Sobotna iskrica

VEČ ...|20. 4. 2024
Sejem knjig, zgodba o revnem mlinarju

Z urednico Mavrice Melito Košir smo obiskali italijansko Bologno in predstavili največji sejem knjig za otroke na svetu. Slišali smo zgodbo o revnem mlinarju in si s pravim odgovorom na uganko prislužili knjižno nagrado. 

Sejem knjig, zgodba o revnem mlinarju

Z urednico Mavrice Melito Košir smo obiskali italijansko Bologno in predstavili največji sejem knjig za otroke na svetu. Slišali smo zgodbo o revnem mlinarju in si s pravim odgovorom na uganko prislužili knjižno nagrado. 

otrocimladiglasbaduhovnost

Sobotna iskrica

Sejem knjig, zgodba o revnem mlinarju

Z urednico Mavrice Melito Košir smo obiskali italijansko Bologno in predstavili največji sejem knjig za otroke na svetu. Slišali smo zgodbo o revnem mlinarju in si s pravim odgovorom na uganko prislužili knjižno nagrado. 

VEČ ...|20. 4. 2024
Sejem knjig, zgodba o revnem mlinarju

Z urednico Mavrice Melito Košir smo obiskali italijansko Bologno in predstavili največji sejem knjig za otroke na svetu. Slišali smo zgodbo o revnem mlinarju in si s pravim odgovorom na uganko prislužili knjižno nagrado. 

Jure Sešek

otrocimladiglasbaduhovnost

Sobotna iskrica

VEČ ...|13. 4. 2024
Vabilo na Slovenski otroški zbor 2024

Sobotna iskrica je povabila mlade pevce na poletno druženje, pevske vaje in koncerte. Skladatelj in dirigent prof. Damijan Močnik je predstavil letošnji Slovenski otroški zbor. Slišali ste, kako zanimiv teden se obeta za mlade pevce, kako je s prijavami in kdo letos prihaja v goste. 

Vabilo na Slovenski otroški zbor 2024

Sobotna iskrica je povabila mlade pevce na poletno druženje, pevske vaje in koncerte. Skladatelj in dirigent prof. Damijan Močnik je predstavil letošnji Slovenski otroški zbor. Slišali ste, kako zanimiv teden se obeta za mlade pevce, kako je s prijavami in kdo letos prihaja v goste. 

otrocimladiglasbaduhovnostSOZotroški zbordamijan močnik

Sobotna iskrica

Vabilo na Slovenski otroški zbor 2024

Sobotna iskrica je povabila mlade pevce na poletno druženje, pevske vaje in koncerte. Skladatelj in dirigent prof. Damijan Močnik je predstavil letošnji Slovenski otroški zbor. Slišali ste, kako zanimiv teden se obeta za mlade pevce, kako je s prijavami in kdo letos prihaja v goste. 

VEČ ...|13. 4. 2024
Vabilo na Slovenski otroški zbor 2024

Sobotna iskrica je povabila mlade pevce na poletno druženje, pevske vaje in koncerte. Skladatelj in dirigent prof. Damijan Močnik je predstavil letošnji Slovenski otroški zbor. Slišali ste, kako zanimiv teden se obeta za mlade pevce, kako je s prijavami in kdo letos prihaja v goste. 

Jure Sešek

otrocimladiglasbaduhovnostSOZotroški zbordamijan močnik

Kolokvij

VEČ ...|12. 4. 2024
Odmev na postne duhovne vaje Salezijanske mladine

Tokrat smo obudili spomin na postne duhovne vaje Salezijanske mladine. Kako so mladi doživljali vaje in kako so se pripravljali na velikonočne praznike so nam povedali gostje sestra Majda Merzelj, Žiga Kosi in Andrej Hočevar.

