Is podcast Skorja kruha iz krušne peči Is podcast
Skorja kruha iz krušne peči

Da skorja kruha ne bo preveč trda, ga po peki zavijemo v prt in nato še ovije s folijo ali da v vrečko.

Matjaž Merljak

kuhajmo

12. 4. 2021
Skorja kruha iz krušne peči

Da skorja kruha ne bo preveč trda, ga po peki zavijemo v prt in nato še ovije s folijo ali da v vrečko.

Matjaž Merljak

VEČ ...|12. 4. 2021
Skorja kruha iz krušne peči

Da skorja kruha ne bo preveč trda, ga po peki zavijemo v prt in nato še ovije s folijo ali da v vrečko.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|17. 4. 2024
Domači polpeti

Poslušalec je sestro Nikolino prosil za recept za domače polpete, ki bi jih rad pripravil z ostanki mesa in tudi šunke. Sestra Nikolina je povedala, da ostanke mesa zmeljemo, dolijemo nekaj žlic oziroma pol decilitra do 1 deciliter juhe, dodamo malo gorčice, kakšno žlico majoneze oziroma kuhane smetane – vse to obogati meso. Dodamo še eno jajce ali dve, da bo zmes enotna. Še malo peteršilja in česna. Nato z roko pregnetemo in oblikujemo polpete ter jih na maščobi opečemo. Seveda lahko k zmesi dodamo tudi narezano šunko. Druga možnost pa je, da naredimo kot nadev. V tem primeru dodamo še kakšno rezino sira. To namažemo na omlete oziroma palačinke in oblikujemo kanelone. Naložimo jih v jena posodo in prelijemo z jajčnim mlekom ter spečemo v pečici. Tretja možnost je, da jed sestavimo kot lazanjo in pri tem namesto listov uporabimo palačinke. Pečemo 10-15 minut.

Domači polpeti

Poslušalec je sestro Nikolino prosil za recept za domače polpete, ki bi jih rad pripravil z ostanki mesa in tudi šunke. Sestra Nikolina je povedala, da ostanke mesa zmeljemo, dolijemo nekaj žlic oziroma pol decilitra do 1 deciliter juhe, dodamo malo gorčice, kakšno žlico majoneze oziroma kuhane smetane – vse to obogati meso. Dodamo še eno jajce ali dve, da bo zmes enotna. Še malo peteršilja in česna. Nato z roko pregnetemo in oblikujemo polpete ter jih na maščobi opečemo. Seveda lahko k zmesi dodamo tudi narezano šunko. Druga možnost pa je, da naredimo kot nadev. V tem primeru dodamo še kakšno rezino sira. To namažemo na omlete oziroma palačinke in oblikujemo kanelone. Naložimo jih v jena posodo in prelijemo z jajčnim mlekom ter spečemo v pečici. Tretja možnost je, da jed sestavimo kot lazanjo in pri tem namesto listov uporabimo palačinke. Pečemo 10-15 minut.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Domači polpeti

Poslušalec je sestro Nikolino prosil za recept za domače polpete, ki bi jih rad pripravil z ostanki mesa in tudi šunke. Sestra Nikolina je povedala, da ostanke mesa zmeljemo, dolijemo nekaj žlic oziroma pol decilitra do 1 deciliter juhe, dodamo malo gorčice, kakšno žlico majoneze oziroma kuhane smetane – vse to obogati meso. Dodamo še eno jajce ali dve, da bo zmes enotna. Še malo peteršilja in česna. Nato z roko pregnetemo in oblikujemo polpete ter jih na maščobi opečemo. Seveda lahko k zmesi dodamo tudi narezano šunko. Druga možnost pa je, da naredimo kot nadev. V tem primeru dodamo še kakšno rezino sira. To namažemo na omlete oziroma palačinke in oblikujemo kanelone. Naložimo jih v jena posodo in prelijemo z jajčnim mlekom ter spečemo v pečici. Tretja možnost je, da jed sestavimo kot lazanjo in pri tem namesto listov uporabimo palačinke. Pečemo 10-15 minut.

