Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 06. maj 2025 ob 12-ih
Program zadnjega tedna
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 06. maj 2025 ob 11-ih
Program zadnjega tedna
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 06. maj 2025 ob 10-ih
Program zadnjega tedna
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 06. maj 2025 ob 09-ih
Program zadnjega tedna
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 06. maj 2025 ob 07-ih
Program zadnjega tedna
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 06. maj 2025 ob 06-ih
Program zadnjega tedna
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 06. maj 2025 ob 05-ih
Program zadnjega tedna
Naš pogled
Maja Morela je v komentar vpletla svoj pogled na odzive širše javnosti ob smrti papeža Frančiška. In njegovo pozornost do nebeške Matere Marije vzela kot iztočnico za zapis o marijinem mesecu, ki se počasi začenja.
Moja zgodba
V programu lanskega filmskega festivala je bil tudi novi celovečerni dokumentarec z naslovom Dva brata, dve sestri, ki sledi zgodbi družine Žagar iz Notranjske. Bili so lastniki več žag od Prezida na Hrvaškem do Loške doline in Trsta, posedovali so veliko premoženje, ki so jim ga po vojni zasegli. Gostje v studiu so bili režiser Miha Čélar, ena od protagonistk filma Barbara Žagar in pa nečak umorjenih lastnikov gradu Strmol Peter Hribar.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 06. maj 2025 ob 05-ih
Komentar tedna
Avtor se je ustavil ob praznovanju praznika dela in tudi ob našem odnosu do dela. Z njim smo zaznamovani vsi. Za Slovence pravijo, da smo delaven narod. Pa je naš odnos do dela zdrav? Je naš odnos do dela okužen z mentaliteto obilja ali z mentaliteto pomanjkanja? Ali eno ali drugo lahko spremenimo? /Matej Cepin je direktor Socialne akademije/
Pogovor o
Spregovorili smo o razmerah na trgu dela. Te so že nekaj časa ugodne, zlasti za iskalce zaposlitve, saj brezposelnost že več let vztraja na izjemno nizkih ravneh. Nekatera podjetja so zaradi zmanjšanega povpraševanja napovedala odpuščanja, a v številnih panogah so še vedno soočeni s pomanjkanjem kadrov. O vplivu omenjenega sta za naš radio spregovorila direktorica enega izmed večjih zaposlitvenih portalov Optius.com Saša Boštjančič in predsednik Obrtno podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar.
Slovencem po svetu in domovini
Pred bližnjo 70. obletnico podpisa Avstrijske državne pogodbe so slovenske poslanke in poslanci pripravili deklaracijo o ohranitvi in krepitvi avtohtone slovenske narodne skupnosti v Avstriji, predvsem pri rabi jezika. Iz besedila deklaracije izhaja, da kljub določenemu napredku, pravice naših rojakov na avstrijskem Koroškem in Štajerskem še vedno niso v celoti uresničene: predvsem na področju šolstva v slovenskem jeziku, dostopa do dvojezičnega sodstva in javne uprave. Potrebno bi bilo dvigniti kakovost šolstva in vanj vključiti predšolsko vzgojo ter zagotoviti možnosti za učenje jezika tudi izven območja poselitve slovenske narodne skupnosti. Nujno je tudi sprejetje novele zakona o narodnih skupnostih ter zakonsko zajamčeno jezikovno znanje v sodstvu ter javni upravi. Predlog deklaracije, ki sledi peticiji, ki so jo novembra 2023 predstavniki manjšine predložili Evropskemu parlamentu, je bil danes na dnevnem redu skupne seje odbora za zunanjo politiko in komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, predvidoma jutri popoldne ga bodo obravnavali še na izredni seji državnega zbora.
Kulturni utrinki
Tokrat smo slišali vabilo na koncert pevca in avtorja Primoža Križaja ob izidu novega albuma avtorskih pesmi, ki opevajo osnovne vrednote: dom, družino, Boga ...
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
To je zelo sezonska juha, ki jo lahko pripravimo kot kremno. Lahko vključimo še kakšno drugo zelenjavo, kot je na primer korenček, kakšno rezino zelene ali imamo v skrinji malo blanširane kolerabice, kakšen krompir. Šparglje očistimo, tanko olupimo, glavico odrežemo, ostalo narežemo. Na malo maščobe pražimo čebulo, nato dodamo narezan korenček in krompir ter narezane šparglje. Posolimo in prilijemo tekočino (vodo ali ostanek kakšne druge juhe). Ko je zelenjava mehka, odstranimo vršičke in juho s paličnim mešalnikom zmiksamo. Po želji dodamo še poper in kakšno vejico peteršilja. Juho izboljša žlica kisle smetane. Če je preredka, v juho zakuhamo žlico pirine moke z dvema žlicama jogurta. Na koncu ne pozabimo v juho dati vršičkov. Zraven lahko ponudimo popečene kruhove kocke ali pa zlate kroglice. Če imamo veliko špargljev, jo lahko pripravimo brez dodatka druge zelenjave. Če želimo pripravljati bolj dietno juho, dajmo šparglje kuhat v vrelo vodo in ko je kuhana, jo takoj odstavimo, ne vre daljši čas.