Odmev na postne duhovne vaje Salezijanske mladine

Tokrat smo obudili spomin na postne duhovne vaje Salezijanske mladine. Kako so mladi doživljali vaje in kako so se pripravljali na velikonočne praznike so nam povedali gostje sestra Majda Merzelj, Žiga Kosi in Andrej Hočevar.

duhovnostduhovne vajeSalezijanska mladinakolokvij

Kolokvij

Odmev na postne duhovne vaje Salezijanske mladine

Tokrat smo obudili spomin na postne duhovne vaje Salezijanske mladine. Kako so mladi doživljali vaje in kako so se pripravljali na velikonočne praznike so nam povedali gostje sestra Majda Merzelj, Žiga Kosi in Andrej Hočevar.

VEČ ...|12. 4. 2024
Odmev na postne duhovne vaje Salezijanske mladine

Tokrat smo obudili spomin na postne duhovne vaje Salezijanske mladine. Kako so mladi doživljali vaje in kako so se pripravljali na velikonočne praznike so nam povedali gostje sestra Majda Merzelj, Žiga Kosi in Andrej Hočevar.

Maja Morela

duhovnostduhovne vajeSalezijanska mladinakolokvij

Zakladi naše dediščine

VEČ ...|9. 4. 2024
Matt Fradd v Sloveniji

Pri Katoliški mladini so v soorganizaciji z Družino v Slovenijo povabili Matta Fradda, ki je katoličan bizantiskega obreda in ustvarjalec ter gostitelj enega izmed najbolj znanih katoliških podkastov Pints With Aquinas. Na njegov kanal je naročenih več kot 500.000 naročnikov. V svojem dolgoletnem delovanju je ustvaril že skoraj 300 epizod z najrazličnejšimi gosti.

Je avtor in soavtor več knjig, vključno z “Ali Bog obstaja?” in “Kako biti srečen?” Po rodu je Avstralec, z ženo Cameron in njunimi štirimi otroki živi v Ohiu v ZDA. Po izobrazbi je filozof, navdihuje ga filozofija sv. Tomaža Akvinskega, po katerem podkast med drugim nosi tudi naslov.

Matt Fradd v Sloveniji

Pri Katoliški mladini so v soorganizaciji z Družino v Slovenijo povabili Matta Fradda, ki je katoličan bizantiskega obreda in ustvarjalec ter gostitelj enega izmed najbolj znanih katoliških podkastov Pints With Aquinas. Na njegov kanal je naročenih več kot 500.000 naročnikov. V svojem dolgoletnem delovanju je ustvaril že skoraj 300 epizod z najrazličnejšimi gosti.

Je avtor in soavtor več knjig, vključno z “Ali Bog obstaja?” in “Kako biti srečen?” Po rodu je Avstralec, z ženo Cameron in njunimi štirimi otroki živi v Ohiu v ZDA. Po izobrazbi je filozof, navdihuje ga filozofija sv. Tomaža Akvinskega, po katerem podkast med drugim nosi tudi naslov.

infoduhovnostmladiizobraževanje

Zakladi naše dediščine

Matt Fradd v Sloveniji

Pri Katoliški mladini so v soorganizaciji z Družino v Slovenijo povabili Matta Fradda, ki je katoličan bizantiskega obreda in ustvarjalec ter gostitelj enega izmed najbolj znanih katoliških podkastov Pints With Aquinas. Na njegov kanal je naročenih več kot 500.000 naročnikov. V svojem dolgoletnem delovanju je ustvaril že skoraj 300 epizod z najrazličnejšimi gosti.

Je avtor in soavtor več knjig, vključno z “Ali Bog obstaja?” in “Kako biti srečen?” Po rodu je Avstralec, z ženo Cameron in njunimi štirimi otroki živi v Ohiu v ZDA. Po izobrazbi je filozof, navdihuje ga filozofija sv. Tomaža Akvinskega, po katerem podkast med drugim nosi tudi naslov.