VEČ ...|17. 4. 2024
Domači polpeti

Poslušalec je sestro Nikolino prosil za recept za domače polpete, ki bi jih rad pripravil z ostanki mesa in tudi šunke. Sestra Nikolina je povedala, da ostanke mesa zmeljemo, dolijemo nekaj žlic oziroma pol decilitra do 1 deciliter juhe, dodamo malo gorčice, kakšno žlico majoneze oziroma kuhane smetane – vse to obogati meso. Dodamo še eno jajce ali dve, da bo zmes enotna. Še malo peteršilja in česna. Nato z roko pregnetemo in oblikujemo polpete ter jih na maščobi opečemo. Seveda lahko k zmesi dodamo tudi narezano šunko. Druga možnost pa je, da naredimo kot nadev. V tem primeru dodamo še kakšno rezino sira. To namažemo na omlete oziroma palačinke in oblikujemo kanelone. Naložimo jih v jena posodo in prelijemo z jajčnim mlekom ter spečemo v pečici. Tretja možnost je, da jed sestavimo kot lazanjo in pri tem namesto listov uporabimo palačinke. Pečemo 10-15 minut.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|12. 4. 2024
Kremne rezine in tiramisu

Poslušalec je sestro Nikolino prosil za recept za kremšnite oz. kremne rezine ter za nasvet glede kakava pri tiramisuju: ali naj ga potrese šele, ko ga vzame iz hladilnika ali že prej. Glede slednjega je odgovorila, da ga potresemo že, ko damo tiramisu prvič v hladilnik, da se ohladi. Dodatno pa ga potresemo, ko ga narežemo in postrežemo gostom. Glede kremnih rezin pa najprej spečemo dve plošči testa, najbolje že predhodni dan. Nadeva sta lahko dva: prvi je pudingov, drugi pa jajčni oz. diplomatski. Za prvi nadev potrebujemo 1 liter mleka, 30 dag sladkorja, 3 vanilin pudinge, 5 jajc, vanilin sladkor, do pol litra smetane, breskov liker za aromo. Najprej zmešamo rumenjake in pol sladkorja, prilijemo 2 dl mleka in zamešamo vse pudinge. Ostalo mleko damo kuhati (damo v 3-4 litrski lonec, da bo zadoščal za nadaljevanje), dodamo mu še ostalo polovico sladkorja. Beljake pa damo v poseben kotliček in naredimo sneg. Ko mleko s sladkorjem zavre, zamešamo prvo mešanico in skupaj kuhamo še tri, štiri minute, da se zgosti, odstavimo in takoj dodamo aromo (breskov liker je prozoren in ne obarva jedi). Dodamo še sneg in z metlico v roki mešamo z velikimi obrati, da se sneg lepo porazdeli. V tem času pripravimo spečeno ploščo testa in dobljeni nadev nanesemo in s paleto enakomerno porazdelimo. Pustimo ohladit. Ko je dobro ohlajeno, zmiksamo smetano, ki ji dodamo aromo vanilije in jo porazdelimo po vrhu ter lepo poravnamo. Drugo spečeno ploščo razrežemo na kvadratke. Te polagamo na smetano in tako z nožem razrežemo (z nožem žagico). Postavimo v hladilnik in naslednji dan potresemo s sladkorjem, čokolado, kakavom ... Lahko pa že pred kvadratke oblijemo s čokolado. Za drugi nadev pa nad soparo v kotličku skuhamo jajca, sladkor, mleko. Mešamo, da dobimo rahlo gosti puding. Mirno kuhamo, pene izginjajo, odstavimo in dodamo aromo ter osem listov ožete želatine, ki smo jo prej namočili v mrzlo vodo. Nato hladimo, vmes večkrat premešamo. Ko je mrzlo, zamešamo stepeno smetano. To je potem enotna krema. Razdelimo jo po plošči tako kot v prvem primeru.  

