamo v olupku in ga še vročega olupimo ter stisnemo. Zabelimo ga z maslom ali olivnim oljem (za 1 kg krompirja potrebujemo 14 dag masla ali 2 žlici olivnega olja). Dodamo še 3 rumenjake in malo posolimo. Šele ko se bomo lotili priprave cmokov, dodamo 1/3 kg moke in če imamo, še malo zdrobljene, skute. Boljša je suha moka, če bomo vzeli mehko, dodamo še malo zdroba. Pripravimo enakomerno trdo testo. V sredino cmoka damo svežo ali zmrznjeno slivo ali gosto domačo marmelado ter dobro zapremo z vseh strani. Kuhajo se 10 minut v vreli vodi. Odlagamo jih na pekač z drobtinami. 

Krompirjevo testo za cmoke

Krompir skuhamo v olupku in ga še vročega olupimo ter stisnemo. Zabelimo ga z maslom ali olivnim oljem (za 1 kg krompirja potrebujemo 14 dag masla ali 2 žlici olivnega olja). Dodamo še 3 rumenjake in malo posolimo. Šele ko se bomo lotili priprave cmokov, dodamo 1/3 kg moke in če imamo, še malo zdrobljene, skute. Boljša je suha moka, če bomo vzeli mehko, dodamo še malo zdroba. Pripravimo enakomerno trdo testo. V sredino cmoka damo svežo ali zmrznjeno slivo ali gosto domačo marmelado ter dobro zapremo z vseh strani. Kuhajo se 10 minut v vreli vodi. Odlagamo jih na pekač z drobtinami. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Krompirjevo testo za cmoke

Krompir skuhamo v olupku in ga še vročega olupimo ter stisnemo. Zabelimo ga z maslom ali olivnim oljem (za 1 kg krompirja potrebujemo 14 dag masla ali 2 žlici olivnega olja). Dodamo še 3 rumenjake in malo posolimo. Šele ko se bomo lotili priprave cmokov, dodamo 1/3 kg moke in če imamo, še malo zdrobljene, skute. Boljša je suha moka, če bomo vzeli mehko, dodamo še malo zdroba. Pripravimo enakomerno trdo testo. V sredino cmoka damo svežo ali zmrznjeno slivo ali gosto domačo marmelado ter dobro zapremo z vseh strani. Kuhajo se 10 minut v vreli vodi. Odlagamo jih na pekač z drobtinami. 

VEČ ...|31. 10. 2024
Krompirjevo testo za cmoke

Krompir skuhamo v olupku in ga še vročega olupimo ter stisnemo. Zabelimo ga z maslom ali olivnim oljem (za 1 kg krompirja potrebujemo 14 dag masla ali 2 žlici olivnega olja). Dodamo še 3 rumenjake in malo posolimo. Šele ko se bomo lotili priprave cmokov, dodamo 1/3 kg moke in če imamo, še malo zdrobljene, skute. Boljša je suha moka, če bomo vzeli mehko, dodamo še malo zdroba. Pripravimo enakomerno trdo testo. V sredino cmoka damo svežo ali zmrznjeno slivo ali gosto domačo marmelado ter dobro zapremo z vseh strani. Kuhajo se 10 minut v vreli vodi. Odlagamo jih na pekač z drobtinami. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|29. 10. 2024
Pogostitev gostov

Poslušalka je prosila sestro Nikolino za nasvet: kaj naj pripravi za obisk sorodnikov, ki bodo k njim prišli na obisk ob vseh svetih. Sestra je predlagala kakšen topel napitek ter malico. Lahko uporabi pečenko, ki jo je spekla za kosilo ali pa svinjska rebra, kakšen kos piščančjega mesa. Ohlajeno meso nareže in zraven ponudi testeninsko ali riževo solato. Tu bo potrebovala malo kisle paprike, kumare, narezano jajce, safalado, sir. Lahko pripravi še jogurtni ali majonezni preliv. Seveda bo dobrodošel tudi doma spečen kruh ali pa štručke iz kvašenega testa, ki so nadevane s sirom ali orehi, premažemo jih z jajcem in posujemo z makom ... Dobrodošel bo tudi kompot ali doma spečen  biskvit s sadjem ali pa sezamove palčke iz listnatega testa ...   

