Is podcast Sv. Hildegarda Is podcast
Sv. Hildegarda

Kadar me kdo, zaradi moje vere in mojih nazorov, pošlje v … mračni srednji vek …

Gregor Čušin

duhovnost spomin

17. 9. 2024
Sv. Hildegarda

Kadar me kdo, zaradi moje vere in mojih nazorov, pošlje v … mračni srednji vek …

Gregor Čušin

VEČ ...|17. 9. 2024
Sv. Hildegarda

Kadar me kdo, zaradi moje vere in mojih nazorov, pošlje v … mračni srednji vek …

Gregor Čušin

duhovnostspomin

S svetnikom na ti

VEČ ...|19. 9. 2024
Sv. Januarij in tovariši

Lahko se zaustavimo pri nenavadnem dejstvu, da nekdo, ki se imenuje Januarij, goduje septembra …

Sv. Januarij in tovariši

Lahko se zaustavimo pri nenavadnem dejstvu, da nekdo, ki se imenuje Januarij, goduje septembra …

duhovnost spomin

S svetnikom na ti

Sv. Januarij in tovariši

Lahko se zaustavimo pri nenavadnem dejstvu, da nekdo, ki se imenuje Januarij, goduje septembra …

VEČ ...|19. 9. 2024
Sv. Januarij in tovariši

Lahko se zaustavimo pri nenavadnem dejstvu, da nekdo, ki se imenuje Januarij, goduje septembra …

Gregor Čušin

duhovnost spomin

S svetnikom na ti

VEČ ...|18. 9. 2024
Sv. Jožef Kupertinski

Vau! Res nisem vedel, da imajo tudi astronavti svojega zavetnika! Niti na kraj pameti …

Sv. Jožef Kupertinski

Vau! Res nisem vedel, da imajo tudi astronavti svojega zavetnika! Niti na kraj pameti …

duhovnost spomin

S svetnikom na ti

Sv. Jožef Kupertinski

Vau! Res nisem vedel, da imajo tudi astronavti svojega zavetnika! Niti na kraj pameti …

VEČ ...|18. 9. 2024
Sv. Jožef Kupertinski

Vau! Res nisem vedel, da imajo tudi astronavti svojega zavetnika! Niti na kraj pameti …

Gregor Čušin

duhovnost spomin

S svetnikom na ti

VEČ ...|16. 9. 2024
Sv. Ljudmila

Tvoje ime, Ljudmila, je v naših krajih kar pogosto … pa vendar poznam …

Sv. Ljudmila

Tvoje ime, Ljudmila, je v naših krajih kar pogosto … pa vendar poznam …

duhovnost spomin

S svetnikom na ti

Sv. Ljudmila

Tvoje ime, Ljudmila, je v naših krajih kar pogosto … pa vendar poznam …

VEČ ...|16. 9. 2024
Sv. Ljudmila

Tvoje ime, Ljudmila, je v naših krajih kar pogosto … pa vendar poznam …

Gregor Čušin

duhovnost spomin

S svetnikom na ti

VEČ ...|15. 9. 2024
Žalostna Mati Božja

Razen nesrečnega Ivana, ki jo je zatajil, je za sinove nekako normalno, da imamo …

Žalostna Mati Božja

Razen nesrečnega Ivana, ki jo je zatajil, je za sinove nekako normalno, da imamo …

duhovnost spomin

S svetnikom na ti

Žalostna Mati Božja

Razen nesrečnega Ivana, ki jo je zatajil, je za sinove nekako normalno, da imamo …

VEČ ...|15. 9. 2024
Žalostna Mati Božja

Razen nesrečnega Ivana, ki jo je zatajil, je za sinove nekako normalno, da imamo …

Gregor Čušin

duhovnost spomin

S svetnikom na ti

VEČ ...|14. 9. 2024
Povišanje sv. Križa

Ustvarjen sem kot križ. Kajti moje telo ima obliko križa … kadar …

Povišanje sv. Križa

Ustvarjen sem kot križ. Kajti moje telo ima obliko križa … kadar …

duhovnost spomin

S svetnikom na ti

Povišanje sv. Križa

Ustvarjen sem kot križ. Kajti moje telo ima obliko križa … kadar …

VEČ ...|14. 9. 2024
Povišanje sv. Križa

Ustvarjen sem kot križ. Kajti moje telo ima obliko križa … kadar …

Gregor Čušin

duhovnost spomin

S svetnikom na ti

VEČ ...|13. 9. 2024
Sv. Janez Zlatousti

Kakšen nepoučen človek bi zaradi vzdevka, ki so ti ga nadeli, lahko celo mislil, da si imel težave z …