Kremne rezine in tiramisu

Poslušalec je sestro Nikolino prosil za recept za kremšnite oz. kremne rezine ter za nasvet glede kakava pri tiramisuju: ali naj ga potrese šele, ko ga vzame iz hladilnika ali že prej. Glede slednjega je odgovorila, da ga potresemo že, ko damo tiramisu prvič v hladilnik, da se ohladi. Dodatno pa ga potresemo, ko ga narežemo in postrežemo gostom. Glede kremnih rezin pa najprej spečemo dve plošči testa, najbolje že predhodni dan. Nadeva sta lahko dva: prvi je pudingov, drugi pa jajčni oz. diplomatski. Za prvi nadev potrebujemo 1 liter mleka, 30 dag sladkorja, 3 vanilin pudinge, 5 jajc, vanilin sladkor, do pol litra smetane, breskov liker za aromo. Najprej zmešamo rumenjake in pol sladkorja, prilijemo 2 dl mleka in zamešamo vse pudinge. Ostalo mleko damo kuhati (damo v 3-4 litrski lonec, da bo zadoščal za nadaljevanje), dodamo mu še ostalo polovico sladkorja. Beljake pa damo v poseben kotliček in naredimo sneg. Ko mleko s sladkorjem zavre, zamešamo prvo mešanico in skupaj kuhamo še tri, štiri minute, da se zgosti, odstavimo in takoj dodamo aromo (breskov liker je prozoren in ne obarva jedi). Dodamo še sneg in z metlico v roki mešamo z velikimi obrati, da se sneg lepo porazdeli. V tem času pripravimo spečeno ploščo testa in dobljeni nadev nanesemo in s paleto enakomerno porazdelimo. Pustimo ohladit. Ko je dobro ohlajeno, zmiksamo smetano, ki ji dodamo aromo vanilije in jo porazdelimo po vrhu ter lepo poravnamo. Drugo spečeno ploščo razrežemo na kvadratke. Te polagamo na smetano in tako z nožem razrežemo (z nožem žagico). Postavimo v hladilnik in naslednji dan potresemo s sladkorjem, čokolado, kakavom ... Lahko pa že pred kvadratke oblijemo s čokolado. Za drugi nadev pa nad soparo v kotličku skuhamo jajca, sladkor, mleko. Mešamo, da dobimo rahlo gosti puding. Mirno kuhamo, pene izginjajo, odstavimo in dodamo aromo ter osem listov ožete želatine, ki smo jo prej namočili v mrzlo vodo. Nato hladimo, vmes večkrat premešamo. Ko je mrzlo, zamešamo stepeno smetano. To je potem enotna krema. Razdelimo jo po plošči tako kot v prvem primeru.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kremne rezine in tiramisu