Pogostitev gostov

Poslušalka je prosila sestro Nikolino za nasvet: kaj naj pripravi za obisk sorodnikov, ki bodo k njim prišli na obisk ob vseh svetih. Sestra je predlagala kakšen topel napitek ter malico. Lahko uporabi pečenko, ki jo je spekla za kosilo ali pa svinjska rebra, kakšen kos piščančjega mesa. Ohlajeno meso nareže in zraven ponudi testeninsko ali riževo solato. Tu bo potrebovala malo kisle paprike, kumare, narezano jajce, safalado, sir. Lahko pripravi še jogurtni ali majonezni preliv. Seveda bo dobrodošel tudi doma spečen kruh ali pa štručke iz kvašenega testa, ki so nadevane s sirom ali orehi, premažemo jih z jajcem in posujemo z makom ... Dobrodošel bo tudi kompot ali doma spečen  biskvit s sadjem ali pa sezamove palčke iz listnatega testa ...   

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Pogostitev gostov

Poslušalka je prosila sestro Nikolino za nasvet: kaj naj pripravi za obisk sorodnikov, ki bodo k njim prišli na obisk ob vseh svetih. Sestra je predlagala kakšen topel napitek ter malico. Lahko uporabi pečenko, ki jo je spekla za kosilo ali pa svinjska rebra, kakšen kos piščančjega mesa. Ohlajeno meso nareže in zraven ponudi testeninsko ali riževo solato. Tu bo potrebovala malo kisle paprike, kumare, narezano jajce, safalado, sir. Lahko pripravi še jogurtni ali majonezni preliv. Seveda bo dobrodošel tudi doma spečen kruh ali pa štručke iz kvašenega testa, ki so nadevane s sirom ali orehi, premažemo jih z jajcem in posujemo z makom ... Dobrodošel bo tudi kompot ali doma spečen  biskvit s sadjem ali pa sezamove palčke iz listnatega testa ...   

VEČ ...|29. 10. 2024
Pogostitev gostov

Poslušalka je prosila sestro Nikolino za nasvet: kaj naj pripravi za obisk sorodnikov, ki bodo k njim prišli na obisk ob vseh svetih. Sestra je predlagala kakšen topel napitek ter malico. Lahko uporabi pečenko, ki jo je spekla za kosilo ali pa svinjska rebra, kakšen kos piščančjega mesa. Ohlajeno meso nareže in zraven ponudi testeninsko ali riževo solato. Tu bo potrebovala malo kisle paprike, kumare, narezano jajce, safalado, sir. Lahko pripravi še jogurtni ali majonezni preliv. Seveda bo dobrodošel tudi doma spečen kruh ali pa štručke iz kvašenega testa, ki so nadevane s sirom ali orehi, premažemo jih z jajcem in posujemo z makom ... Dobrodošel bo tudi kompot ali doma spečen  biskvit s sadjem ali pa sezamove palčke iz listnatega testa ...   

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|24. 10. 2024
Shranjevanje kostanja

Kostanj lahko shranimo v skrinji. Najprej ga skuhamo in olupimo potem pa zmiksamo (ob tem dodamo malo mleka ali smetane). Lahko pa kostanj tudi v olupkih posušimo in ga zamrznemo. Ko ga bomo potrebovali, ga vzamemo iz skrinje in najprej za nekaj ur namočimo v vodi.  

Shranjevanje kostanja

Kostanj lahko shranimo v skrinji. Najprej ga skuhamo in olupimo potem pa zmiksamo (ob tem dodamo malo mleka ali smetane). Lahko pa kostanj tudi v olupkih posušimo in ga zamrznemo. Ko ga bomo potrebovali, ga vzamemo iz skrinje in najprej za nekaj ur namočimo v vodi.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Shranjevanje kostanja

Kostanj lahko shranimo v skrinji. Najprej ga skuhamo in olupimo potem pa zmiksamo (ob tem dodamo malo mleka ali smetane). Lahko pa kostanj tudi v olupkih posušimo in ga zamrznemo. Ko ga bomo potrebovali, ga vzamemo iz skrinje in najprej za nekaj ur namočimo v vodi.  

