Pecivo iz maka
Kako pripraviti makovo torto ali pecivo iz čim več maka, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina ji je predlagala, da lahko naredi po receptu za makov kolač, praktične in sočne pa so makove kocke.

Matjaž Merljak

kuhajmo

15. 4. 2019
Pecivo iz maka
Kako pripraviti makovo torto ali pecivo iz čim več maka, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina ji je predlagala, da lahko naredi po receptu za makov kolač, praktične in sočne pa so makove kocke.

Matjaž Merljak

VEČ ...|15. 4. 2019
Pecivo iz maka
Kako pripraviti makovo torto ali pecivo iz čim več maka, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina ji je predlagala, da lahko naredi po receptu za makov kolač, praktične in sočne pa so makove kocke.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|15. 4. 2019
Žolca
To je juha iz kosti mladega mesa (svinjsko, lahko tudi goveje in piščančje). Počasi naj vre. Zalijemo le toliko, da je pokrito, dodamo zelenjavo, sol, lovorjev list, korenje ... kakor običajno, da bo mehko in gre rado od kosti. Juho precedimo in očiščeno meso narežemo. Nato ga zalijemo s precejeno juho, dodamo žlico domačega kisa ali vina in list ali dva želatine.
Žolca
To je juha iz kosti mladega mesa (svinjsko, lahko tudi goveje in piščančje). Počasi naj vre. Zalijemo le toliko, da je pokrito, dodamo zelenjavo, sol, lovorjev list, korenje ... kakor običajno, da bo mehko in gre rado od kosti. Juho precedimo in očiščeno meso narežemo. Nato ga zalijemo s precejeno juho, dodamo žlico domačega kisa ali vina in list ali dva želatine.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Žolca
To je juha iz kosti mladega mesa (svinjsko, lahko tudi goveje in piščančje). Počasi naj vre. Zalijemo le toliko, da je pokrito, dodamo zelenjavo, sol, lovorjev list, korenje ... kakor običajno, da bo mehko in gre rado od kosti. Juho precedimo in očiščeno meso narežemo. Nato ga zalijemo s precejeno juho, dodamo žlico domačega kisa ali vina in list ali dva želatine.
VEČ ...|15. 4. 2019
Žolca
To je juha iz kosti mladega mesa (svinjsko, lahko tudi goveje in piščančje). Počasi naj vre. Zalijemo le toliko, da je pokrito, dodamo zelenjavo, sol, lovorjev list, korenje ... kakor običajno, da bo mehko in gre rado od kosti. Juho precedimo in očiščeno meso narežemo. Nato ga zalijemo s precejeno juho, dodamo žlico domačega kisa ali vina in list ali dva želatine.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|15. 4. 2019
Priprava domačega želodca
Kako pripraviti domači želodec, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, naj ga da kuhat v vrelo vodo, vre naj 15 minut, tam naj se tudi ohladi. Položi naj ga na pekač, pokrije z desko in utežjo, da splošči. Poslušalka je svetovala, naj ga speče v testu - pri 190 stopinj, 3/4 ure in ga obteži, poslušalec pa je svetoval, naj ga kuha dve uri, potem se ga malo prebode in obteži.
Priprava domačega želodca
Kako pripraviti domači želodec, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, naj ga da kuhat v vrelo vodo, vre naj 15 minut, tam naj se tudi ohladi. Položi naj ga na pekač, pokrije z desko in utežjo, da splošči. Poslušalka je svetovala, naj ga speče v testu - pri 190 stopinj, 3/4 ure in ga obteži, poslušalec pa je svetoval, naj ga kuha dve uri, potem se ga malo prebode in obteži.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Priprava domačega želodca
Kako pripraviti domači želodec, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, naj ga da kuhat v vrelo vodo, vre naj 15 minut, tam naj se tudi ohladi. Položi naj ga na pekač, pokrije z desko in utežjo, da splošči. Poslušalka je svetovala, naj ga speče v testu - pri 190 stopinj, 3/4 ure in ga obteži, poslušalec pa je svetoval, naj ga kuha dve uri, potem se ga malo prebode in obteži.
VEČ ...|15. 4. 2019
Priprava domačega želodca
Kako pripraviti domači želodec, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, naj ga da kuhat v vrelo vodo, vre naj 15 minut, tam naj se tudi ohladi. Položi naj ga na pekač, pokrije z desko in utežjo, da splošči. Poslušalka je svetovala, naj ga speče v testu - pri 190 stopinj, 3/4 ure in ga obteži, poslušalec pa je svetoval, naj ga kuha dve uri, potem se ga malo prebode in obteži.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|15. 4. 2019
Potica iz pirine moke
Ali je treba biti pri pripravi orehove potice iz pirine moke na kaj posebej pozoren, je vprašala poslušalka. Ne, odgovarja sesrtra Nikolina in dodaja, naj bo pozorna pri pripravi testa, da bo primerno mehko, ostalo je enako kot pri uporabi pšenične moke.
Potica iz pirine moke
Ali je treba biti pri pripravi orehove potice iz pirine moke na kaj posebej pozoren, je vprašala poslušalka. Ne, odgovarja sesrtra Nikolina in dodaja, naj bo pozorna pri pripravi testa, da bo primerno mehko, ostalo je enako kot pri uporabi pšenične moke.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Potica iz pirine moke
Ali je treba biti pri pripravi orehove potice iz pirine moke na kaj posebej pozoren, je vprašala poslušalka. Ne, odgovarja sesrtra Nikolina in dodaja, naj bo pozorna pri pripravi testa, da bo primerno mehko, ostalo je enako kot pri uporabi pšenične moke.
VEČ ...|15. 4. 2019
Potica iz pirine moke
Ali je treba biti pri pripravi orehove potice iz pirine moke na kaj posebej pozoren, je vprašala poslušalka. Ne, odgovarja sesrtra Nikolina in dodaja, naj bo pozorna pri pripravi testa, da bo primerno mehko, ostalo je enako kot pri uporabi pšenične moke.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|15. 4. 2019
Kako pripraviti orehe za nadev potice?
Naj jih čim prej opere, lahko v več vodah in posuši v pečici, da se lupinica odlušči. tako jih je lažje mleti, tudi aroma je boljša.
Kako pripraviti orehe za nadev potice?
Naj jih čim prej opere, lahko v več vodah in posuši v pečici, da se lupinica odlušči. tako jih je lažje mleti, tudi aroma je boljša.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kako pripraviti orehe za nadev potice?
Naj jih čim prej opere, lahko v več vodah in posuši v pečici, da se lupinica odlušči. tako jih je lažje mleti, tudi aroma je boljša.
VEČ ...|15. 4. 2019
Kako pripraviti orehe za nadev potice?
Naj jih čim prej opere, lahko v več vodah in posuši v pečici, da se lupinica odlušči. tako jih je lažje mleti, tudi aroma je boljša.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|15. 4. 2019
Maslo - margarina
Kakšna je razlika, če uporabim margarino namesto masla, je zanimalo poslušalko. Maslo je polne kakovosti, je odgovorila sestra Nikolina, margarina pa je bolj umetno narejena, zato priporoča uporabo masla.
Maslo - margarina
Kakšna je razlika, če uporabim margarino namesto masla, je zanimalo poslušalko. Maslo je polne kakovosti, je odgovorila sestra Nikolina, margarina pa je bolj umetno narejena, zato priporoča uporabo masla.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Maslo - margarina
Kakšna je razlika, če uporabim margarino namesto masla, je zanimalo poslušalko. Maslo je polne kakovosti, je odgovorila sestra Nikolina, margarina pa je bolj umetno narejena, zato priporoča uporabo masla.
VEČ ...|15. 4. 2019
Maslo - margarina
Kakšna je razlika, če uporabim margarino namesto masla, je zanimalo poslušalko. Maslo je polne kakovosti, je odgovorila sestra Nikolina, margarina pa je bolj umetno narejena, zato priporoča uporabo masla.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|15. 4. 2019
Kuhanje suhega mesa
Meso dan da kuhati v vrelo vodo, kjer naj vre mirno in pokrito do 3/4 ure in se nato v vodi ohaladi. Če je preslano, v trenutku, ko zavre, vodo odlijemo in zalijemo s svežo vročo vodo.
Kuhanje suhega mesa
Meso dan da kuhati v vrelo vodo, kjer naj vre mirno in pokrito do 3/4 ure in se nato v vodi ohaladi. Če je preslano, v trenutku, ko zavre, vodo odlijemo in zalijemo s svežo vročo vodo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhanje suhega mesa
Meso dan da kuhati v vrelo vodo, kjer naj vre mirno in pokrito do 3/4 ure in se nato v vodi ohaladi. Če je preslano, v trenutku, ko zavre, vodo odlijemo in zalijemo s svežo vročo vodo.
VEČ ...|15. 4. 2019
Kuhanje suhega mesa
Meso dan da kuhati v vrelo vodo, kjer naj vre mirno in pokrito do 3/4 ure in se nato v vodi ohaladi. Če je preslano, v trenutku, ko zavre, vodo odlijemo in zalijemo s svežo vročo vodo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|15. 4. 2019
Hren
Kaj narediti, da hren ne bo pekel in kako pripraviti prilogo k mesu, da ne bo preveč ostra? Za velikonočni zajtrk hren samo naribamo in ga jemo z mesnio ali šunko. Če je preveč oster, ga lahko dodamo kuhanemu jajcu, ki ga narežemo ali zdrobimo ter dodamo olje in kis ter sol. Druga možnost je, da ga naribamo, dodamo nekaj kaplje kisa (da ostane bel) in izstisnemo ter uživamo ta sok. Hrenove omake pa so topli hren s krompirjem, jajčnim krompirjem, jabolčni, smetanov, kruhov hren ... Več najdete na http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
Hren
Kaj narediti, da hren ne bo pekel in kako pripraviti prilogo k mesu, da ne bo preveč ostra? Za velikonočni zajtrk hren samo naribamo in ga jemo z mesnio ali šunko. Če je preveč oster, ga lahko dodamo kuhanemu jajcu, ki ga narežemo ali zdrobimo ter dodamo olje in kis ter sol. Druga možnost je, da ga naribamo, dodamo nekaj kaplje kisa (da ostane bel) in izstisnemo ter uživamo ta sok. Hrenove omake pa so topli hren s krompirjem, jajčnim krompirjem, jabolčni, smetanov, kruhov hren ... Več najdete na http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