Poslušalec je sestro Nikolino prosil za recept za kremšnite oz. kremne rezine ter za nasvet glede kakava pri tiramisuju: ali naj ga potrese šele, ko ga vzame iz hladilnika ali že prej. Glede slednjega je odgovorila, da ga potresemo že, ko damo tiramisu prvič v hladilnik, da se ohladi. Dodatno pa ga potresemo, ko ga narežemo in postrežemo gostom. Glede kremnih rezin pa najprej spečemo dve plošči testa, najbolje že predhodni dan. Nadeva sta lahko dva: prvi je pudingov, drugi pa jajčni oz. diplomatski. Za prvi nadev potrebujemo 1 liter mleka, 30 dag sladkorja, 3 vanilin pudinge, 5 jajc, vanilin sladkor, do pol litra smetane, breskov liker za aromo. Najprej zmešamo rumenjake in pol sladkorja, prilijemo 2 dl mleka in zamešamo vse pudinge. Ostalo mleko damo kuhati (damo v 3-4 litrski lonec, da bo zadoščal za nadaljevanje), dodamo mu še ostalo polovico sladkorja. Beljake pa damo v poseben kotliček in naredimo sneg. Ko mleko s sladkorjem zavre, zamešamo prvo mešanico in skupaj kuhamo še tri, štiri minute, da se zgosti, odstavimo in takoj dodamo aromo (breskov liker je prozoren in ne obarva jedi). Dodamo še sneg in z metlico v roki mešamo z velikimi obrati, da se sneg lepo porazdeli. V tem času pripravimo spečeno ploščo testa in dobljeni nadev nanesemo in s paleto enakomerno porazdelimo. Pustimo ohladit. Ko je dobro ohlajeno, zmiksamo smetano, ki ji dodamo aromo vanilije in jo porazdelimo po vrhu ter lepo poravnamo. Drugo spečeno ploščo razrežemo na kvadratke. Te polagamo na smetano in tako z nožem razrežemo (z nožem žagico). Postavimo v hladilnik in naslednji dan potresemo s sladkorjem, čokolado, kakavom ... Lahko pa že pred kvadratke oblijemo s čokolado. Za drugi nadev pa nad soparo v kotličku skuhamo jajca, sladkor, mleko. Mešamo, da dobimo rahlo gosti puding. Mirno kuhamo, pene izginjajo, odstavimo in dodamo aromo ter osem listov ožete želatine, ki smo jo prej namočili v mrzlo vodo. Nato hladimo, vmes večkrat premešamo. Ko je mrzlo, zamešamo stepeno smetano. To je potem enotna krema. Razdelimo jo po plošči tako kot v prvem primeru.  

VEČ ...|12. 4. 2024
Kremne rezine in tiramisu

Poslušalec je sestro Nikolino prosil za recept za kremšnite oz. kremne rezine ter za nasvet glede kakava pri tiramisuju: ali naj ga potrese šele, ko ga vzame iz hladilnika ali že prej. Glede slednjega je odgovorila, da ga potresemo že, ko damo tiramisu prvič v hladilnik, da se ohladi. Dodatno pa ga potresemo, ko ga narežemo in postrežemo gostom. Glede kremnih rezin pa najprej spečemo dve plošči testa, najbolje že predhodni dan. Nadeva sta lahko dva: prvi je pudingov, drugi pa jajčni oz. diplomatski. Za prvi nadev potrebujemo 1 liter mleka, 30 dag sladkorja, 3 vanilin pudinge, 5 jajc, vanilin sladkor, do pol litra smetane, breskov liker za aromo. Najprej zmešamo rumenjake in pol sladkorja, prilijemo 2 dl mleka in zamešamo vse pudinge. Ostalo mleko damo kuhati (damo v 3-4 litrski lonec, da bo zadoščal za nadaljevanje), dodamo mu še ostalo polovico sladkorja. Beljake pa damo v poseben kotliček in naredimo sneg. Ko mleko s sladkorjem zavre, zamešamo prvo mešanico in skupaj kuhamo še tri, štiri minute, da se zgosti, odstavimo in takoj dodamo aromo (breskov liker je prozoren in ne obarva jedi). Dodamo še sneg in z metlico v roki mešamo z velikimi obrati, da se sneg lepo porazdeli. V tem času pripravimo spečeno ploščo testa in dobljeni nadev nanesemo in s paleto enakomerno porazdelimo. Pustimo ohladit. Ko je dobro ohlajeno, zmiksamo smetano, ki ji dodamo aromo vanilije in jo porazdelimo po vrhu ter lepo poravnamo. Drugo spečeno ploščo razrežemo na kvadratke. Te polagamo na smetano in tako z nožem razrežemo (z nožem žagico). Postavimo v hladilnik in naslednji dan potresemo s sladkorjem, čokolado, kakavom ... Lahko pa že pred kvadratke oblijemo s čokolado. Za drugi nadev pa nad soparo v kotličku skuhamo jajca, sladkor, mleko. Mešamo, da dobimo rahlo gosti puding. Mirno kuhamo, pene izginjajo, odstavimo in dodamo aromo ter osem listov ožete želatine, ki smo jo prej namočili v mrzlo vodo. Nato hladimo, vmes večkrat premešamo. Ko je mrzlo, zamešamo stepeno smetano. To je potem enotna krema. Razdelimo jo po plošči tako kot v prvem primeru.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|10. 4. 2024
Jedi iz pora