VEČ ...|24. 10. 2024
Shranjevanje kostanja

Kostanj lahko shranimo v skrinji. Najprej ga skuhamo in olupimo potem pa zmiksamo (ob tem dodamo malo mleka ali smetane). Lahko pa kostanj tudi v olupkih posušimo in ga zamrznemo. Ko ga bomo potrebovali, ga vzamemo iz skrinje in najprej za nekaj ur namočimo v vodi.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|22. 10. 2024
Njoki iz ostankov pireja

Poslušalk je vprašala, če pire oziroma kuhan krompir, ki je ostal, lahko za kaj uporabi. Sestra Nikolina ji je svetovala pripravo hlebčkov, svaljkov oziroma njokov. Za ½ kg krompirjeva zmesi dodamo enega do dva rumenjaka in 10 dag suhe skute. To zdrobimo oziroma spasiramo in dodamo še 1/3 moke. To z roko zamesimo, a ne smemo ga preveč, ker bo sicer postalo mokro. 

Njoki iz ostankov pireja

Poslušalk je vprašala, če pire oziroma kuhan krompir, ki je ostal, lahko za kaj uporabi. Sestra Nikolina ji je svetovala pripravo hlebčkov, svaljkov oziroma njokov. Za ½ kg krompirjeva zmesi dodamo enega do dva rumenjaka in 10 dag suhe skute. To zdrobimo oziroma spasiramo in dodamo še 1/3 moke. To z roko zamesimo, a ne smemo ga preveč, ker bo sicer postalo mokro. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Njoki iz ostankov pireja

Poslušalk je vprašala, če pire oziroma kuhan krompir, ki je ostal, lahko za kaj uporabi. Sestra Nikolina ji je svetovala pripravo hlebčkov, svaljkov oziroma njokov. Za ½ kg krompirjeva zmesi dodamo enega do dva rumenjaka in 10 dag suhe skute. To zdrobimo oziroma spasiramo in dodamo še 1/3 moke. To z roko zamesimo, a ne smemo ga preveč, ker bo sicer postalo mokro. 

VEČ ...|22. 10. 2024
Njoki iz ostankov pireja

Poslušalk je vprašala, če pire oziroma kuhan krompir, ki je ostal, lahko za kaj uporabi. Sestra Nikolina ji je svetovala pripravo hlebčkov, svaljkov oziroma njokov. Za ½ kg krompirjeva zmesi dodamo enega do dva rumenjaka in 10 dag suhe skute. To zdrobimo oziroma spasiramo in dodamo še 1/3 moke. To z roko zamesimo, a ne smemo ga preveč, ker bo sicer postalo mokro. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Moja zgodba

VEČ ...|10. 11. 2024
Znanstveni posvet ob 100 letnici rojstva Alojza Rebule - 1

V oddaji Moja zgodba smo objavili tri prispevke z znanstvenega posveta ob sto letnici rojstva Alojza Rebule, ki so ga konec oktobra pripravili na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Slišali smo podpredsednika SAZU Marka Snoja, misleca in publicista Vinka Ošlaka ter literarnega zgodovinarja Janka Kosa.

Znanstveni posvet ob 100 letnici rojstva Alojza Rebule - 1

V oddaji Moja zgodba smo objavili tri prispevke z znanstvenega posveta ob sto letnici rojstva Alojza Rebule, ki so ga konec oktobra pripravili na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Slišali smo podpredsednika SAZU Marka Snoja, misleca in publicista Vinka Ošlaka ter literarnega zgodovinarja Janka Kosa.

Jože Bartolj

spominpolitikaAlojz RebulaJanko KosMarko SnojVinko OšlakBrane Senegačnik

Doživetja narave

VEČ ...|8. 11. 2024
Utrinek, kam si izginil

V pogovoru z dijakinjami Gimnazije Poljane Lili Accetto, Julijo Marolt in Leno Štelcer, ki so pod mentorstvom Roka Kovača zasedle prvo mesto na natečaju GoChile, smo se podali na južno nebo. Slišali smo, kako so se lotile dela, kaj so opazovale z oddaljenim teleskopom v Čilu in kako se je rodila zgodba Utrinek, kam si izginil, ki jo lahko slišite v posnetku ali pa preberete TULE.

Utrinek, kam si izginil

V pogovoru z dijakinjami Gimnazije Poljane Lili Accetto, Julijo Marolt in Leno Štelcer, ki so pod mentorstvom Roka Kovača zasedle prvo mesto na natečaju GoChile, smo se podali na južno nebo. Slišali smo, kako so se lotile dela, kaj so opazovale z oddaljenim teleskopom v Čilu in kako se je rodila zgodba Utrinek, kam si izginil, ki jo lahko slišite v posnetku ali pa preberete TULE.