VEČ ...|9. 4. 2024
Matt Fradd v Sloveniji

Pri Katoliški mladini so v soorganizaciji z Družino v Slovenijo povabili Matta Fradda, ki je katoličan bizantiskega obreda in ustvarjalec ter gostitelj enega izmed najbolj znanih katoliških podkastov Pints With Aquinas. Na njegov kanal je naročenih več kot 500.000 naročnikov. V svojem dolgoletnem delovanju je ustvaril že skoraj 300 epizod z najrazličnejšimi gosti.

Je avtor in soavtor več knjig, vključno z “Ali Bog obstaja?” in “Kako biti srečen?” Po rodu je Avstralec, z ženo Cameron in njunimi štirimi otroki živi v Ohiu v ZDA. Po izobrazbi je filozof, navdihuje ga filozofija sv. Tomaža Akvinskega, po katerem podkast med drugim nosi tudi naslov.

Nataša Ličen

infoduhovnostmladiizobraževanje

Kulturni utrinki

VEČ ...|8. 4. 2024
V Celju tekmovanje mladinskih zborov, začenja se sejem v Bologni

V Celju je potekalo 27. državno tekmovanje mladinskih zborov. Za najboljša sta bila razglašena Dekliški zbor Gimnazije Kranj in Dekliški zbor Gimnazije Celje Center. V Bologni se je začel vsakoletni sejem otroške in mladinske literature, na katerem se po letih prizadevanj kot častna gostja predstavlja Slovenija. 

V Celju tekmovanje mladinskih zborov, začenja se sejem v Bologni

V Celju je potekalo 27. državno tekmovanje mladinskih zborov. Za najboljša sta bila razglašena Dekliški zbor Gimnazije Kranj in Dekliški zbor Gimnazije Celje Center. V Bologni se je začel vsakoletni sejem otroške in mladinske literature, na katerem se po letih prizadevanj kot častna gostja predstavlja Slovenija. 

kulturaliteraturaglasba27 državno tekmovanje mladinskih zborov

Kulturni utrinki

V Celju tekmovanje mladinskih zborov, začenja se sejem v Bologni

V Celju je potekalo 27. državno tekmovanje mladinskih zborov. Za najboljša sta bila razglašena Dekliški zbor Gimnazije Kranj in Dekliški zbor Gimnazije Celje Center. V Bologni se je začel vsakoletni sejem otroške in mladinske literature, na katerem se po letih prizadevanj kot častna gostja predstavlja Slovenija. 

VEČ ...|8. 4. 2024
V Celju tekmovanje mladinskih zborov, začenja se sejem v Bologni

V Celju je potekalo 27. državno tekmovanje mladinskih zborov. Za najboljša sta bila razglašena Dekliški zbor Gimnazije Kranj in Dekliški zbor Gimnazije Celje Center. V Bologni se je začel vsakoletni sejem otroške in mladinske literature, na katerem se po letih prizadevanj kot častna gostja predstavlja Slovenija. 

Jože Bartolj

kulturaliteraturaglasba27 državno tekmovanje mladinskih zborov

Sobotna iskrica

VEČ ...|6. 4. 2024
Odmev velike noči in vabilo na Mavrične počitnice

Pred belo nedeljo smo se veselili odmeva Aleluje, gostili pa tudi “aligatorja” Urbana in Jerneja, ki sta povabila otroke na Mavrične počitnice. Društvo prijateljev otrok Mavrica namreč tudi letos pripravlja tri tedne počitnic v Portorožu.

Odmev velike noči in vabilo na Mavrične počitnice

Pred belo nedeljo smo se veselili odmeva Aleluje, gostili pa tudi “aligatorja” Urbana in Jerneja, ki sta povabila otroke na Mavrične počitnice. Društvo prijateljev otrok Mavrica namreč tudi letos pripravlja tri tedne počitnic v Portorožu.

otrocimladiglasbaduhovnostmavrične počitnicedruštvo prijateljev otrok Mavrica

Sobotna iskrica

Odmev velike noči in vabilo na Mavrične počitnice

Pred belo nedeljo smo se veselili odmeva Aleluje, gostili pa tudi “aligatorja” Urbana in Jerneja, ki sta povabila otroke na Mavrične počitnice. Društvo prijateljev otrok Mavrica namreč tudi letos pripravlja tri tedne počitnic v Portorožu.