Por, ki ga v teh dneh še najdemo na vrtovih, lahko uporabimo pri pripravi različnih jedi: juhe, rižote, priloge, musake ... Za musako najprej dobro spražimo meso, ki mu dodamo por (1/3 pora, 2/3 mesa). Posebej skuhamo krompir, ki ga olupimo in narežemo na listke. Po 10-12 minutah vodo odlijemo in pokapljamo z oljem. V namazan pekač ali jena posodo nato nalagamo plasti krompirja in mesa s porom. Na vrhu naj bo krompir. To prelijemo z jajčnim mlekom in na vrhu naribamo sir. Pokrito (če ni pokrova, uporabimo alu-folijo) pečemo pri 180-190 stopinjah Celzija. Po 10-15-ih minutah pekač odkrijemo  in počakamo, da se tudi vrhnja plast zapeče in dobi lepo barvo. To je izdatna glavna jed, h kateri lahko ponudimo še solato. Lahko pripravimo tudi porovo solato: drobno ga narežemo in dodamo tanko narezan skuhan krompir, ki smo ga omedili z oljem. Zraven sodijo še koruza, soja, korenček ... Zabelimo z marinado (kis, olje, sol, po želji še poper) ali pa naredim jogurtov preliv – dresing (2 žlici jogurta, 1 žlica majoneze, gorčica, 1 žlica kisle smetane, malo olja, po želji še drobnjak) ... Taka solata sodi k pleskavici, čevapčičev, polpetov ...  Za juho por narežemo na drobne rezance, solimo in pražimo na olju. Posebej damo kuhati krompir in korenje. Ko je mehko, odlijemo vodo in stlačimo, dodamo žlico olja in strt česen, počasi prilivamo tekočino, v kateri smo kuhali in dodamo pražen por... Po potrebi solimo in dodamo poper, zelo bo okus dopolnila žlica pečenkinega soka ... 

Jedi iz pora

Por, ki ga v teh dneh še najdemo na vrtovih, lahko uporabimo pri pripravi različnih jedi: juhe, rižote, priloge, musake ... Za musako najprej dobro spražimo meso, ki mu dodamo por (1/3 pora, 2/3 mesa). Posebej skuhamo krompir, ki ga olupimo in narežemo na listke. Po 10-12 minutah vodo odlijemo in pokapljamo z oljem. V namazan pekač ali jena posodo nato nalagamo plasti krompirja in mesa s porom. Na vrhu naj bo krompir. To prelijemo z jajčnim mlekom in na vrhu naribamo sir. Pokrito (če ni pokrova, uporabimo alu-folijo) pečemo pri 180-190 stopinjah Celzija. Po 10-15-ih minutah pekač odkrijemo  in počakamo, da se tudi vrhnja plast zapeče in dobi lepo barvo. To je izdatna glavna jed, h kateri lahko ponudimo še solato. Lahko pripravimo tudi porovo solato: drobno ga narežemo in dodamo tanko narezan skuhan krompir, ki smo ga omedili z oljem. Zraven sodijo še koruza, soja, korenček ... Zabelimo z marinado (kis, olje, sol, po želji še poper) ali pa naredim jogurtov preliv – dresing (2 žlici jogurta, 1 žlica majoneze, gorčica, 1 žlica kisle smetane, malo olja, po želji še drobnjak) ... Taka solata sodi k pleskavici, čevapčičev, polpetov ...  Za juho por narežemo na drobne rezance, solimo in pražimo na olju. Posebej damo kuhati krompir in korenje. Ko je mehko, odlijemo vodo in stlačimo, dodamo žlico olja in strt česen, počasi prilivamo tekočino, v kateri smo kuhali in dodamo pražen por... Po potrebi solimo in dodamo poper, zelo bo okus dopolnila žlica pečenkinega soka ... 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi iz pora