Blaž Lesnik

nočno nebovesoljeastronomijaGoChileGimnazija Poljane

Kmetijska oddaja

VEČ ...|10. 11. 2024
Pogled na mlada vina, o podeželski zahvalni sv. maši in vabilo na posvet ZED

Pozeba in ostale vremenske ujme so botrovale precejšnjemu znižanju pridelka grozdja, kar je ostalo, pa je bilo zelo kakovostno. Zato so taka tudi mlada vina, pravijo vinogradniki. V oddaji tudi o podeželski zahvalni sv. maši in vabilo na Zadravčevo Erjavčeve dneve...

Pogled na mlada vina, o podeželski zahvalni sv. maši in vabilo na posvet ZED

Pozeba in ostale vremenske ujme so botrovale precejšnjemu znižanju pridelka grozdja, kar je ostalo, pa je bilo zelo kakovostno. Zato so taka tudi mlada vina, pravijo vinogradniki. V oddaji tudi o podeželski zahvalni sv. maši in vabilo na Zadravčevo Erjavčeve dneve...

Robert Božič

kmetijstvonaravavrt

Spoznanje več, predsodek manj

VEČ ...|11. 11. 2024
Dr. Aleš Maver: O volitvah v ZDA, Gruziji in Moldaviji

Znova smo se v precejšnji meri ozirali na tuje. Z nami je bil politični analitik in zgodovinar, profesor dr. Aleš Maver. V ospredju pogovora z njim je bila analiza volitev v ZDA ter njihov vpliv na krizna žarišča tako na Bližnjem vzhodu kot v Ukrajini. Zanimal nas je tudi njegov pogled na razplet volitev v Gruziji in Moldaviji. Vprašali smo ga še za komentar ustanavljanja nove stranke v Sloveniji pod vodstvom Anžeta Logarja.

Dr. Aleš Maver: O volitvah v ZDA, Gruziji in Moldaviji

Znova smo se v precejšnji meri ozirali na tuje. Z nami je bil politični analitik in zgodovinar, profesor dr. Aleš Maver. V ospredju pogovora z njim je bila analiza volitev v ZDA ter njihov vpliv na krizna žarišča tako na Bližnjem vzhodu kot v Ukrajini. Zanimal nas je tudi njegov pogled na razplet volitev v Gruziji in Moldaviji. Vprašali smo ga še za komentar ustanavljanja nove stranke v Sloveniji pod vodstvom Anžeta Logarja.

Helena Križnik

politikasvpmaleš maverkomentarzda

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|14. 11. 2024
Novice iz Argentine

V Mendozi v Argentini se danes začenja deveto Martinovanje, ki se bo v nedeljo zaključilo z 69. Slovenskim dnevom. V Argentini je v teh dneh duhovniški oktet Oremus iz Slovenije. Naslednji nastop bodo imeli v ponedeljek v cerkvi v Ramos Mejiji v Buenos Airesu. Poseben večer pa pripravljata Zedinjena Slovenija in Slovenska kulturna akcija, ki letos praznuje 70-letnico delovanja. Slovenija in slovenstvo danes bo naslov srečanja, na katerem bodo govorili: urednica tednika Nedelja, ki izhaja na avstrijskem Koroškem, Mateja Rihter, odgovorni urednik slovenskega katoliškega tednika Družina, Boštjan Debevec in urednica glasila Slovencev v Argentini, Svobodna Slovenija, Mariana Poznič. Prireditev bo prihodnji petek v Našem domu v San Justu. 

Novice iz Argentine

V Mendozi v Argentini se danes začenja deveto Martinovanje, ki se bo v nedeljo zaključilo z 69. Slovenskim dnevom. V Argentini je v teh dneh duhovniški oktet Oremus iz Slovenije. Naslednji nastop bodo imeli v ponedeljek v cerkvi v Ramos Mejiji v Buenos Airesu. Poseben večer pa pripravljata Zedinjena Slovenija in Slovenska kulturna akcija, ki letos praznuje 70-letnico delovanja. Slovenija in slovenstvo danes bo naslov srečanja, na katerem bodo govorili: urednica tednika Nedelja, ki izhaja na avstrijskem Koroškem, Mateja Rihter, odgovorni urednik slovenskega katoliškega tednika Družina, Boštjan Debevec in urednica glasila Slovencev v Argentini, Svobodna Slovenija, Mariana Poznič. Prireditev bo prihodnji petek v Našem domu v San Justu. 