VEČ ...|6. 4. 2024
Odmev velike noči in vabilo na Mavrične počitnice

Pred belo nedeljo smo se veselili odmeva Aleluje, gostili pa tudi “aligatorja” Urbana in Jerneja, ki sta povabila otroke na Mavrične počitnice. Društvo prijateljev otrok Mavrica namreč tudi letos pripravlja tri tedne počitnic v Portorožu.

Jure Sešek

otrocimladiglasbaduhovnostmavrične počitnicedruštvo prijateljev otrok Mavrica

Za življenje

VEČ ...|6. 4. 2024
Kako vzgajati za čustveno rast?

Tokrat smo vstopili v čustveni svet današnjih mladih in spregovorili o tem, da so slike, filmi in glasba, ki nas danes obkrožajo, pogosto povsem prežeti s spolnostjo. Ali se sploh še zavedamo čara hrepenenja in rasti, za katero je potreben čas? Z nami je bil klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik.

Kako vzgajati za čustveno rast?

Tokrat smo vstopili v čustveni svet današnjih mladih in spregovorili o tem, da so slike, filmi in glasba, ki nas danes obkrožajo, pogosto povsem prežeti s spolnostjo. Ali se sploh še zavedamo čara hrepenenja in rasti, za katero je potreben čas? Z nami je bil klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik.

odnosispolnostmladinavzgojaduhovnost

Za življenje

Kako vzgajati za čustveno rast?

Tokrat smo vstopili v čustveni svet današnjih mladih in spregovorili o tem, da so slike, filmi in glasba, ki nas danes obkrožajo, pogosto povsem prežeti s spolnostjo. Ali se sploh še zavedamo čara hrepenenja in rasti, za katero je potreben čas? Z nami je bil klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik.

VEČ ...|6. 4. 2024
Kako vzgajati za čustveno rast?

Tokrat smo vstopili v čustveni svet današnjih mladih in spregovorili o tem, da so slike, filmi in glasba, ki nas danes obkrožajo, pogosto povsem prežeti s spolnostjo. Ali se sploh še zavedamo čara hrepenenja in rasti, za katero je potreben čas? Z nami je bil klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik.

Radio Ognjišče

odnosispolnostmladinavzgojaduhovnost

Ni meje za dobre ideje

VEČ ...|4. 4. 2024
Ester Mazi in njene inovativne sladice

Ester Mazi je mlada slaščičarka, ki ustvarja inovativne sladice. Njena želja je izpopolnjevati slaščičarske tehnike, združevati različne okuse in se predstaviti tudi v mednarodnem svetu. 

Ester Mazi in njene inovativne sladice

Ester Mazi je mlada slaščičarka, ki ustvarja inovativne sladice. Njena želja je izpopolnjevati slaščičarske tehnike, združevati različne okuse in se predstaviti tudi v mednarodnem svetu. 

izobraževanjepodjetništvomladi

Ni meje za dobre ideje

Ester Mazi in njene inovativne sladice

Ester Mazi je mlada slaščičarka, ki ustvarja inovativne sladice. Njena želja je izpopolnjevati slaščičarske tehnike, združevati različne okuse in se predstaviti tudi v mednarodnem svetu. 

VEČ ...|4. 4. 2024
Ester Mazi in njene inovativne sladice

Ester Mazi je mlada slaščičarka, ki ustvarja inovativne sladice. Njena želja je izpopolnjevati slaščičarske tehnike, združevati različne okuse in se predstaviti tudi v mednarodnem svetu. 

Nataša Ličen

izobraževanjepodjetništvomladi

Priporočamo
|
Aktualno

Duhovna misel

VEČ ...|24. 4. 2024
Nesrečni kralj

Živel je kralj, ki mu je šlo vse narobe; zbral je ...

