Is podcast
Kadar me kdo, zaradi moje vere in mojih nazorov, pošlje v … mračni srednji vek …
Kadar me kdo, zaradi moje vere in mojih nazorov, pošlje v … mračni srednji vek …
Kadar me kdo, zaradi moje vere in mojih nazorov, pošlje v … mračni srednji vek …
Lahko se zaustavimo pri nenavadnem dejstvu, da nekdo, ki se imenuje Januarij, goduje septembra …
Lahko se zaustavimo pri nenavadnem dejstvu, da nekdo, ki se imenuje Januarij, goduje septembra …
Vau! Res nisem vedel, da imajo tudi astronavti svojega zavetnika! Niti na kraj pameti …
Vau! Res nisem vedel, da imajo tudi astronavti svojega zavetnika! Niti na kraj pameti …
Tvoje ime, Ljudmila, je v naših krajih kar pogosto … pa vendar poznam …
Tvoje ime, Ljudmila, je v naših krajih kar pogosto … pa vendar poznam …
Razen nesrečnega Ivana, ki jo je zatajil, je za sinove nekako normalno, da imamo …
Razen nesrečnega Ivana, ki jo je zatajil, je za sinove nekako normalno, da imamo …
Ustvarjen sem kot križ. Kajti moje telo ima obliko križa … kadar …
Ustvarjen sem kot križ. Kajti moje telo ima obliko križa … kadar …
Kakšen nepoučen človek bi zaradi vzdevka, ki so ti ga nadeli, lahko celo mislil, da si imel težave z …
Kakšen nepoučen človek bi zaradi vzdevka, ki so ti ga nadeli, lahko celo mislil, da si imel težave z …
Če si z nekom blizu, sta na ti in če sta na ti, si imata tudi kaj povedati in če je tisti drugi svetnik, ti lahko pove veliko. Gregor Čušin izziva svetnike preteklosti s sodobnim časom in je z njimi ves čas na ti.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. september 2024 ob 05-ih
V Kmetijski oddaji smo spregovorili o Združenju kmečkih sirarjev Slovenije, ki v torek, 8. oktobra 2024, v kongresnem centru na Brdu pri Kranju pripravlja že 4. festival slovenskih sirov . V studio smo povabili predsednika Združenja, Milana Brenceta, ki je spregovoril o članstvu, o njihovi dejavnosti, o mladih in našem odnosu do podeželja. Poudaril je pomembnost tradicije in dela ter izpostavil, da prazno podeželje za turizem ne bo zanimivo ter da podeželje potrebuje slovenskega človeka . Pravi: Mladim kmetom je treba omogočiti, da si bodo lahko zagotovili denarna sredstva za svojo družino. Družina daje moč in opravičuje vsa odrekanja!
Kaj vemo o zgodovini krščanskih praznikov? Kako so nastali in kako se praznovanje razlikuje od dežele do dežele? O tem in še o čem nam je povedal naš gost, umetnostni zgodovinar dr. Ferdinand Šerbel. Ne zamudite zanimivega sogovornika.
Marko Juhant, specialni pedagog, je odgovarjal na vprašanja poslušalk in poslušalcev. Vprašali pa smo ga tudi po izzivih šole danes.
Goste smo vprašali, kje so reforme, zakaj vlada dopušča, da zdravstvo razpada, bo javni sektor zaradi bombončkov za nekaj časa utihnil in kaj nas še čaka do konca leta. Prav tako nismo mogli mimo pestrega evropskega dogajanja. Bo Marta Kos, ki je druga izbori za komisarko, to res postala, in kako trdna je Evropska unija po zadnjih volitvah.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Potrebujemo tri glavne sestavine: paradižnik, papriko in čebulo. Osnovno pravilo je, da toliko kot je paradižnika, naj bo tudi paprike. Slednja je lahko vseh barv, se pravi rdeča, zelena, rumena. Tudi paradižnik je lahko zelo zrel ali pa tak, ki je komaj dozorel, rdeč in še malo zelen. Paradižnik zmeljemo in ga damo čez noč v vrečo iz blaga, da se odcedi. To stehtamo in pripravimo še ustrezno količino paprike in čebule (npr. za 5 kg čebule 4-6 kg paprike in 5 deblih čebul). Očiščeno in narezano papriko in čebulo prav tako narežemo na mesoreznico. Vse skupaj naložimo na namaščeno posodo (lahko damo mast ali olje ali oboje). Ob mešanju kuhamo približno 2 uri. Ko začne vreti, pa stalno mešamo. Dodamo do 2 žlici soli, 1-2 žlici sladkorja in še 3-4 dl olja. Da je dovolj kuhamo preverimo tako, da damo žlico na krožnik, potegnemo na sredini in če se polovici ne združita, je v redu kuhano. Ajvar nalagamo v vroče kozarce, dobro zapremo in počasi ohlajamo. K paradižniku lahko dodamo tudi tri ali štiri domače feferone. Okus bo prijetnejši, seveda če družini to odgovarja.