Matjaž Merljak

družbarojaki

Radijski roman

VEČ ...|14. 11. 2024
Tessa Afshar, Kruh močnih - 4. del

Novo nadaljevanje romana Kruh močnih (Tessa Afshar) nam je prineslo Lidijin vstop v samostojno opravljanje obrti, slišali pa smo tudi to, kaj vse jo pri tem skrbi.

Tessa Afshar, Kruh močnih - 4. del

Novo nadaljevanje romana Kruh močnih (Tessa Afshar) nam je prineslo Lidijin vstop v samostojno opravljanje obrti, slišali pa smo tudi to, kaj vse jo pri tem skrbi.

Radio Ognjišče

knjigaTessa Afshar

Ob radijskem ognjišču

VEČ ...|14. 11. 2024
Edvin Fliser, Oliver Dragojević, Edith Piaf, Middle of the road ...

V četrtkovem večeru zimzelenih melodij smo poslušali: Tamburaški orkester Dobreč in Marko Vozelj – To je moj dragi dom, Mireille Mathieu – An einem Sonntag in Avignon, Middle of the Road - Chirpy Chirpy Cheep Cheep, Edvin Fliser - Broni Moj Svet, Oliver Dragojević - Romanca, Boney M - Ma Baker, TOMAŽ DOMICELJ & ORKESTER SIMFONIKA VRHNIKA - SLOVENSKEGA NARODA SIN(v živo), Edith Piaf - Milord, Gerry & The Pacemakers - Dont Let The Sun Catch You Crying, Franc Koren - Braco - Tri korake v modro, Al Bano - Pensieri P 33, QUEEN - CRAZY LITTLE THING CALLED LOVE, OTO PESTNER - VENČEK USPEŠNIC ... 

Edvin Fliser, Oliver Dragojević, Edith Piaf, Middle of the road ...

V četrtkovem večeru zimzelenih melodij smo poslušali: Tamburaški orkester Dobreč in Marko Vozelj – To je moj dragi dom, Mireille Mathieu – An einem Sonntag in Avignon, Middle of the Road - Chirpy Chirpy Cheep Cheep, Edvin Fliser - Broni Moj Svet, Oliver Dragojević - Romanca, Boney M - Ma Baker, TOMAŽ DOMICELJ & ORKESTER SIMFONIKA VRHNIKA - SLOVENSKEGA NARODA SIN(v živo), Edith Piaf - Milord, Gerry & The Pacemakers - Dont Let The Sun Catch You Crying, Franc Koren - Braco - Tri korake v modro, Al Bano - Pensieri P 33, QUEEN - CRAZY LITTLE THING CALLED LOVE, OTO PESTNER - VENČEK USPEŠNIC ... 

Matjaž Merljak, Marko Zupan

glasbaspomin

Via positiva

VEČ ...|14. 11. 2024
Matic Vidic in njegova pot, ko je želel spreminjati, pri tem pa se je najbolj spremenil sam

Matic Vidic je specializant logoterapije za področje bivanjske praznote, z njimi povezanimi strahovi in odvisnostmi ter partnerske terapije. Po študiju filozofije in teologije je bil več let pastoralni asistent pri Slovenski vojski, je stalni diakon v Novomeški škofiji. Vse bolj prepoznan je po dogodku Moja vera, s katerim po Sloveniji nastopata skupaj z igralcem Pavlom Ravnohribom. V tokratnem pogovoru z Maticem Vidicem pa smo v ospredje postavili njegovo pastoralno delo z Romi, ki je polno izzivov. 

Matic Vidic in njegova pot, ko je želel spreminjati, pri tem pa se je najbolj spremenil sam

Matic Vidic je specializant logoterapije za področje bivanjske praznote, z njimi povezanimi strahovi in odvisnostmi ter partnerske terapije. Po študiju filozofije in teologije je bil več let pastoralni asistent pri Slovenski vojski, je stalni diakon v Novomeški škofiji. Vse bolj prepoznan je po dogodku Moja vera, s katerim po Sloveniji nastopata skupaj z igralcem Pavlom Ravnohribom. V tokratnem pogovoru z Maticem Vidicem pa smo v ospredje postavili njegovo pastoralno delo z Romi, ki je polno izzivov. 

Nataša Ličen

družbaizobraževanjeduhovnost

Slovenska oddaja Radia Vatikan

VEČ ...|14. 11. 2024
Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 14. 11.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 14. 11.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Radio Vatikan