Iz knjige Zgodbe kažejo novo pot, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.

Nesrečni kralj

Živel je kralj, ki mu je šlo vse narobe; zbral je ...

Iz knjige Zgodbe kažejo novo pot, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.

Mateja Subotičanec

duhovnost

Doživetja narave

VEČ ...|19. 4. 2024
Po Vertikali

Vertikala je vezna pot, ki teče ob zahodni slovenski meji, vse od Tromeje pri Trbižu do Jadrana. Nastala je davnega leta 1972, ko je ustanovitelje - člane Slovenskega planinskega društva Trst vodila domovinska zavest. Ta, kot pravita naša gosta Jasmín Rudež in Maksimiljan Kralj, živi tudi danes. Avtorja novega vodnika po Vertikali, ki se vije od najvišjih vrhov Julijcev, čez gričevnat goriški svet vse do morja, sta sta postavila tudi nagradni vprašanji. Odgovorite lahko na elektronski naslov: dozivetja.narave@ognjisce.si do 5. 5. 2024. Nagrajence razglasimo 10. 5. 2024.

Po Vertikali

Vertikala je vezna pot, ki teče ob zahodni slovenski meji, vse od Tromeje pri Trbižu do Jadrana. Nastala je davnega leta 1972, ko je ustanovitelje - člane Slovenskega planinskega društva Trst vodila domovinska zavest. Ta, kot pravita naša gosta Jasmín Rudež in Maksimiljan Kralj, živi tudi danes. Avtorja novega vodnika po Vertikali, ki se vije od najvišjih vrhov Julijcev, čez gričevnat goriški svet vse do morja, sta sta postavila tudi nagradni vprašanji. Odgovorite lahko na elektronski naslov: dozivetja.narave@ognjisce.si do 5. 5. 2024. Nagrajence razglasimo 10. 5. 2024.

Blaž Lesnik

planinstvonaravaSPDTvertikalaplaninsko društvo Trst

Glasbeni medgeneracijski večer

VEČ ...|27. 9. 2023
Eva Hren

Tokrat smo gostili kitaristko in pevko zabavne glasbe Evo Hren. Izvrstno se znajde ob orkestru, etno zasedbah, s kitaro, pa tudi na festivalih. Na letošnji Popevki je s skladbo Žige Pirnata Kako zveni pomlad prepričala strokovno žirijo. Eva Hren je bila z nami v oddaji, ki se je začela ob dvajsetih. 

Eva Hren

Tokrat smo gostili kitaristko in pevko zabavne glasbe Evo Hren. Izvrstno se znajde ob orkestru, etno zasedbah, s kitaro, pa tudi na festivalih. Na letošnji Popevki je s skladbo Žige Pirnata Kako zveni pomlad prepričala strokovno žirijo. Eva Hren je bila z nami v oddaji, ki se je začela ob dvajsetih. 

Marjan Bunič, Jure Sešek

Program zadnjega tedna

VEČ ...|24. 4. 2024
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 24. april 2024 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 24. april 2024 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Naš gost

VEČ ...|20. 4. 2024
Akademski slikar Lojze Čemažar

Naš gost je bil akademski slikar Lojze Čemažar, eden najvidnejših sodobnih cerkvenih slikarjev na Slovenskem, katerega slog zaznamujeta asketska figuralika in v simbolnem jeziku interpretirana tradicionalna krščanska motivika. V začetku meseca februarja so mu slovenski škofje podelili odličje sv. Cirila in Metoda in zato smo se določili, da umetnika povabimo k pogovoru.

Akademski slikar Lojze Čemažar

Naš gost je bil akademski slikar Lojze Čemažar, eden najvidnejših sodobnih cerkvenih slikarjev na Slovenskem, katerega slog zaznamujeta asketska figuralika in v simbolnem jeziku interpretirana tradicionalna krščanska motivika. V začetku meseca februarja so mu slovenski škofje podelili odličje sv. Cirila in Metoda in zato smo se določili, da umetnika povabimo k pogovoru.