Sv. Janez Zlatousti

Kakšen nepoučen človek bi zaradi vzdevka, ki so ti ga nadeli, lahko celo mislil, da si imel težave z …

duhovnost spomin

S svetnikom na ti

Sv. Janez Zlatousti

Kakšen nepoučen človek bi zaradi vzdevka, ki so ti ga nadeli, lahko celo mislil, da si imel težave z …

VEČ ...|13. 9. 2024
Sv. Janez Zlatousti

Kakšen nepoučen človek bi zaradi vzdevka, ki so ti ga nadeli, lahko celo mislil, da si imel težave z …

Gregor Čušin

duhovnost spomin

S svetnikom na ti

VEČ ...|12. 9. 2024
Sv. Gvido

Naj me koklja brcne, če sem v življenju srečal kakega Gvida, poznam pa kar nekaj …

Sv. Gvido

Naj me koklja brcne, če sem v življenju srečal kakega Gvida, poznam pa kar nekaj …

duhovnost spomin

S svetnikom na ti

Sv. Gvido

Naj me koklja brcne, če sem v življenju srečal kakega Gvida, poznam pa kar nekaj …

VEČ ...|12. 9. 2024
Sv. Gvido

Naj me koklja brcne, če sem v življenju srečal kakega Gvida, poznam pa kar nekaj …

Gregor Čušin

duhovnost spomin

S svetnikom na ti

Če si z nekom blizu, sta na ti in če sta na ti, si imata tudi kaj povedati in če je tisti drugi svetnik, ti lahko pove veliko. Gregor Čušin izziva svetnike preteklosti s sodobnim časom in je z njimi ves čas na ti.

Gregor Čušin

Gregor Čušin

Priporočamo
|
Aktualno

Program zadnjega tedna

VEČ ...|18. 9. 2024
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. september 2024 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. september 2024 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Kmetijska oddaja

VEČ ...|15. 9. 2024
O Združenju kmečkih sirarjev Slovenije

V Kmetijski oddaji smo spregovorili o Združenju kmečkih sirarjev Slovenije, ki  v torek, 8. oktobra 2024,  v kongresnem centru na Brdu pri Kranju pripravlja že 4. festival slovenskih sirov . V studio smo povabili predsednika Združenja, Milana Brenceta, ki je spregovoril o članstvu, o njihovi dejavnosti, o mladih in našem odnosu do podeželja. Poudaril je pomembnost tradicije in dela ter izpostavil, da prazno podeželje za turizem ne bo zanimivo ter da  podeželje potrebuje slovenskega človeka . Pravi: Mladim kmetom je treba omogočiti, da si bodo lahko zagotovili denarna sredstva za svojo družino. Družina daje moč in opravičuje vsa odrekanja! 

O Združenju kmečkih sirarjev Slovenije

V Kmetijski oddaji smo spregovorili o Združenju kmečkih sirarjev Slovenije, ki  v torek, 8. oktobra 2024,  v kongresnem centru na Brdu pri Kranju pripravlja že 4. festival slovenskih sirov . V studio smo povabili predsednika Združenja, Milana Brenceta, ki je spregovoril o članstvu, o njihovi dejavnosti, o mladih in našem odnosu do podeželja. Poudaril je pomembnost tradicije in dela ter izpostavil, da prazno podeželje za turizem ne bo zanimivo ter da  podeželje potrebuje slovenskega človeka . Pravi: Mladim kmetom je treba omogočiti, da si bodo lahko zagotovili denarna sredstva za svojo družino. Družina daje moč in opravičuje vsa odrekanja! 

Slavi Košir

kmetijstvopogovor

Naš gost

VEČ ...|14. 9. 2024
Dr. Ferdinand Šerbel

Kaj vemo o zgodovini krščanskih praznikov? Kako so nastali in kako se praznovanje razlikuje od dežele do dežele? O tem in še o čem nam je povedal naš gost, umetnostni zgodovinar dr. Ferdinand Šerbel. Ne zamudite zanimivega sogovornika.

Dr. Ferdinand Šerbel

Kaj vemo o zgodovini krščanskih praznikov? Kako so nastali in kako se praznovanje razlikuje od dežele do dežele? O tem in še o čem nam je povedal naš gost, umetnostni zgodovinar dr. Ferdinand Šerbel. Ne zamudite zanimivega sogovornika.

Mateja Subotičanec

spominživljenje

Za življenje

VEČ ...|14. 9. 2024
Marko Juhant: Starša sta središče, ne otroci

Marko Juhant, specialni pedagog, je odgovarjal na vprašanja poslušalk in poslušalcev. Vprašali pa smo ga tudi po izzivih šole danes.  

Marko Juhant: Starša sta središče, ne otroci

Marko Juhant, specialni pedagog, je odgovarjal na vprašanja poslušalk in poslušalcev. Vprašali pa smo ga tudi po izzivih šole danes.  