kuhajmo

Hren
Kaj narediti, da hren ne bo pekel in kako pripraviti prilogo k mesu, da ne bo preveč ostra? Za velikonočni zajtrk hren samo naribamo in ga jemo z mesnio ali šunko. Če je preveč oster, ga lahko dodamo kuhanemu jajcu, ki ga narežemo ali zdrobimo ter dodamo olje in kis ter sol. Druga možnost je, da ga naribamo, dodamo nekaj kaplje kisa (da ostane bel) in izstisnemo ter uživamo ta sok. Hrenove omake pa so topli hren s krompirjem, jajčnim krompirjem, jabolčni, smetanov, kruhov hren ... Več najdete na http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
VEČ ...|15. 4. 2019
Hren
Kaj narediti, da hren ne bo pekel in kako pripraviti prilogo k mesu, da ne bo preveč ostra? Za velikonočni zajtrk hren samo naribamo in ga jemo z mesnio ali šunko. Če je preveč oster, ga lahko dodamo kuhanemu jajcu, ki ga narežemo ali zdrobimo ter dodamo olje in kis ter sol. Druga možnost je, da ga naribamo, dodamo nekaj kaplje kisa (da ostane bel) in izstisnemo ter uživamo ta sok. Hrenove omake pa so topli hren s krompirjem, jajčnim krompirjem, jabolčni, smetanov, kruhov hren ... Več najdete na http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|1. 4. 2019
Zelenjavni narastek
Uporabimo lahko eno vrsto ali pa več vrst zelenjave (stročji fižol, korenček, cvetača, grah ...) narežemo in skuhamo al-dente. Posebej naredimo bežamel (3 dag masla raztopimo in dodamo 3 dag moke ter zalijemo z 1/4 l hladnega mleka skuhamo v omako). Dodamo dva rumenjaka in malo muškatnega oreščka, žlico kisle smetane in nato še slan sneg iz dveh beljakov. Potresemo žlico moke ali drobtin in zamešamo ter polovico damo med zelenjavo ter skupaj stresemo v namazan pekač. Na vrhu damo ostanek bešamela in na vrhu naribamo sir in pečemo 15-20 minut pri 190 stopinjah.
Zelenjavni narastek
Uporabimo lahko eno vrsto ali pa več vrst zelenjave (stročji fižol, korenček, cvetača, grah ...) narežemo in skuhamo al-dente. Posebej naredimo bežamel (3 dag masla raztopimo in dodamo 3 dag moke ter zalijemo z 1/4 l hladnega mleka skuhamo v omako). Dodamo dva rumenjaka in malo muškatnega oreščka, žlico kisle smetane in nato še slan sneg iz dveh beljakov. Potresemo žlico moke ali drobtin in zamešamo ter polovico damo med zelenjavo ter skupaj stresemo v namazan pekač. Na vrhu damo ostanek bešamela in na vrhu naribamo sir in pečemo 15-20 minut pri 190 stopinjah.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zelenjavni narastek
Uporabimo lahko eno vrsto ali pa več vrst zelenjave (stročji fižol, korenček, cvetača, grah ...) narežemo in skuhamo al-dente. Posebej naredimo bežamel (3 dag masla raztopimo in dodamo 3 dag moke ter zalijemo z 1/4 l hladnega mleka skuhamo v omako). Dodamo dva rumenjaka in malo muškatnega oreščka, žlico kisle smetane in nato še slan sneg iz dveh beljakov. Potresemo žlico moke ali drobtin in zamešamo ter polovico damo med zelenjavo ter skupaj stresemo v namazan pekač. Na vrhu damo ostanek bešamela in na vrhu naribamo sir in pečemo 15-20 minut pri 190 stopinjah.
VEČ ...|1. 4. 2019
Zelenjavni narastek
Uporabimo lahko eno vrsto ali pa več vrst zelenjave (stročji fižol, korenček, cvetača, grah ...) narežemo in skuhamo al-dente. Posebej naredimo bežamel (3 dag masla raztopimo in dodamo 3 dag moke ter zalijemo z 1/4 l hladnega mleka skuhamo v omako). Dodamo dva rumenjaka in malo muškatnega oreščka, žlico kisle smetane in nato še slan sneg iz dveh beljakov. Potresemo žlico moke ali drobtin in zamešamo ter polovico damo med zelenjavo ter skupaj stresemo v namazan pekač. Na vrhu damo ostanek bešamela in na vrhu naribamo sir in pečemo 15-20 minut pri 190 stopinjah.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|1. 4. 2019
Zakaj kvašeni žličniki upadejo?
Naj bodo enake obike in debeline, nato naj jih kuha 2-3 minute na eni strani, nato še toliko časa na drugi strani. Treba jih je pobrati iz vode in s pletilko prepikati ter zabeliti.
Zakaj kvašeni žličniki upadejo?
Naj bodo enake obike in debeline, nato naj jih kuha 2-3 minute na eni strani, nato še toliko časa na drugi strani. Treba jih je pobrati iz vode in s pletilko prepikati ter zabeliti.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakaj kvašeni žličniki upadejo?
Naj bodo enake obike in debeline, nato naj jih kuha 2-3 minute na eni strani, nato še toliko časa na drugi strani. Treba jih je pobrati iz vode in s pletilko prepikati ter zabeliti.
VEČ ...|1. 4. 2019
Zakaj kvašeni žličniki upadejo?
Naj bodo enake obike in debeline, nato naj jih kuha 2-3 minute na eni strani, nato še toliko časa na drugi strani. Treba jih je pobrati iz vode in s pletilko prepikati ter zabeliti.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|1. 4. 2019
Zakaj se pri peki sahar torte naredi klobuk?
To se zgodi, ker je preveč moke (če bi bilo premalo, bi bila jamica). Vpliva lahko več stvari: tehtanje moke ali merjenje na žlico, debelina jajc. Sestra Nikolina je povedala še, kaj naredimo, če se nam to zgodi - kako zadevo rešimo.
Zakaj se pri peki sahar torte naredi klobuk?
To se zgodi, ker je preveč moke (če bi bilo premalo, bi bila jamica). Vpliva lahko več stvari: tehtanje moke ali merjenje na žlico, debelina jajc. Sestra Nikolina je povedala še, kaj naredimo, če se nam to zgodi - kako zadevo rešimo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakaj se pri peki sahar torte naredi klobuk?
To se zgodi, ker je preveč moke (če bi bilo premalo, bi bila jamica). Vpliva lahko več stvari: tehtanje moke ali merjenje na žlico, debelina jajc. Sestra Nikolina je povedala še, kaj naredimo, če se nam to zgodi - kako zadevo rešimo.
VEČ ...|1. 4. 2019
Zakaj se pri peki sahar torte naredi klobuk?
To se zgodi, ker je preveč moke (če bi bilo premalo, bi bila jamica). Vpliva lahko več stvari: tehtanje moke ali merjenje na žlico, debelina jajc. Sestra Nikolina je povedala še, kaj naredimo, če se nam to zgodi - kako zadevo rešimo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|1. 4. 2019
Zakaj je domač kruh trd?
Poslušalka pripravlja kruh iz 750 g moke tip 850, polovico kocke kvasa in 350 ml vode, zmeša ga z mešalcem, saj moči v rokah nima več. Zakaj je domač kruh preveč trd? Gnetenje na roke je seveda najboljše, saj imamo tako najboljši občutek, a če ne gre, so, hvala Bogu, tu pripomočki, pravi sestra Nikolina in svetuje poslušalki, naj doda 2-3 žlice olja in kakšno žlico več vode in naj ga pusti vzhajati dva- do trikrat in naj vzhaja do 50 minut .
Zakaj je domač kruh trd?
Poslušalka pripravlja kruh iz 750 g moke tip 850, polovico kocke kvasa in 350 ml vode, zmeša ga z mešalcem, saj moči v rokah nima več. Zakaj je domač kruh preveč trd? Gnetenje na roke je seveda najboljše, saj imamo tako najboljši občutek, a če ne gre, so, hvala Bogu, tu pripomočki, pravi sestra Nikolina in svetuje poslušalki, naj doda 2-3 žlice olja in kakšno žlico več vode in naj ga pusti vzhajati dva- do trikrat in naj vzhaja do 50 minut .

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakaj je domač kruh trd?
Poslušalka pripravlja kruh iz 750 g moke tip 850, polovico kocke kvasa in 350 ml vode, zmeša ga z mešalcem, saj moči v rokah nima več. Zakaj je domač kruh preveč trd? Gnetenje na roke je seveda najboljše, saj imamo tako najboljši občutek, a če ne gre, so, hvala Bogu, tu pripomočki, pravi sestra Nikolina in svetuje poslušalki, naj doda 2-3 žlice olja in kakšno žlico več vode in naj ga pusti vzhajati dva- do trikrat in naj vzhaja do 50 minut .
VEČ ...|1. 4. 2019
Zakaj je domač kruh trd?
Poslušalka pripravlja kruh iz 750 g moke tip 850, polovico kocke kvasa in 350 ml vode, zmeša ga z mešalcem, saj moči v rokah nima več. Zakaj je domač kruh preveč trd? Gnetenje na roke je seveda najboljše, saj imamo tako najboljši občutek, a če ne gre, so, hvala Bogu, tu pripomočki, pravi sestra Nikolina in svetuje poslušalki, naj doda 2-3 žlice olja in kakšno žlico več vode in naj ga pusti vzhajati dva- do trikrat in naj vzhaja do 50 minut .