Radio Ognjišče

spominživljenjeLojze Čemažar

Radijski misijon 2024

VEČ ...|23. 3. 2024
7. dan: Mitja Markovič - Bog je potrpežljiv z nami. Bodimo potrpežljivi tudi sami!

»Dobro v nas počasi raste. Počasi rastejo naše življenjske izkušnje. Počasi raste naša modrost. Naš značaj se počasi preoblikuje, prilagaja in postaja vse bolj človeški. Tudi dobrota človeške družbe počasi raste. Počasi rastejo spoznanja o dostojanstvu človeške osebe. O enakopravnosti. O potrebi po sodelovanju. Počasi rastejo spoznanja o tem, kako uničujoče je sovraštvo in ljubosumje, kako nesmiselno je tratiti svoje moči za prekomerno kopičenje materialnih dobrin. In počasi v nas in v družbi raste spoznanje o tem, da je najdragocenejše tisto, kar je v srcu in kar živi v naših odnosih,« je v zadnjem malem misijonskem nagovoru med drugim poudaril duhovnik Mitja Markovič. Vabljeni, da mu prisluhnete v celoti!

7. dan: Mitja Markovič - Bog je potrpežljiv z nami. Bodimo potrpežljivi tudi sami!

»Dobro v nas počasi raste. Počasi rastejo naše življenjske izkušnje. Počasi raste naša modrost. Naš značaj se počasi preoblikuje, prilagaja in postaja vse bolj človeški. Tudi dobrota človeške družbe počasi raste. Počasi rastejo spoznanja o dostojanstvu človeške osebe. O enakopravnosti. O potrebi po sodelovanju. Počasi rastejo spoznanja o tem, kako uničujoče je sovraštvo in ljubosumje, kako nesmiselno je tratiti svoje moči za prekomerno kopičenje materialnih dobrin. In počasi v nas in v družbi raste spoznanje o tem, da je najdragocenejše tisto, kar je v srcu in kar živi v naših odnosih,« je v zadnjem malem misijonskem nagovoru med drugim poudaril duhovnik Mitja Markovič. Vabljeni, da mu prisluhnete v celoti!

Mitja Markovič

duhovnostodnosimisijon2024

Kulturni utrinki

VEČ ...|24. 4. 2024
6. koncert Sakralnega abonmaja

Sinoči (24.4.) ob 19.30 je bil v nunski cerkvi 6. koncert Sakralnega abonmaja. Nastopil je Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija, ki bil naš gost.

 

6. koncert Sakralnega abonmaja

Sinoči (24.4.) ob 19.30 je bil v nunski cerkvi 6. koncert Sakralnega abonmaja. Nastopil je Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija, ki bil naš gost.

 

Jože Bartolj

kulturaglasbasakralni abonmaAmbrož ČopiKomorni zbor Konservatorija za glasbo in balet

Komentar Časnik.si

VEČ ...|24. 4. 2024
Andrej Tomelj: Novinarske iveri in bruna

Tomelj prinaša razmišljanje o vlogi sodobnih medijev in njihovem vplivu na javno mnenje. Avtor kritično obravnava, kako novinarji pogosto zgolj površno obravnavajo pomembne teme, s čimer bralcem preprečujejo, da bi dosegli resnično razumevanje dogajanj. S svojim pisanjem želi spodbuditi k večji preudarnosti pri sprejemanju informacij iz medijev.

Za več informacij si lahko ogledate izvirni članek na Časnik.si.

Andrej Tomelj: Novinarske iveri in bruna

Tomelj prinaša razmišljanje o vlogi sodobnih medijev in njihovem vplivu na javno mnenje. Avtor kritično obravnava, kako novinarji pogosto zgolj površno obravnavajo pomembne teme, s čimer bralcem preprečujejo, da bi dosegli resnično razumevanje dogajanj. S svojim pisanjem želi spodbuditi k večji preudarnosti pri sprejemanju informacij iz medijev.