Nataša Ličen

vzgojaduhovnostotrocimladiizobraževanjeodnosišolapogovor

Pogovor o

VEČ ...|18. 9. 2024
Poslanci koalicije in opozicije precej različno o uspešnosti naše države

Goste smo vprašali, kje so reforme, zakaj vlada dopušča, da zdravstvo razpada, bo javni sektor zaradi bombončkov za nekaj časa utihnil in kaj nas še čaka do konca leta. Prav tako nismo  mogli mimo pestrega evropskega dogajanja. Bo Marta Kos, ki je druga izbori za komisarko, to res postala, in kako trdna je Evropska unija po zadnjih volitvah.

Poslanci koalicije in opozicije precej različno o uspešnosti naše države

Goste smo vprašali, kje so reforme, zakaj vlada dopušča, da zdravstvo razpada, bo javni sektor zaradi bombončkov za nekaj časa utihnil in kaj nas še čaka do konca leta. Prav tako nismo  mogli mimo pestrega evropskega dogajanja. Bo Marta Kos, ki je druga izbori za komisarko, to res postala, in kako trdna je Evropska unija po zadnjih volitvah.

Alen Salihović

politikaživljenjensisdssvobodavladadržavni zborkomentar

Spominjamo se

VEČ ...|19. 9. 2024
Spominjamo se dne 19. 9.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 19. 9.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|19. 9. 2024
Domači ajvar

Potrebujemo tri glavne sestavine: paradižnik, papriko in čebulo. Osnovno pravilo je, da toliko kot je paradižnika, naj bo tudi paprike. Slednja je lahko vseh barv, se pravi rdeča, zelena, rumena. Tudi paradižnik je lahko zelo zrel ali pa tak, ki je komaj dozorel, rdeč in še malo zelen. Paradižnik zmeljemo in ga damo čez noč v vrečo iz blaga, da se odcedi. To stehtamo in pripravimo še ustrezno količino paprike in čebule (npr. za 5 kg čebule 4-6 kg paprike in 5 deblih čebul). Očiščeno in narezano papriko in čebulo prav tako narežemo na mesoreznico. Vse skupaj naložimo na namaščeno posodo (lahko damo mast ali olje ali oboje). Ob mešanju kuhamo približno 2 uri. Ko začne vreti, pa stalno mešamo. Dodamo do 2 žlici soli, 1-2 žlici sladkorja in še 3-4 dl olja. Da je dovolj kuhamo preverimo tako, da damo žlico na krožnik, potegnemo na sredini in če se polovici ne združita, je v  redu kuhano. Ajvar nalagamo v vroče kozarce, dobro zapremo in počasi ohlajamo. K paradižniku lahko dodamo tudi tri ali štiri domače feferone. Okus bo prijetnejši, seveda če družini to odgovarja.

Domači ajvar

Potrebujemo tri glavne sestavine: paradižnik, papriko in čebulo. Osnovno pravilo je, da toliko kot je paradižnika, naj bo tudi paprike. Slednja je lahko vseh barv, se pravi rdeča, zelena, rumena. Tudi paradižnik je lahko zelo zrel ali pa tak, ki je komaj dozorel, rdeč in še malo zelen. Paradižnik zmeljemo in ga damo čez noč v vrečo iz blaga, da se odcedi. To stehtamo in pripravimo še ustrezno količino paprike in čebule (npr. za 5 kg čebule 4-6 kg paprike in 5 deblih čebul). Očiščeno in narezano papriko in čebulo prav tako narežemo na mesoreznico. Vse skupaj naložimo na namaščeno posodo (lahko damo mast ali olje ali oboje). Ob mešanju kuhamo približno 2 uri. Ko začne vreti, pa stalno mešamo. Dodamo do 2 žlici soli, 1-2 žlici sladkorja in še 3-4 dl olja. Da je dovolj kuhamo preverimo tako, da damo žlico na krožnik, potegnemo na sredini in če se polovici ne združita, je v  redu kuhano. Ajvar nalagamo v vroče kozarce, dobro zapremo in počasi ohlajamo. K paradižniku lahko dodamo tudi tri ali štiri domače feferone. Okus bo prijetnejši, seveda če družini to odgovarja.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Rožni venec

VEČ ...|19. 9. 2024
Svetli del dne 19. 9.

Molili so molilci pobude Molitev in post za domovino

Svetli del dne 19. 9.

Molili so molilci pobude Molitev in post za domovino

Radio Ognjišče

S svetnikom na ti

VEČ ...|19. 9. 2024
Sv. Januarij in tovariši

Lahko se zaustavimo pri nenavadnem dejstvu, da nekdo, ki se imenuje Januarij, goduje septembra …

Sv. Januarij in tovariši

Lahko se zaustavimo pri nenavadnem dejstvu, da nekdo, ki se imenuje Januarij, goduje septembra …

Gregor Čušin

duhovnostspomin