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|1. 4. 2019
S kako toplo vodo se pere orehe?
Sestra Nikolina svetuje, da s čim bolj toplo oz. vročo. Če je treba, naj se pranje ponovi. Orehe nato odcedimo in stresemo na prt ter naložimo na pekač v eni plasti. Tako naj se v pečici posušijo. Pred mletjem jih ohladimo.
S kako toplo vodo se pere orehe?
Sestra Nikolina svetuje, da s čim bolj toplo oz. vročo. Če je treba, naj se pranje ponovi. Orehe nato odcedimo in stresemo na prt ter naložimo na pekač v eni plasti. Tako naj se v pečici posušijo. Pred mletjem jih ohladimo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

S kako toplo vodo se pere orehe?
Sestra Nikolina svetuje, da s čim bolj toplo oz. vročo. Če je treba, naj se pranje ponovi. Orehe nato odcedimo in stresemo na prt ter naložimo na pekač v eni plasti. Tako naj se v pečici posušijo. Pred mletjem jih ohladimo.
VEČ ...|1. 4. 2019
S kako toplo vodo se pere orehe?
Sestra Nikolina svetuje, da s čim bolj toplo oz. vročo. Če je treba, naj se pranje ponovi. Orehe nato odcedimo in stresemo na prt ter naložimo na pekač v eni plasti. Tako naj se v pečici posušijo. Pred mletjem jih ohladimo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 3. 2019
Ali dobimo dovolj energije z zeljenjavo?
Z zelenjavo lahko dobimo dovolj energije zase, če je ta pravilno pripravljena - bodisi kuhana ali dušena. To pomeni, da kuhano čim pred odcedimo in tako ohranimo rudnine in hranilne snovi. Zelenjavo lahko obogatimo z jajci, sirom, z malo mletega mesa. Tudi bogato sestavljena enolončnica zadostuje za obrok, je še dejala s. Nikolina.
Ali dobimo dovolj energije z zeljenjavo?
Z zelenjavo lahko dobimo dovolj energije zase, če je ta pravilno pripravljena - bodisi kuhana ali dušena. To pomeni, da kuhano čim pred odcedimo in tako ohranimo rudnine in hranilne snovi. Zelenjavo lahko obogatimo z jajci, sirom, z malo mletega mesa. Tudi bogato sestavljena enolončnica zadostuje za obrok, je še dejala s. Nikolina.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Ali dobimo dovolj energije z zeljenjavo?
Z zelenjavo lahko dobimo dovolj energije zase, če je ta pravilno pripravljena - bodisi kuhana ali dušena. To pomeni, da kuhano čim pred odcedimo in tako ohranimo rudnine in hranilne snovi. Zelenjavo lahko obogatimo z jajci, sirom, z malo mletega mesa. Tudi bogato sestavljena enolončnica zadostuje za obrok, je še dejala s. Nikolina.
VEČ ...|18. 3. 2019
Ali dobimo dovolj energije z zeljenjavo?
Z zelenjavo lahko dobimo dovolj energije zase, če je ta pravilno pripravljena - bodisi kuhana ali dušena. To pomeni, da kuhano čim pred odcedimo in tako ohranimo rudnine in hranilne snovi. Zelenjavo lahko obogatimo z jajci, sirom, z malo mletega mesa. Tudi bogato sestavljena enolončnica zadostuje za obrok, je še dejala s. Nikolina.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 3. 2019
Sladice v postnem času
Post ni v tem, da ne smemo jesti nobene sladice. V tem času si lahko pripravimo npr. puding s sadno podlago, dušena jabolka prelita s pudingom, biskvit z dušenim sadjem ... Tudi v postu so praznik in praznovanja in takrat ne bo nobenega prestopka, če bomo zaužili kakšno sladico, a v zavesti postnega časa. Lahko pa takrat naredimo kakšno dobro delo, kar je morda še težje.
Sladice v postnem času
Post ni v tem, da ne smemo jesti nobene sladice. V tem času si lahko pripravimo npr. puding s sadno podlago, dušena jabolka prelita s pudingom, biskvit z dušenim sadjem ... Tudi v postu so praznik in praznovanja in takrat ne bo nobenega prestopka, če bomo zaužili kakšno sladico, a v zavesti postnega časa. Lahko pa takrat naredimo kakšno dobro delo, kar je morda še težje.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Sladice v postnem času
Post ni v tem, da ne smemo jesti nobene sladice. V tem času si lahko pripravimo npr. puding s sadno podlago, dušena jabolka prelita s pudingom, biskvit z dušenim sadjem ... Tudi v postu so praznik in praznovanja in takrat ne bo nobenega prestopka, če bomo zaužili kakšno sladico, a v zavesti postnega časa. Lahko pa takrat naredimo kakšno dobro delo, kar je morda še težje.
VEČ ...|18. 3. 2019
Sladice v postnem času
Post ni v tem, da ne smemo jesti nobene sladice. V tem času si lahko pripravimo npr. puding s sadno podlago, dušena jabolka prelita s pudingom, biskvit z dušenim sadjem ... Tudi v postu so praznik in praznovanja in takrat ne bo nobenega prestopka, če bomo zaužili kakšno sladico, a v zavesti postnega časa. Lahko pa takrat naredimo kakšno dobro delo, kar je morda še težje.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 3. 2019
Postna hrana za energijo
Za energijo moramo poskrbeti, da ohranimo zdravje, nič pa ne škodi, če je kakšna kalorična stvar manj v postnem času, je dejala s. Nikolino in dodala, da to nadomestimo s čim drugim. To nas hkrati razpoloži za kakšno drugo, večje, notranje darovanje in kakšno preprosto dobro delo.
Postna hrana za energijo
Za energijo moramo poskrbeti, da ohranimo zdravje, nič pa ne škodi, če je kakšna kalorična stvar manj v postnem času, je dejala s. Nikolino in dodala, da to nadomestimo s čim drugim. To nas hkrati razpoloži za kakšno drugo, večje, notranje darovanje in kakšno preprosto dobro delo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Postna hrana za energijo
Za energijo moramo poskrbeti, da ohranimo zdravje, nič pa ne škodi, če je kakšna kalorična stvar manj v postnem času, je dejala s. Nikolino in dodala, da to nadomestimo s čim drugim. To nas hkrati razpoloži za kakšno drugo, večje, notranje darovanje in kakšno preprosto dobro delo.
VEČ ...|18. 3. 2019
Postna hrana za energijo
Za energijo moramo poskrbeti, da ohranimo zdravje, nič pa ne škodi, če je kakšna kalorična stvar manj v postnem času, je dejala s. Nikolino in dodala, da to nadomestimo s čim drugim. To nas hkrati razpoloži za kakšno drugo, večje, notranje darovanje in kakšno preprosto dobro delo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 3. 2019
Pečenje krompirja
Poslušalka je vprašala, zakaj ji krompir v pečici ne uspe - zunaj je hrustljav, znotraj pa kuhan. Sestra ji je svetovala, naj krompir kuha pet minut, ga odcedi, zabeli in nato strese na pekač ter postavi na vrhnjo pozicijo v pečici.
Pečenje krompirja
Poslušalka je vprašala, zakaj ji krompir v pečici ne uspe - zunaj je hrustljav, znotraj pa kuhan. Sestra ji je svetovala, naj krompir kuha pet minut, ga odcedi, zabeli in nato strese na pekač ter postavi na vrhnjo pozicijo v pečici.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Pečenje krompirja
Poslušalka je vprašala, zakaj ji krompir v pečici ne uspe - zunaj je hrustljav, znotraj pa kuhan. Sestra ji je svetovala, naj krompir kuha pet minut, ga odcedi, zabeli in nato strese na pekač ter postavi na vrhnjo pozicijo v pečici.
VEČ ...|18. 3. 2019
Pečenje krompirja
Poslušalka je vprašala, zakaj ji krompir v pečici ne uspe - zunaj je hrustljav, znotraj pa kuhan. Sestra ji je svetovala, naj krompir kuha pet minut, ga odcedi, zabeli in nato strese na pekač ter postavi na vrhnjo pozicijo v pečici.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 3. 2019
Orehi
Klicala je poslušalka, ki ima po površini temne orehe ter jo je zanimalo, ali jih lahko opere in kako to naredi ter tudi ali naj zmlete orehe popari z vročim ali shladnim mlekom. S. Nikolina odgovarja, da naj orehova jedrca temeljito opere in osuši, tako bo temna lupinica šla stran. Šele ko bodo dobro suhi, naj jih zmelje. Za nadev orehe popari z vrelo sladko smetano ali mlekom z dodatkom maščobe. Tako manj peče zgaga. Lahko pa jih tudi strese v vrlo mleko z maslom ali smetano, premeša in odstavi. Ena od poslušalk je dodala, da k orehom doda malo vina (belega in rdečega) in tudi ni težav z zgago. Lahko poskusite tudi s sokom pomaranče ali mandarine.
Orehi
Klicala je poslušalka, ki ima po površini temne orehe ter jo je zanimalo, ali jih lahko opere in kako to naredi ter tudi ali naj zmlete orehe popari z vročim ali shladnim mlekom. S. Nikolina odgovarja, da naj orehova jedrca temeljito opere in osuši, tako bo temna lupinica šla stran. Šele ko bodo dobro suhi, naj jih zmelje. Za nadev orehe popari z vrelo sladko smetano ali mlekom z dodatkom maščobe. Tako manj peče zgaga. Lahko pa jih tudi strese v vrlo mleko z maslom ali smetano, premeša in odstavi. Ena od poslušalk je dodala, da k orehom doda malo vina (belega in rdečega) in tudi ni težav z zgago. Lahko poskusite tudi s sokom pomaranče ali mandarine.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Orehi
Klicala je poslušalka, ki ima po površini temne orehe ter jo je zanimalo, ali jih lahko opere in kako to naredi ter tudi ali naj zmlete orehe popari z vročim ali shladnim mlekom. S. Nikolina odgovarja, da naj orehova jedrca temeljito opere in osuši, tako bo temna lupinica šla stran. Šele ko bodo dobro suhi, naj jih zmelje. Za nadev orehe popari z vrelo sladko smetano ali mlekom z dodatkom maščobe. Tako manj peče zgaga. Lahko pa jih tudi strese v vrlo mleko z maslom ali smetano, premeša in odstavi. Ena od poslušalk je dodala, da k orehom doda malo vina (belega in rdečega) in tudi ni težav z zgago. Lahko poskusite tudi s sokom pomaranče ali mandarine.
VEČ ...|18. 3. 2019
Orehi
Klicala je poslušalka, ki ima po površini temne orehe ter jo je zanimalo, ali jih lahko opere in kako to naredi ter tudi ali naj zmlete orehe popari z vročim ali shladnim mlekom. S. Nikolina odgovarja, da naj orehova jedrca temeljito opere in osuši, tako bo temna lupinica šla stran. Šele ko bodo dobro suhi, naj jih zmelje. Za nadev orehe popari z vrelo sladko smetano ali mlekom z dodatkom maščobe. Tako manj peče zgaga. Lahko pa jih tudi strese v vrlo mleko z maslom ali smetano, premeša in odstavi. Ena od poslušalk je dodala, da k orehom doda malo vina (belega in rdečega) in tudi ni težav z zgago. Lahko poskusite tudi s sokom pomaranče ali mandarine.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 3. 2019
Olje se pri cvrtju peni
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj pravo temperaturo za cvrenje preveri s koščkom testa, penjenje pa lahko omili oz. prepreči tako, da v olje da šop zobotrebcev.
Olje se pri cvrtju peni
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj pravo temperaturo za cvrenje preveri s koščkom testa, penjenje pa lahko omili oz. prepreči tako, da v olje da šop zobotrebcev.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Olje se pri cvrtju peni
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj pravo temperaturo za cvrenje preveri s koščkom testa, penjenje pa lahko omili oz. prepreči tako, da v olje da šop zobotrebcev.
VEČ ...|18. 3. 2019
Olje se pri cvrtju peni
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj pravo temperaturo za cvrenje preveri s koščkom testa, penjenje pa lahko omili oz. prepreči tako, da v olje da šop zobotrebcev.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 3. 2019
Kuhanje goveje juhe
Kako je z zamrznjenim mesom za govejo juho - ga najprej odtalimo ali ga damo zamrznjega v lonec z vodo? Ali damo meso v vrelo ali v mrzlo vodo? To je spraševala poslušalka in s. Nikolina je odgovorila, da meso odtalimo v hladilniku in ga damo kuhat v vrelo vodo.
Kuhanje goveje juhe
Kako je z zamrznjenim mesom za govejo juho - ga najprej odtalimo ali ga damo zamrznjega v lonec z vodo? Ali damo meso v vrelo ali v mrzlo vodo? To je spraševala poslušalka in s. Nikolina je odgovorila, da meso odtalimo v hladilniku in ga damo kuhat v vrelo vodo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhanje goveje juhe
Kako je z zamrznjenim mesom za govejo juho - ga najprej odtalimo ali ga damo zamrznjega v lonec z vodo? Ali damo meso v vrelo ali v mrzlo vodo? To je spraševala poslušalka in s. Nikolina je odgovorila, da meso odtalimo v hladilniku in ga damo kuhat v vrelo vodo.
VEČ ...|18. 3. 2019
Kuhanje goveje juhe
Kako je z zamrznjenim mesom za govejo juho - ga najprej odtalimo ali ga damo zamrznjega v lonec z vodo? Ali damo meso v vrelo ali v mrzlo vodo? To je spraševala poslušalka in s. Nikolina je odgovorila, da meso odtalimo v hladilniku in ga damo kuhat v vrelo vodo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|4. 3. 2019
Ribja juha
S. Nikolina je povedala, kako pripraviti ribjo juho ...
Ribja juha
S. Nikolina je povedala, kako pripraviti ribjo juho ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Ribja juha
S. Nikolina je povedala, kako pripraviti ribjo juho ...
VEČ ...|4. 3. 2019
Ribja juha
S. Nikolina je povedala, kako pripraviti ribjo juho ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|4. 3. 2019
Pecivo brez jajc
Pri omletnem testu jajca nadomestimo z zmečkamo banano, vlečeno testo lahko naredimo brez jajc, sladica brez jajc je še puding, sladoled ... Ena od poslušalk je predlagala, da k testu za palačinke ali pecivo doda kuhano bučo hokaido. Druga poslušalke je povedalada lahko naredi kvašeno testo, vlečeno testo in krhko testo brez jajc ... Tretja poslušalka je svetovala uporabo jajčnega nadomestka
Pecivo brez jajc
Pri omletnem testu jajca nadomestimo z zmečkamo banano, vlečeno testo lahko naredimo brez jajc, sladica brez jajc je še puding, sladoled ... Ena od poslušalk je predlagala, da k testu za palačinke ali pecivo doda kuhano bučo hokaido. Druga poslušalke je povedalada lahko naredi kvašeno testo, vlečeno testo in krhko testo brez jajc ... Tretja poslušalka je svetovala uporabo jajčnega nadomestka