Za več informacij si lahko ogledate izvirni članek na Časnik.si.

komentarnovinarkanovinarobsodbanestrokovnostneprimerno ravnanjeNovinarsko častno razsodiščepristojnostiodgovornostmedijska krajina

Spominjamo se

VEČ ...|24. 4. 2024
Spominjamo se dne 24. 4.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 24. 4.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|24. 4. 2024
Pica

Za testo potrebujemo pol litra oz. 30 dag moke, ob strani damo slabo žličko soli, 1/3 kocke (cca. 15 dag) kvasa – dodamo malo sladkorja in toplega mleka – vstavimo v jamico na sredi moke. V testo dodamo še eno jajce, malo olja (olivnega ali sončničnega) in 1 dl toplega mleka. Če hočemo še finejše, to je bolj mehko testo, lahko v moko dodamo kakšno žlico navadnega jogurta. Testo dobro ugnetemo z roko in pustimo vzhajati, da ga je še enkrat več. Pazimo, da ne prehaja – površina ne sme biti nagubana. Nato pekač namažem s trdo maščobo - z maslom ali pa z mastjo - in testo razvaljamo skoraj na velikost pekača. Nato ga z roko prenesemo in s prsti razširimo do robov. Nadeva naredimo po želji. Sestra Nikolina je povedala, da vedno namaže paradižnikov mezgo (ki jo izboljša z žlico kuhane smetana z mleka), potrese z origanom in baziliko, potrese še sesekljano kislo kumaro, olivo, salamo, šunko, tuno iz konzerve ... na vrhu naj bo nariban sir. Pečemo v pečici pri 190 – 200 stopinjah Celzija 15 – 18 minut, da se lepo zapeče. Če pečica še ni dovolj ogreta oziroma vemo, da gostov še ne bo - koliko časa lahko pica počaka na pekaču, že obložena? Lahko tudi pol ure ali več. Boljše je, da tako počaka, kot da pečeno moramo pogrevati. Pečeno pico sicer takoj vzamemo iz pečice, je preložimo na desko in pokrijemo s pekačem, da se omedi – postane mehka in okusnejša.  

Pica

Za testo potrebujemo pol litra oz. 30 dag moke, ob strani damo slabo žličko soli, 1/3 kocke (cca. 15 dag) kvasa – dodamo malo sladkorja in toplega mleka – vstavimo v jamico na sredi moke. V testo dodamo še eno jajce, malo olja (olivnega ali sončničnega) in 1 dl toplega mleka. Če hočemo še finejše, to je bolj mehko testo, lahko v moko dodamo kakšno žlico navadnega jogurta. Testo dobro ugnetemo z roko in pustimo vzhajati, da ga je še enkrat več. Pazimo, da ne prehaja – površina ne sme biti nagubana. Nato pekač namažem s trdo maščobo - z maslom ali pa z mastjo - in testo razvaljamo skoraj na velikost pekača. Nato ga z roko prenesemo in s prsti razširimo do robov. Nadeva naredimo po želji. Sestra Nikolina je povedala, da vedno namaže paradižnikov mezgo (ki jo izboljša z žlico kuhane smetana z mleka), potrese z origanom in baziliko, potrese še sesekljano kislo kumaro, olivo, salamo, šunko, tuno iz konzerve ... na vrhu naj bo nariban sir. Pečemo v pečici pri 190 – 200 stopinjah Celzija 15 – 18 minut, da se lepo zapeče. Če pečica še ni dovolj ogreta oziroma vemo, da gostov še ne bo - koliko časa lahko pica počaka na pekaču, že obložena? Lahko tudi pol ure ali več. Boljše je, da tako počaka, kot da pečeno moramo pogrevati. Pečeno pico sicer takoj vzamemo iz pečice, je preložimo na desko in pokrijemo s pekačem, da se omedi – postane mehka in okusnejša.  

Matjaž Merljak

kuhajmo