Por, ki ga v teh dneh še najdemo na vrtovih, lahko uporabimo pri pripravi različnih jedi: juhe, rižote, priloge, musake ... Za musako najprej dobro spražimo meso, ki mu dodamo por (1/3 pora, 2/3 mesa). Posebej skuhamo krompir, ki ga olupimo in narežemo na listke. Po 10-12 minutah vodo odlijemo in pokapljamo z oljem. V namazan pekač ali jena posodo nato nalagamo plasti krompirja in mesa s porom. Na vrhu naj bo krompir. To prelijemo z jajčnim mlekom in na vrhu naribamo sir. Pokrito (če ni pokrova, uporabimo alu-folijo) pečemo pri 180-190 stopinjah Celzija. Po 10-15-ih minutah pekač odkrijemo  in počakamo, da se tudi vrhnja plast zapeče in dobi lepo barvo. To je izdatna glavna jed, h kateri lahko ponudimo še solato. Lahko pripravimo tudi porovo solato: drobno ga narežemo in dodamo tanko narezan skuhan krompir, ki smo ga omedili z oljem. Zraven sodijo še koruza, soja, korenček ... Zabelimo z marinado (kis, olje, sol, po želji še poper) ali pa naredim jogurtov preliv – dresing (2 žlici jogurta, 1 žlica majoneze, gorčica, 1 žlica kisle smetane, malo olja, po želji še drobnjak) ... Taka solata sodi k pleskavici, čevapčičev, polpetov ...  Za juho por narežemo na drobne rezance, solimo in pražimo na olju. Posebej damo kuhati krompir in korenje. Ko je mehko, odlijemo vodo in stlačimo, dodamo žlico olja in strt česen, počasi prilivamo tekočino, v kateri smo kuhali in dodamo pražen por... Po potrebi solimo in dodamo poper, zelo bo okus dopolnila žlica pečenkinega soka ... 

VEČ ...|10. 4. 2024
Jedi iz pora

Por, ki ga v teh dneh še najdemo na vrtovih, lahko uporabimo pri pripravi različnih jedi: juhe, rižote, priloge, musake ... Za musako najprej dobro spražimo meso, ki mu dodamo por (1/3 pora, 2/3 mesa). Posebej skuhamo krompir, ki ga olupimo in narežemo na listke. Po 10-12 minutah vodo odlijemo in pokapljamo z oljem. V namazan pekač ali jena posodo nato nalagamo plasti krompirja in mesa s porom. Na vrhu naj bo krompir. To prelijemo z jajčnim mlekom in na vrhu naribamo sir. Pokrito (če ni pokrova, uporabimo alu-folijo) pečemo pri 180-190 stopinjah Celzija. Po 10-15-ih minutah pekač odkrijemo  in počakamo, da se tudi vrhnja plast zapeče in dobi lepo barvo. To je izdatna glavna jed, h kateri lahko ponudimo še solato. Lahko pripravimo tudi porovo solato: drobno ga narežemo in dodamo tanko narezan skuhan krompir, ki smo ga omedili z oljem. Zraven sodijo še koruza, soja, korenček ... Zabelimo z marinado (kis, olje, sol, po želji še poper) ali pa naredim jogurtov preliv – dresing (2 žlici jogurta, 1 žlica majoneze, gorčica, 1 žlica kisle smetane, malo olja, po želji še drobnjak) ... Taka solata sodi k pleskavici, čevapčičev, polpetov ...  Za juho por narežemo na drobne rezance, solimo in pražimo na olju. Posebej damo kuhati krompir in korenje. Ko je mehko, odlijemo vodo in stlačimo, dodamo žlico olja in strt česen, počasi prilivamo tekočino, v kateri smo kuhali in dodamo pražen por... Po potrebi solimo in dodamo poper, zelo bo okus dopolnila žlica pečenkinega soka ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|3. 4. 2024
Začimbe za govedino