Matjaž Merljak

kuhajmo

Pecivo brez jajc
Pri omletnem testu jajca nadomestimo z zmečkamo banano, vlečeno testo lahko naredimo brez jajc, sladica brez jajc je še puding, sladoled ... Ena od poslušalk je predlagala, da k testu za palačinke ali pecivo doda kuhano bučo hokaido. Druga poslušalke je povedalada lahko naredi kvašeno testo, vlečeno testo in krhko testo brez jajc ... Tretja poslušalka je svetovala uporabo jajčnega nadomestka
VEČ ...|4. 3. 2019
Pecivo brez jajc
Pri omletnem testu jajca nadomestimo z zmečkamo banano, vlečeno testo lahko naredimo brez jajc, sladica brez jajc je še puding, sladoled ... Ena od poslušalk je predlagala, da k testu za palačinke ali pecivo doda kuhano bučo hokaido. Druga poslušalke je povedalada lahko naredi kvašeno testo, vlečeno testo in krhko testo brez jajc ... Tretja poslušalka je svetovala uporabo jajčnega nadomestka

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|4. 3. 2019
Listnato kvašeno testo
Postopek prelaganja testa je podoben kot pri običajnem listnatem testu, a je treba malo več časa - dlje je treba čakati med eno in drugo fazo valjanja. Naredimo kvašeno testo (po želji brez arom in sladkorja), naj ne bo premehko (2 žlici manj mleka). Ko je prvič vzhajano, ga razvaljamo in namažemo z maslom (25 dag masla potrebujemo), zložimo in vsako plast posebej namažemo. To zavijemo v folijo in pustimo vzhajati. Nato ga znova razvaljamo in potem oblikujemo trikotnike ali druge oblike.
Listnato kvašeno testo
Postopek prelaganja testa je podoben kot pri običajnem listnatem testu, a je treba malo več časa - dlje je treba čakati med eno in drugo fazo valjanja. Naredimo kvašeno testo (po želji brez arom in sladkorja), naj ne bo premehko (2 žlici manj mleka). Ko je prvič vzhajano, ga razvaljamo in namažemo z maslom (25 dag masla potrebujemo), zložimo in vsako plast posebej namažemo. To zavijemo v folijo in pustimo vzhajati. Nato ga znova razvaljamo in potem oblikujemo trikotnike ali druge oblike.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Listnato kvašeno testo
Postopek prelaganja testa je podoben kot pri običajnem listnatem testu, a je treba malo več časa - dlje je treba čakati med eno in drugo fazo valjanja. Naredimo kvašeno testo (po želji brez arom in sladkorja), naj ne bo premehko (2 žlici manj mleka). Ko je prvič vzhajano, ga razvaljamo in namažemo z maslom (25 dag masla potrebujemo), zložimo in vsako plast posebej namažemo. To zavijemo v folijo in pustimo vzhajati. Nato ga znova razvaljamo in potem oblikujemo trikotnike ali druge oblike.
VEČ ...|4. 3. 2019
Listnato kvašeno testo
Postopek prelaganja testa je podoben kot pri običajnem listnatem testu, a je treba malo več časa - dlje je treba čakati med eno in drugo fazo valjanja. Naredimo kvašeno testo (po želji brez arom in sladkorja), naj ne bo premehko (2 žlici manj mleka). Ko je prvič vzhajano, ga razvaljamo in namažemo z maslom (25 dag masla potrebujemo), zložimo in vsako plast posebej namažemo. To zavijemo v folijo in pustimo vzhajati. Nato ga znova razvaljamo in potem oblikujemo trikotnike ali druge oblike.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|4. 3. 2019
Zakaj so kvašeni rogljički trdi?
Razlogov je lahko več: testo je bilo pretrdo ali je bilo v njem premalo masla ali olja ali so bili rogljički predolgo v pečici oz. so se pekli pri prenizki temperaturi.
Zakaj so kvašeni rogljički trdi?
Razlogov je lahko več: testo je bilo pretrdo ali je bilo v njem premalo masla ali olja ali so bili rogljički predolgo v pečici oz. so se pekli pri prenizki temperaturi.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakaj so kvašeni rogljički trdi?
Razlogov je lahko več: testo je bilo pretrdo ali je bilo v njem premalo masla ali olja ali so bili rogljički predolgo v pečici oz. so se pekli pri prenizki temperaturi.
VEČ ...|4. 3. 2019
Zakaj so kvašeni rogljički trdi?
Razlogov je lahko več: testo je bilo pretrdo ali je bilo v njem premalo masla ali olja ali so bili rogljički predolgo v pečici oz. so se pekli pri prenizki temperaturi.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|4. 3. 2019
Krofi s celimi jajci
Poslušalki, ki je prosila za recept za krofe s celimi jajci, je s. Nikolina povedala, da naj jajca razdeli in najprej naredi sneg, nato doda rumenjake, aromo in maslo ter po žlicah mleko. To doda v moko s kvasom in počasi naredimo testo.
Krofi s celimi jajci
Poslušalki, ki je prosila za recept za krofe s celimi jajci, je s. Nikolina povedala, da naj jajca razdeli in najprej naredi sneg, nato doda rumenjake, aromo in maslo ter po žlicah mleko. To doda v moko s kvasom in počasi naredimo testo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Krofi s celimi jajci
Poslušalki, ki je prosila za recept za krofe s celimi jajci, je s. Nikolina povedala, da naj jajca razdeli in najprej naredi sneg, nato doda rumenjake, aromo in maslo ter po žlicah mleko. To doda v moko s kvasom in počasi naredimo testo.
VEČ ...|4. 3. 2019
Krofi s celimi jajci
Poslušalki, ki je prosila za recept za krofe s celimi jajci, je s. Nikolina povedala, da naj jajca razdeli in najprej naredi sneg, nato doda rumenjake, aromo in maslo ter po žlicah mleko. To doda v moko s kvasom in počasi naredimo testo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|4. 3. 2019
Krhki flancati
Potrebujemo: 20 dag bele moke (mehke ali ostre), v jamico damo ščep soli, 4 rumenjake in 4 žlice belega vina (ali vino in rum). Ugnetemo testo, ki mora biti dokaj krepko (skoraj kot za rezance, ki jih valjamo na roko). Pokrjemo s skledo in damo počivat. Razvaljamo za dober nožev rob debelo, naredimo pravokotnike ...
Krhki flancati
Potrebujemo: 20 dag bele moke (mehke ali ostre), v jamico damo ščep soli, 4 rumenjake in 4 žlice belega vina (ali vino in rum). Ugnetemo testo, ki mora biti dokaj krepko (skoraj kot za rezance, ki jih valjamo na roko). Pokrjemo s skledo in damo počivat. Razvaljamo za dober nožev rob debelo, naredimo pravokotnike ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Krhki flancati
Potrebujemo: 20 dag bele moke (mehke ali ostre), v jamico damo ščep soli, 4 rumenjake in 4 žlice belega vina (ali vino in rum). Ugnetemo testo, ki mora biti dokaj krepko (skoraj kot za rezance, ki jih valjamo na roko). Pokrjemo s skledo in damo počivat. Razvaljamo za dober nožev rob debelo, naredimo pravokotnike ...
VEČ ...|4. 3. 2019
Krhki flancati
Potrebujemo: 20 dag bele moke (mehke ali ostre), v jamico damo ščep soli, 4 rumenjake in 4 žlice belega vina (ali vino in rum). Ugnetemo testo, ki mora biti dokaj krepko (skoraj kot za rezance, ki jih valjamo na roko). Pokrjemo s skledo in damo počivat. Razvaljamo za dober nožev rob debelo, naredimo pravokotnike ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 2. 2019
Kako je zamrzovanjem testa za krofe?
Sestra pravi, da je to bolj tvegano početje, saj želimo lep izdelek - izgled je celo pred okusom. Najbolje bi bilo, da testo do konca porabi - krofe ocvre in jih višek shrani v skrinjo.
Kako je zamrzovanjem testa za krofe?
Sestra pravi, da je to bolj tvegano početje, saj želimo lep izdelek - izgled je celo pred okusom. Najbolje bi bilo, da testo do konca porabi - krofe ocvre in jih višek shrani v skrinjo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kako je zamrzovanjem testa za krofe?
Sestra pravi, da je to bolj tvegano početje, saj želimo lep izdelek - izgled je celo pred okusom. Najbolje bi bilo, da testo do konca porabi - krofe ocvre in jih višek shrani v skrinjo.
VEČ ...|18. 2. 2019
Kako je zamrzovanjem testa za krofe?
Sestra pravi, da je to bolj tvegano početje, saj želimo lep izdelek - izgled je celo pred okusom. Najbolje bi bilo, da testo do konca porabi - krofe ocvre in jih višek shrani v skrinjo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 2. 2019
Kaj sestra meni o uporabi jušnih kock?
Redni uporabi se izogiba, saj se da izboljšati okus jedi z marsičem domačim.
Kaj sestra meni o uporabi jušnih kock?
Redni uporabi se izogiba, saj se da izboljšati okus jedi z marsičem domačim.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kaj sestra meni o uporabi jušnih kock?
Redni uporabi se izogiba, saj se da izboljšati okus jedi z marsičem domačim.
VEČ ...|18. 2. 2019
Kaj sestra meni o uporabi jušnih kock?
Redni uporabi se izogiba, saj se da izboljšati okus jedi z marsičem domačim.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 2. 2019
Zakaj se testo za pohorsko omleto prime na pekač?
Najbolj je, da ga takoj po peki vzamemo s pekača. To da se prime, je odvisno od materiala pekača. Druga poslušalka je svetovala, naj testo dajo na pomokan peki papir.
Zakaj se testo za pohorsko omleto prime na pekač?
Najbolj je, da ga takoj po peki vzamemo s pekača. To da se prime, je odvisno od materiala pekača. Druga poslušalka je svetovala, naj testo dajo na pomokan peki papir.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakaj se testo za pohorsko omleto prime na pekač?
Najbolj je, da ga takoj po peki vzamemo s pekača. To da se prime, je odvisno od materiala pekača. Druga poslušalka je svetovala, naj testo dajo na pomokan peki papir.
VEČ ...|18. 2. 2019
Zakaj se testo za pohorsko omleto prime na pekač?
Najbolj je, da ga takoj po peki vzamemo s pekača. To da se prime, je odvisno od materiala pekača. Druga poslušalka je svetovala, naj testo dajo na pomokan peki papir.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 2. 2019
Skuta v jabolčnem zavitku?
Poslušalka ima v hladilniku nekaj skute in pripravlja jabolčni zavitek in je vprašala, ali lahko k jabolkom doda skuto ali je bolj narediti skutin zavitek. Sestra Nikolina je odgovorila, da je možno eno ali drugo, naj se odloči glede na okus v družini.
Skuta v jabolčnem zavitku?
Poslušalka ima v hladilniku nekaj skute in pripravlja jabolčni zavitek in je vprašala, ali lahko k jabolkom doda skuto ali je bolj narediti skutin zavitek. Sestra Nikolina je odgovorila, da je možno eno ali drugo, naj se odloči glede na okus v družini.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Skuta v jabolčnem zavitku?
Poslušalka ima v hladilniku nekaj skute in pripravlja jabolčni zavitek in je vprašala, ali lahko k jabolkom doda skuto ali je bolj narediti skutin zavitek. Sestra Nikolina je odgovorila, da je možno eno ali drugo, naj se odloči glede na okus v družini.
VEČ ...|18. 2. 2019
Skuta v jabolčnem zavitku?
Poslušalka ima v hladilniku nekaj skute in pripravlja jabolčni zavitek in je vprašala, ali lahko k jabolkom doda skuto ali je bolj narediti skutin zavitek. Sestra Nikolina je odgovorila, da je možno eno ali drugo, naj se odloči glede na okus v družini.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 2. 2019
Zakaj se olje pri cvrenju peni?
To nastane, ko se kakovost olja iztroši, zato olje precedimo in dodamo sveže olje. Druga poslušalka je dodala, da v olje da snop zobotrebcev in olje se nikoli ne peni.
Zakaj se olje pri cvrenju peni?
To nastane, ko se kakovost olja iztroši, zato olje precedimo in dodamo sveže olje. Druga poslušalka je dodala, da v olje da snop zobotrebcev in olje se nikoli ne peni.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakaj se olje pri cvrenju peni?
To nastane, ko se kakovost olja iztroši, zato olje precedimo in dodamo sveže olje. Druga poslušalka je dodala, da v olje da snop zobotrebcev in olje se nikoli ne peni.
VEČ ...|18. 2. 2019
Zakaj se olje pri cvrenju peni?
To nastane, ko se kakovost olja iztroši, zato olje precedimo in dodamo sveže olje. Druga poslušalka je dodala, da v olje da snop zobotrebcev in olje se nikoli ne peni.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 2. 2019
Kaj potrebujemo za ocvirkovko?
1 kg moke, ob strani zvrhano žliko soli, v sredino damo kocko kvasa, ki jo raztopimo s sladkorjem in mlekom. Testo gnetemo, vmes dodajamo tekočino. Naj bo tako mehko, kot za potico.
Kaj potrebujemo za ocvirkovko?
1 kg moke, ob strani zvrhano žliko soli, v sredino damo kocko kvasa, ki jo raztopimo s sladkorjem in mlekom. Testo gnetemo, vmes dodajamo tekočino. Naj bo tako mehko, kot za potico.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kaj potrebujemo za ocvirkovko?
1 kg moke, ob strani zvrhano žliko soli, v sredino damo kocko kvasa, ki jo raztopimo s sladkorjem in mlekom. Testo gnetemo, vmes dodajamo tekočino. Naj bo tako mehko, kot za potico.
VEČ ...|18. 2. 2019
Kaj potrebujemo za ocvirkovko?
1 kg moke, ob strani zvrhano žliko soli, v sredino damo kocko kvasa, ki jo raztopimo s sladkorjem in mlekom. Testo gnetemo, vmes dodajamo tekočino. Naj bo tako mehko, kot za potico.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 2. 2019
Maslo in margarina
Ali lahko v recpetih, kjer se pojavi margarina, to zamenja z maslom? Seveda, maslo ima prvo mesto, pravi sestra Nikolina.
Maslo in margarina
Ali lahko v recpetih, kjer se pojavi margarina, to zamenja z maslom? Seveda, maslo ima prvo mesto, pravi sestra Nikolina.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Maslo in margarina
Ali lahko v recpetih, kjer se pojavi margarina, to zamenja z maslom? Seveda, maslo ima prvo mesto, pravi sestra Nikolina.
VEČ ...|18. 2. 2019
Maslo in margarina
Ali lahko v recpetih, kjer se pojavi margarina, to zamenja z maslom? Seveda, maslo ima prvo mesto, pravi sestra Nikolina.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 2. 2019
Masa iz jabolk
Kam z gosto maso, ki ostane po mletju jabolk za sok v polžu, je spraševala poslušalka. Sestra ji je svetovala, naj jo bodisi uporabi med dušenjem jabolk bodisi pasterizira in shrani v kozarcih ali zamrzne.
Masa iz jabolk
Kam z gosto maso, ki ostane po mletju jabolk za sok v polžu, je spraševala poslušalka. Sestra ji je svetovala, naj jo bodisi uporabi med dušenjem jabolk bodisi pasterizira in shrani v kozarcih ali zamrzne.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Masa iz jabolk
Kam z gosto maso, ki ostane po mletju jabolk za sok v polžu, je spraševala poslušalka. Sestra ji je svetovala, naj jo bodisi uporabi med dušenjem jabolk bodisi pasterizira in shrani v kozarcih ali zamrzne.
VEČ ...|18. 2. 2019
Masa iz jabolk
Kam z gosto maso, ki ostane po mletju jabolk za sok v polžu, je spraševala poslušalka. Sestra ji je svetovala, naj jo bodisi uporabi med dušenjem jabolk bodisi pasterizira in shrani v kozarcih ali zamrzne.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 2. 2019
Kako doma naredimo listnato testo?
To je daljši postopek, ki ga ni mogoče končati v enem dnevu. Razmerje moke in masla je 1:1, maslo mora biti kuhinjske temperature, da se ga lažje razreže. Več pa v posnetku.
Kako doma naredimo listnato testo?
To je daljši postopek, ki ga ni mogoče končati v enem dnevu. Razmerje moke in masla je 1:1, maslo mora biti kuhinjske temperature, da se ga lažje razreže. Več pa v posnetku.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kako doma naredimo listnato testo?
To je daljši postopek, ki ga ni mogoče končati v enem dnevu. Razmerje moke in masla je 1:1, maslo mora biti kuhinjske temperature, da se ga lažje razreže. Več pa v posnetku.
VEČ ...|18. 2. 2019
Kako doma naredimo listnato testo?
To je daljši postopek, ki ga ni mogoče končati v enem dnevu. Razmerje moke in masla je 1:1, maslo mora biti kuhinjske temperature, da se ga lažje razreže. Več pa v posnetku.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 2. 2019
Krofi iz pirine moke
Poslušalka je spraševala, če je možno narediti krofe iz bele pirine moke. Sestra ji je odgovorila, da je mogoče in naj pokusi, a bo morala v testo dodati več mleka oz. druge tekočine, ker pirina naredi testo bolj suho.
Krofi iz pirine moke
Poslušalka je spraševala, če je možno narediti krofe iz bele pirine moke. Sestra ji je odgovorila, da je mogoče in naj pokusi, a bo morala v testo dodati več mleka oz. druge tekočine, ker pirina naredi testo bolj suho.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Krofi iz pirine moke
Poslušalka je spraševala, če je možno narediti krofe iz bele pirine moke. Sestra ji je odgovorila, da je mogoče in naj pokusi, a bo morala v testo dodati več mleka oz. druge tekočine, ker pirina naredi testo bolj suho.
VEČ ...|18. 2. 2019
Krofi iz pirine moke
Poslušalka je spraševala, če je možno narediti krofe iz bele pirine moke. Sestra ji je odgovorila, da je mogoče in naj pokusi, a bo morala v testo dodati več mleka oz. druge tekočine, ker pirina naredi testo bolj suho.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|4. 2. 2019
Zavitek iz brezglutenske moke
Poslušalka Tjaša bi rada pripravila zavitek (štrudelj) iz brezglutenske moke. Ker sestra Nikolina s tem nima izkušenj, je poklicala poslušalka Minka in povedala, kako ga dela: testo je zaradi brezglutenske moke bolj leplivo, zato ga naredi s kuhalnico. Doda tudi malo suhega kvasa. Testo da na folijo za živila in nato čez to da še eno folijo ter tanko razvalja. Zgornjo folijo razvalja, naloži nadev ter nato s pomočjo spodnje folije zagrinja ter na koncu naloži na pekač.
Zavitek iz brezglutenske moke
Poslušalka Tjaša bi rada pripravila zavitek (štrudelj) iz brezglutenske moke. Ker sestra Nikolina s tem nima izkušenj, je poklicala poslušalka Minka in povedala, kako ga dela: testo je zaradi brezglutenske moke bolj leplivo, zato ga naredi s kuhalnico. Doda tudi malo suhega kvasa. Testo da na folijo za živila in nato čez to da še eno folijo ter tanko razvalja. Zgornjo folijo razvalja, naloži nadev ter nato s pomočjo spodnje folije zagrinja ter na koncu naloži na pekač.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zavitek iz brezglutenske moke
Poslušalka Tjaša bi rada pripravila zavitek (štrudelj) iz brezglutenske moke. Ker sestra Nikolina s tem nima izkušenj, je poklicala poslušalka Minka in povedala, kako ga dela: testo je zaradi brezglutenske moke bolj leplivo, zato ga naredi s kuhalnico. Doda tudi malo suhega kvasa. Testo da na folijo za živila in nato čez to da še eno folijo ter tanko razvalja. Zgornjo folijo razvalja, naloži nadev ter nato s pomočjo spodnje folije zagrinja ter na koncu naloži na pekač.
VEČ ...|4. 2. 2019
Zavitek iz brezglutenske moke
Poslušalka Tjaša bi rada pripravila zavitek (štrudelj) iz brezglutenske moke. Ker sestra Nikolina s tem nima izkušenj, je poklicala poslušalka Minka in povedala, kako ga dela: testo je zaradi brezglutenske moke bolj leplivo, zato ga naredi s kuhalnico. Doda tudi malo suhega kvasa. Testo da na folijo za živila in nato čez to da še eno folijo ter tanko razvalja. Zgornjo folijo razvalja, naloži nadev ter nato s pomočjo spodnje folije zagrinja ter na koncu naloži na pekač.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|4. 2. 2019
Kako obdržati svežino doma spečenega kruha?
Svež kruh, še ne popolnoma ohlajen, naj poslušalka razreže in zavije v papirnato brisačo in da v vrečko ter ga shrani v skinji. Če se kruh začne drobiti drugi ali tretji dan po peki, je bilo testo preveč gosto, zato naj testu doda več tekočine (npr. nekaj žlic vode). Pšenične moke rade nase vežejo vodo, ajdova ali ržena moka pa dajeta testu vlago.
Kako obdržati svežino doma spečenega kruha?
Svež kruh, še ne popolnoma ohlajen, naj poslušalka razreže in zavije v papirnato brisačo in da v vrečko ter ga shrani v skinji. Če se kruh začne drobiti drugi ali tretji dan po peki, je bilo testo preveč gosto, zato naj testu doda več tekočine (npr. nekaj žlic vode). Pšenične moke rade nase vežejo vodo, ajdova ali ržena moka pa dajeta testu vlago.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kako obdržati svežino doma spečenega kruha?
Svež kruh, še ne popolnoma ohlajen, naj poslušalka razreže in zavije v papirnato brisačo in da v vrečko ter ga shrani v skinji. Če se kruh začne drobiti drugi ali tretji dan po peki, je bilo testo preveč gosto, zato naj testu doda več tekočine (npr. nekaj žlic vode). Pšenične moke rade nase vežejo vodo, ajdova ali ržena moka pa dajeta testu vlago.
VEČ ...|4. 2. 2019
Kako obdržati svežino doma spečenega kruha?
Svež kruh, še ne popolnoma ohlajen, naj poslušalka razreže in zavije v papirnato brisačo in da v vrečko ter ga shrani v skinji. Če se kruh začne drobiti drugi ali tretji dan po peki, je bilo testo preveč gosto, zato naj testu doda več tekočine (npr. nekaj žlic vode). Pšenične moke rade nase vežejo vodo, ajdova ali ržena moka pa dajeta testu vlago.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|4. 2. 2019
Kako pripraviti ribo?
Najbolj preprosto jo je speči. Očiščeno ribo operemo in nato mariniramo: na koži naredimo tri zareze in jih posolimo ter pokapljamo z limoninim sokom - enako storimo z notranjostjo ribe. V trebušno votlino damo še nekaj rezin česna, zelo dober je tudi rožmarin in vejica svežega peteršilja. Tako pripravljeno ribo damo v ponev na minimalno količino olivnega olja, ki je dobro ogreto. Pokrijemo in pečemo cca. 10 minut oz. da bo dobila dobro barvo. Nato jo z dvema lopatkama obrnemo in pečemo še na drugi strani.
Kako pripraviti ribo?
Najbolj preprosto jo je speči. Očiščeno ribo operemo in nato mariniramo: na koži naredimo tri zareze in jih posolimo ter pokapljamo z limoninim sokom - enako storimo z notranjostjo ribe. V trebušno votlino damo še nekaj rezin česna, zelo dober je tudi rožmarin in vejica svežega peteršilja. Tako pripravljeno ribo damo v ponev na minimalno količino olivnega olja, ki je dobro ogreto. Pokrijemo in pečemo cca. 10 minut oz. da bo dobila dobro barvo. Nato jo z dvema lopatkama obrnemo in pečemo še na drugi strani.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kako pripraviti ribo?
Najbolj preprosto jo je speči. Očiščeno ribo operemo in nato mariniramo: na koži naredimo tri zareze in jih posolimo ter pokapljamo z limoninim sokom - enako storimo z notranjostjo ribe. V trebušno votlino damo še nekaj rezin česna, zelo dober je tudi rožmarin in vejica svežega peteršilja. Tako pripravljeno ribo damo v ponev na minimalno količino olivnega olja, ki je dobro ogreto. Pokrijemo in pečemo cca. 10 minut oz. da bo dobila dobro barvo. Nato jo z dvema lopatkama obrnemo in pečemo še na drugi strani.
VEČ ...|4. 2. 2019
Kako pripraviti ribo?
Najbolj preprosto jo je speči. Očiščeno ribo operemo in nato mariniramo: na koži naredimo tri zareze in jih posolimo ter pokapljamo z limoninim sokom - enako storimo z notranjostjo ribe. V trebušno votlino damo še nekaj rezin česna, zelo dober je tudi rožmarin in vejica svežega peteršilja. Tako pripravljeno ribo damo v ponev na minimalno količino olivnega olja, ki je dobro ogreto. Pokrijemo in pečemo cca. 10 minut oz. da bo dobila dobro barvo. Nato jo z dvema lopatkama obrnemo in pečemo še na drugi strani.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|4. 2. 2019
Pica iz krušne peči
V krušni peči smo spekli pico, bila je okusna, a težko smo testo spravili z loparja: zakaj je bilo tako, je vprašal poslušalec in odgovor s. Nikoline je bil: Testo razvaljajte na peki papirju ali kakšnem drugem maslenem papirju ter ga potegnite na lopar, obložite in vstavite v krušno peč.
Pica iz krušne peči
V krušni peči smo spekli pico, bila je okusna, a težko smo testo spravili z loparja: zakaj je bilo tako, je vprašal poslušalec in odgovor s. Nikoline je bil: Testo razvaljajte na peki papirju ali kakšnem drugem maslenem papirju ter ga potegnite na lopar, obložite in vstavite v krušno peč.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Pica iz krušne peči
V krušni peči smo spekli pico, bila je okusna, a težko smo testo spravili z loparja: zakaj je bilo tako, je vprašal poslušalec in odgovor s. Nikoline je bil: Testo razvaljajte na peki papirju ali kakšnem drugem maslenem papirju ter ga potegnite na lopar, obložite in vstavite v krušno peč.
VEČ ...|4. 2. 2019
Pica iz krušne peči
V krušni peči smo spekli pico, bila je okusna, a težko smo testo spravili z loparja: zakaj je bilo tako, je vprašal poslušalec in odgovor s. Nikoline je bil: Testo razvaljajte na peki papirju ali kakšnem drugem maslenem papirju ter ga potegnite na lopar, obložite in vstavite v krušno peč.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|4. 2. 2019
Pečenje rib v pečici
Ko damo ribo peči, mora biti pečica ogrejeta na 190 stopinj Celzija. Čez 5-10 minut pogledamo in po potrebi temperaturo popravimo. Pečejo naj se 20 minut, odvisno od debeline rib.
Pečenje rib v pečici
Ko damo ribo peči, mora biti pečica ogrejeta na 190 stopinj Celzija. Čez 5-10 minut pogledamo in po potrebi temperaturo popravimo. Pečejo naj se 20 minut, odvisno od debeline rib.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Pečenje rib v pečici
Ko damo ribo peči, mora biti pečica ogrejeta na 190 stopinj Celzija. Čez 5-10 minut pogledamo in po potrebi temperaturo popravimo. Pečejo naj se 20 minut, odvisno od debeline rib.
VEČ ...|4. 2. 2019
Pečenje rib v pečici
Ko damo ribo peči, mora biti pečica ogrejeta na 190 stopinj Celzija. Čez 5-10 minut pogledamo in po potrebi temperaturo popravimo. Pečejo naj se 20 minut, odvisno od debeline rib.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|4. 2. 2019
Ideje za zimsko kosilo
Iz zeljenjave v skrinji (stročji fižol, por, kumare, bučke ...) naredimo zelenjavne jedi ali zelenjavne priloge - kumarično ali porovo juho, ki ji dodamo krompir in korenček, pri tem uporabimo tudi krompirjevo vodo. Iz gob v skrinji naredimo gobov riž ali ajdovo kašo z gobami ...
Ideje za zimsko kosilo
Iz zeljenjave v skrinji (stročji fižol, por, kumare, bučke ...) naredimo zelenjavne jedi ali zelenjavne priloge - kumarično ali porovo juho, ki ji dodamo krompir in korenček, pri tem uporabimo tudi krompirjevo vodo. Iz gob v skrinji naredimo gobov riž ali ajdovo kašo z gobami ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Ideje za zimsko kosilo
Iz zeljenjave v skrinji (stročji fižol, por, kumare, bučke ...) naredimo zelenjavne jedi ali zelenjavne priloge - kumarično ali porovo juho, ki ji dodamo krompir in korenček, pri tem uporabimo tudi krompirjevo vodo. Iz gob v skrinji naredimo gobov riž ali ajdovo kašo z gobami ...
VEČ ...|4. 2. 2019
Ideje za zimsko kosilo
Iz zeljenjave v skrinji (stročji fižol, por, kumare, bučke ...) naredimo zelenjavne jedi ali zelenjavne priloge - kumarično ali porovo juho, ki ji dodamo krompir in korenček, pri tem uporabimo tudi krompirjevo vodo. Iz gob v skrinji naredimo gobov riž ali ajdovo kašo z gobami ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|4. 2. 2019
Buhtlji
Zakaj marmelada iz buhteljnov izteka, je spraševala ena od poslušalk in s. Nikolina je odgovorila: To je zaradi uporabe določenih vrst marmelade, ki ob višji temperaturi postanejo tekoče. No, kutinova marmelada je najboljša. Lahko pa k tekoči marmeladi doda piškotne drobtine, orehe, lešnike, mandlje, skuto ... in tako zadeve nekoliko zgosti. Paziti pa mora tudi, da so buhtlji dobro oviti, da marmelada ne najde poti ven.
Buhtlji
Zakaj marmelada iz buhteljnov izteka, je spraševala ena od poslušalk in s. Nikolina je odgovorila: To je zaradi uporabe določenih vrst marmelade, ki ob višji temperaturi postanejo tekoče. No, kutinova marmelada je najboljša. Lahko pa k tekoči marmeladi doda piškotne drobtine, orehe, lešnike, mandlje, skuto ... in tako zadeve nekoliko zgosti. Paziti pa mora tudi, da so buhtlji dobro oviti, da marmelada ne najde poti ven.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Buhtlji
Zakaj marmelada iz buhteljnov izteka, je spraševala ena od poslušalk in s. Nikolina je odgovorila: To je zaradi uporabe določenih vrst marmelade, ki ob višji temperaturi postanejo tekoče. No, kutinova marmelada je najboljša. Lahko pa k tekoči marmeladi doda piškotne drobtine, orehe, lešnike, mandlje, skuto ... in tako zadeve nekoliko zgosti. Paziti pa mora tudi, da so buhtlji dobro oviti, da marmelada ne najde poti ven.
VEČ ...|4. 2. 2019
Buhtlji
Zakaj marmelada iz buhteljnov izteka, je spraševala ena od poslušalk in s. Nikolina je odgovorila: To je zaradi uporabe določenih vrst marmelade, ki ob višji temperaturi postanejo tekoče. No, kutinova marmelada je najboljša. Lahko pa k tekoči marmeladi doda piškotne drobtine, orehe, lešnike, mandlje, skuto ... in tako zadeve nekoliko zgosti. Paziti pa mora tudi, da so buhtlji dobro oviti, da marmelada ne najde poti ven.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|28. 1. 2019
Tortna podlaga
Poslušalki je s. Nikolina svetovala, naj maslo dobro zmehča in zmiksa, piškote pa naj zmelje. Ni vseeno katere vzame: če so masleni, bo podlaga bolj mehka. K mehkobi prispeva tudi krema oz. nadev torte: če je suh in krepek, se podlaga ne bo navlažila.
Tortna podlaga
Poslušalki je s. Nikolina svetovala, naj maslo dobro zmehča in zmiksa, piškote pa naj zmelje. Ni vseeno katere vzame: če so masleni, bo podlaga bolj mehka. K mehkobi prispeva tudi krema oz. nadev torte: če je suh in krepek, se podlaga ne bo navlažila.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Tortna podlaga
Poslušalki je s. Nikolina svetovala, naj maslo dobro zmehča in zmiksa, piškote pa naj zmelje. Ni vseeno katere vzame: če so masleni, bo podlaga bolj mehka. K mehkobi prispeva tudi krema oz. nadev torte: če je suh in krepek, se podlaga ne bo navlažila.
VEČ ...|28. 1. 2019
Tortna podlaga
Poslušalki je s. Nikolina svetovala, naj maslo dobro zmehča in zmiksa, piškote pa naj zmelje. Ni vseeno katere vzame: če so masleni, bo podlaga bolj mehka. K mehkobi prispeva tudi krema oz. nadev torte: če je suh in krepek, se podlaga ne bo navlažila.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|28. 1. 2019
Šipkova marmelada
Recept je posredovala poslušalka Marija Lovišin: šipek dobro očistimo, oberemo mu muhe in peclje, prerežemo vsak plod čez pol in s primernim nožkom odstranimo semenje s semenskimi dlačicami vred. Nato plodove spreremo pod tekočo vodo, da odplavimo še preostale dlačice, ki so zelo neprijetne če pridejo v marmelado. Odcejene plodove denemo za 3 do 4 dni v klet in jih dnevno večkrat premešamo. V tem času dozore in se zmehčajo, da jih lahko pretlačimo skozi žimnato sito. Na pol kilograma mezge vzamemo pol kg sladkorja in mešamo 1 uro. Z marmelado napolnimo čiste kozarce in zapremo z čistimi pokrovčki.
Šipkova marmelada
Recept je posredovala poslušalka Marija Lovišin: šipek dobro očistimo, oberemo mu muhe in peclje, prerežemo vsak plod čez pol in s primernim nožkom odstranimo semenje s semenskimi dlačicami vred. Nato plodove spreremo pod tekočo vodo, da odplavimo še preostale dlačice, ki so zelo neprijetne če pridejo v marmelado. Odcejene plodove denemo za 3 do 4 dni v klet in jih dnevno večkrat premešamo. V tem času dozore in se zmehčajo, da jih lahko pretlačimo skozi žimnato sito. Na pol kilograma mezge vzamemo pol kg sladkorja in mešamo 1 uro. Z marmelado napolnimo čiste kozarce in zapremo z čistimi pokrovčki.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Šipkova marmelada
Recept je posredovala poslušalka Marija Lovišin: šipek dobro očistimo, oberemo mu muhe in peclje, prerežemo vsak plod čez pol in s primernim nožkom odstranimo semenje s semenskimi dlačicami vred. Nato plodove spreremo pod tekočo vodo, da odplavimo še preostale dlačice, ki so zelo neprijetne če pridejo v marmelado. Odcejene plodove denemo za 3 do 4 dni v klet in jih dnevno večkrat premešamo. V tem času dozore in se zmehčajo, da jih lahko pretlačimo skozi žimnato sito. Na pol kilograma mezge vzamemo pol kg sladkorja in mešamo 1 uro. Z marmelado napolnimo čiste kozarce in zapremo z čistimi pokrovčki.
VEČ ...|28. 1. 2019
Šipkova marmelada
Recept je posredovala poslušalka Marija Lovišin: šipek dobro očistimo, oberemo mu muhe in peclje, prerežemo vsak plod čez pol in s primernim nožkom odstranimo semenje s semenskimi dlačicami vred. Nato plodove spreremo pod tekočo vodo, da odplavimo še preostale dlačice, ki so zelo neprijetne če pridejo v marmelado. Odcejene plodove denemo za 3 do 4 dni v klet in jih dnevno večkrat premešamo. V tem času dozore in se zmehčajo, da jih lahko pretlačimo skozi žimnato sito. Na pol kilograma mezge vzamemo pol kg sladkorja in mešamo 1 uro. Z marmelado napolnimo čiste kozarce in zapremo z čistimi pokrovčki.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|28. 1. 2019
Potratna potica
Prisluhnite receptu za potratno potico: sestavinam in postopku.
Potratna potica
Prisluhnite receptu za potratno potico: sestavinam in postopku.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Potratna potica
Prisluhnite receptu za potratno potico: sestavinam in postopku.
VEČ ...|28. 1. 2019
Potratna potica
Prisluhnite receptu za potratno potico: sestavinam in postopku.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|28. 1. 2019
Marmelada iz mandarin
Sestra Nikolina poslušalki svetuje: sadje očistite, razdelite po krhljiih in drobno narežite, potresite s sladkorjem in pustite, da se omedi. Potem kuhaje kot druge marmelade. Po želji lahko dodate še kakšno jabolko in po potrebi aromo.
Marmelada iz mandarin
Sestra Nikolina poslušalki svetuje: sadje očistite, razdelite po krhljiih in drobno narežite, potresite s sladkorjem in pustite, da se omedi. Potem kuhaje kot druge marmelade. Po želji lahko dodate še kakšno jabolko in po potrebi aromo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Marmelada iz mandarin
Sestra Nikolina poslušalki svetuje: sadje očistite, razdelite po krhljiih in drobno narežite, potresite s sladkorjem in pustite, da se omedi. Potem kuhaje kot druge marmelade. Po želji lahko dodate še kakšno jabolko in po potrebi aromo.
VEČ ...|28. 1. 2019
Marmelada iz mandarin
Sestra Nikolina poslušalki svetuje: sadje očistite, razdelite po krhljiih in drobno narežite, potresite s sladkorjem in pustite, da se omedi. Potem kuhaje kot druge marmelade. Po želji lahko dodate še kakšno jabolko in po potrebi aromo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|28. 1. 2019
Krvavice
Zakaj krvavice pokajo? Ali se pri izdelavi lahko kri skuha? Sestra Nikolina odgovarja pritrdilno: kri damo na pekač in spečemo, da zakrkne. To prepasiramo in dodamo v kašo. Krvavic pa ne preveč napolnit, da pri peki ne počijo. Damo jih v pečico in pečemo pri 180 stopinjah. Eno od špil odvzamemo ter klobaso pred peko prebodemo z vilicami.
Krvavice
Zakaj krvavice pokajo? Ali se pri izdelavi lahko kri skuha? Sestra Nikolina odgovarja pritrdilno: kri damo na pekač in spečemo, da zakrkne. To prepasiramo in dodamo v kašo. Krvavic pa ne preveč napolnit, da pri peki ne počijo. Damo jih v pečico in pečemo pri 180 stopinjah. Eno od špil odvzamemo ter klobaso pred peko prebodemo z vilicami.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Krvavice
Zakaj krvavice pokajo? Ali se pri izdelavi lahko kri skuha? Sestra Nikolina odgovarja pritrdilno: kri damo na pekač in spečemo, da zakrkne. To prepasiramo in dodamo v kašo. Krvavic pa ne preveč napolnit, da pri peki ne počijo. Damo jih v pečico in pečemo pri 180 stopinjah. Eno od špil odvzamemo ter klobaso pred peko prebodemo z vilicami.
VEČ ...|28. 1. 2019
Krvavice
Zakaj krvavice pokajo? Ali se pri izdelavi lahko kri skuha? Sestra Nikolina odgovarja pritrdilno: kri damo na pekač in spečemo, da zakrkne. To prepasiramo in dodamo v kašo. Krvavic pa ne preveč napolnit, da pri peki ne počijo. Damo jih v pečico in pečemo pri 180 stopinjah. Eno od špil odvzamemo ter klobaso pred peko prebodemo z vilicami.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|28. 1. 2019
Krofi
Prisluhnite receptu za dobre pustne krofe: sestavinam in postopku.
Krofi
Prisluhnite receptu za dobre pustne krofe: sestavinam in postopku.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Krofi
Prisluhnite receptu za dobre pustne krofe: sestavinam in postopku.
VEČ ...|28. 1. 2019
Krofi
Prisluhnite receptu za dobre pustne krofe: sestavinam in postopku.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|28. 1. 2019
Kis iz jabolk
Domač kis je premalo kisel, ali mu lahko dodajo kupljen kis, je spraševala poslušalka in sestra Nikolina ji je pritrdila, svetovala je tudi naj poskrbijo za pravo temperaturo - pri prenizki kisanje ne uspe najbolje
Kis iz jabolk
Domač kis je premalo kisel, ali mu lahko dodajo kupljen kis, je spraševala poslušalka in sestra Nikolina ji je pritrdila, svetovala je tudi naj poskrbijo za pravo temperaturo - pri prenizki kisanje ne uspe najbolje

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kis iz jabolk
Domač kis je premalo kisel, ali mu lahko dodajo kupljen kis, je spraševala poslušalka in sestra Nikolina ji je pritrdila, svetovala je tudi naj poskrbijo za pravo temperaturo - pri prenizki kisanje ne uspe najbolje
VEČ ...|28. 1. 2019
Kis iz jabolk
Domač kis je premalo kisel, ali mu lahko dodajo kupljen kis, je spraševala poslušalka in sestra Nikolina ji je pritrdila, svetovala je tudi naj poskrbijo za pravo temperaturo - pri prenizki kisanje ne uspe najbolje

Matjaž Merljak

kuhajmo

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Komentar tedna

VEČ ...|19. 4. 2019
Spopad s križem

Prisluhnili ste komentarju aktualnega političnega dogajanja.

Spopad s križem

Prisluhnili ste komentarju aktualnega političnega dogajanja.

Ivan Štuhec

komentardružbapolitikaodnosi

Kmetijska oddaja

VEČ ...|22. 4. 2019
Milan Meglič o čebelarjevih opravilih v aprilu

Danes obeležujemo svetovni dan zemlje. Vsako leto 22. aprila nas nagovarja, da se ustavimo, pogledamo okoli sebe, in se zamislimo, kakšen je naš odnos do Stvarstva, do vsega, kar nam je s tem modrim planetom, kjer je teh nekaj let naš dom, podarjeno. Tudi ob teh mislih smo se ustavili ustavili v velikonočni kmetijski oddaji, naš gost je bil namreč čebelar g. Milan Meglič, ki čebelari v Gozd Martuljku in je eden od pobudnikov, da kranjskogorski čebelarji čebelarijo na čebelam in naravi prijazen način.

Milan Meglič o čebelarjevih opravilih v aprilu

Danes obeležujemo svetovni dan zemlje. Vsako leto 22. aprila nas nagovarja, da se ustavimo, pogledamo okoli sebe, in se zamislimo, kakšen je naš odnos do Stvarstva, do vsega, kar nam je s tem modrim planetom, kjer je teh nekaj let naš dom, podarjeno. Tudi ob teh mislih smo se ustavili ustavili v velikonočni kmetijski oddaji, naš gost je bil namreč čebelar g. Milan Meglič, ki čebelari v Gozd Martuljku in je eden od pobudnikov, da kranjskogorski čebelarji čebelarijo na čebelam in naravi prijazen način.

Robert Božič

kmetijstvosvetovanjevzgoja

Naš gost

VEČ ...|20. 4. 2019
P. Miha Žužek

Ob 25-letnici Radia Ognjišče v sobotnih oddajah Naš gost občasno objavljamo tudi pogovore iz našega arhiva. V popoldnevu velike sobote, po koncu letošnjega 14. radijskega misjona, smo zavrteli pogovor z enim najbolj znanih slovenskih jezuitov, p. Mihom Žužkom, dolgoletnim ljudskim misionarjem, voditeljem duhovnih vaj in občudovalcem stvarstva, s pomočjo katerega je predvsem mladim pomagal iskati bližino Stvarnika.

P. Miha Žužek

Ob 25-letnici Radia Ognjišče v sobotnih oddajah Naš gost občasno objavljamo tudi pogovore iz našega arhiva. V popoldnevu velike sobote, po koncu letošnjega 14. radijskega misjona, smo zavrteli pogovor z enim najbolj znanih slovenskih jezuitov, p. Mihom Žužkom, dolgoletnim ljudskim misionarjem, voditeljem duhovnih vaj in občudovalcem stvarstva, s pomočjo katerega je predvsem mladim pomagal iskati bližino Stvarnika.

Robert Božič

pogovorspominduhovnost

Globine

VEČ ...|12. 3. 2019
O sektah in kultu

Tokratna tema je odprla vpšranja o cerkvenih verskih skupnostih, kultih in sektah. Zakaj je slednjih na tisoče po svetu in kako pravzaprav nastanejo? Kakšna je njihova zgodovina znotraj krščanstva in kakšne kulte goji današnji človek? Z nami bil jezuit p. Damjan Ristić.

O sektah in kultu

Tokratna tema je odprla vpšranja o cerkvenih verskih skupnostih, kultih in sektah. Zakaj je slednjih na tisoče po svetu in kako pravzaprav nastanejo? Kakšna je njihova zgodovina znotraj krščanstva in kakšne kulte goji današnji človek? Z nami bil jezuit p. Damjan Ristić.

Blaž Lesnik

duhovnostizobraževanjesektakult

Naš pogled

VEČ ...|23. 4. 2019
Tone Gorjup: Ko Vstalega zasenči Križani

Velika noč ni nujno praznik veselja, je pa praznik povezanosti s Kristusom. Pogosto se zgodi, da nam je bližji Križani kot Vstali. Razlike ni! A dokler nas obkrožajo sovraštvo, zlo, laž, strah, brezbrižnost in še marsikaj, je v ospredju križ. Ta pa je postal z Jezusove smrtjo znamenje odrešenja.

Tone Gorjup: Ko Vstalega zasenči Križani

Velika noč ni nujno praznik veselja, je pa praznik povezanosti s Kristusom. Pogosto se zgodi, da nam je bližji Križani kot Vstali. Razlike ni! A dokler nas obkrožajo sovraštvo, zlo, laž, strah, brezbrižnost in še marsikaj, je v ospredju križ. Ta pa je postal z Jezusove smrtjo znamenje odrešenja.

Tone Gorjup

komentarduhovnostdružba

A štekaš?

VEČ ...|24. 4. 2019
Veselo alelujo kličemo skozi pesmi in glasbene novosti.

Predstavljene skladbe: Parachute – Ocean; Ellie Goulding – Sixteen; Dean Lewis – Stay awake; Kygo feat. Rita Ora – Carry on; P!nk feat. Khalid – Hurts 2B human; Little big town – The Daughters; Elevation Worship – Hallelujah here below;

Veselo alelujo kličemo skozi pesmi in glasbene novosti.

Predstavljene skladbe: Parachute – Ocean; Ellie Goulding – Sixteen; Dean Lewis – Stay awake; Kygo feat. Rita Ora – Carry on; P!nk feat. Khalid – Hurts 2B human; Little big town – The Daughters; Elevation Worship – Hallelujah here below;

Marjan Bunič, Žiga Bunič, Jan Gerl

mladiglasba

Slovenska oddaja Radia Vatikan

VEČ ...|24. 4. 2019
Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 24. 4.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 24. 4.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Radio Vatikan

Pogovor o

VEČ ...|24. 4. 2019
Mali delničarji

V oddaji smo gostili predsednika Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjana Verbiča. Kaj meni o zaščiti razlaščencev, opeharjenih v času bančne sanacije in predlogih vlade na to temo? Kaj sploh pomeni biti delničar, kakšno odgovornost to prinaša s seboj, kaj meni o delniških skladih in tovrstnih zgodbah?

Mali delničarji

V oddaji smo gostili predsednika Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjana Verbiča. Kaj meni o zaščiti razlaščencev, opeharjenih v času bančne sanacije in predlogih vlade na to temo? Kaj sploh pomeni biti delničar, kakšno odgovornost to prinaša s seboj, kaj meni o delniških skladih in tovrstnih zgodbah?

Tanja Dominko

delničarpolitika

Kulturni utrinki

VEČ ...|24. 4. 2019
Pogovor s slikarjem Hrvojem Markom Peruzovičem ob razstavi v galeriji Družina

V Kulturnih utrinkih smo gostili Akademskega slikarja Hrvoja Marka Peruzovića, ki z razstavo sakralnega opusa gostuje v galeriji Družina v Ljubljani.

Pogovor s slikarjem Hrvojem Markom Peruzovičem ob razstavi v galeriji Družina

V Kulturnih utrinkih smo gostili Akademskega slikarja Hrvoja Marka Peruzovića, ki z razstavo sakralnega opusa gostuje v galeriji Družina v Ljubljani.

Jože Bartolj

Hrvoje Marko Peruzović

Komentar Časnik.si

VEČ ...|24. 4. 2019
Tine Goleš: “Nenačrtovana”, “Koča strica Toma” in “Žeti veter”

Abby Johnson je bila nekoč zaposlena na kliniki, kjer je pomagala pri ubijanju živih bitij, malih soljudi, danes v filmu Nenačrtovan gledamo njeno zgodbo. Bila je eno izmed osrednjih koles dobro podmazane mašinerije in končno spoznala, kaj se v resnici dogaja.

Tine Goleš: “Nenačrtovana”, “Koča strica Toma” in “Žeti veter”

Abby Johnson je bila nekoč zaposlena na kliniki, kjer je pomagala pri ubijanju živih bitij, malih soljudi, danes v filmu Nenačrtovan gledamo njeno zgodbo. Bila je eno izmed osrednjih koles dobro podmazane mašinerije in končno spoznala, kaj se v resnici dogaja.

Tine Goleš

komentarsplav