Poslušalka sprašuje, s čim naj začini govedino, ki jo bo spekla, da bo potem okusna jed. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj tega mesa ne peče v pečici, pač pa v ponvi oz. manjši posodi na štedilniku, tako da bi se peklo oziroma kuhalo v sopari. Pred peko meso pretakne s hamburško slanino ali vratovino. To narežemo na manjše, podolgovate koščke in damo zmrznit. Nato pa s koničastim nožem zataknemo vodoravno med vlakna. Dobro ga posolimo in na vroči maščobi opečemo, da dobi lepo rdečo barvo. Dodamo narezano čebulo, lovor, rožmarin, poper, brinjevo jagodo, narezan česen, rezine sveže ali zmrznjene paprike ... Ko je dobro opečeno, prilijemo malo tekočine in pokrito zmehčamo. Od vrste in starosti mesa je odvisen čas: od eno ure do ure in pol.

Začimbe za govedino

Poslušalka sprašuje, s čim naj začini govedino, ki jo bo spekla, da bo potem okusna jed. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj tega mesa ne peče v pečici, pač pa v ponvi oz. manjši posodi na štedilniku, tako da bi se peklo oziroma kuhalo v sopari. Pred peko meso pretakne s hamburško slanino ali vratovino. To narežemo na manjše, podolgovate koščke in damo zmrznit. Nato pa s koničastim nožem zataknemo vodoravno med vlakna. Dobro ga posolimo in na vroči maščobi opečemo, da dobi lepo rdečo barvo. Dodamo narezano čebulo, lovor, rožmarin, poper, brinjevo jagodo, narezan česen, rezine sveže ali zmrznjene paprike ... Ko je dobro opečeno, prilijemo malo tekočine in pokrito zmehčamo. Od vrste in starosti mesa je odvisen čas: od eno ure do ure in pol.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Začimbe za govedino

Poslušalka sprašuje, s čim naj začini govedino, ki jo bo spekla, da bo potem okusna jed. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj tega mesa ne peče v pečici, pač pa v ponvi oz. manjši posodi na štedilniku, tako da bi se peklo oziroma kuhalo v sopari. Pred peko meso pretakne s hamburško slanino ali vratovino. To narežemo na manjše, podolgovate koščke in damo zmrznit. Nato pa s koničastim nožem zataknemo vodoravno med vlakna. Dobro ga posolimo in na vroči maščobi opečemo, da dobi lepo rdečo barvo. Dodamo narezano čebulo, lovor, rožmarin, poper, brinjevo jagodo, narezan česen, rezine sveže ali zmrznjene paprike ... Ko je dobro opečeno, prilijemo malo tekočine in pokrito zmehčamo. Od vrste in starosti mesa je odvisen čas: od eno ure do ure in pol.

VEČ ...|3. 4. 2024
Začimbe za govedino

Poslušalka sprašuje, s čim naj začini govedino, ki jo bo spekla, da bo potem okusna jed. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj tega mesa ne peče v pečici, pač pa v ponvi oz. manjši posodi na štedilniku, tako da bi se peklo oziroma kuhalo v sopari. Pred peko meso pretakne s hamburško slanino ali vratovino. To narežemo na manjše, podolgovate koščke in damo zmrznit. Nato pa s koničastim nožem zataknemo vodoravno med vlakna. Dobro ga posolimo in na vroči maščobi opečemo, da dobi lepo rdečo barvo. Dodamo narezano čebulo, lovor, rožmarin, poper, brinjevo jagodo, narezan česen, rezine sveže ali zmrznjene paprike ... Ko je dobro opečeno, prilijemo malo tekočine in pokrito zmehčamo. Od vrste in starosti mesa je odvisen čas: od eno ure do ure in pol.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|2. 4. 2024
Jogurtovo pecivo

Poslušalka je sestro Nikolino prosila za recept za jogurtovo pecivo. To je sladica, pri kateri potrebujemo navadni jogurt, ostale sestavine pa merimo z jogurtovim lončkom. Potrebujemo: 1 jogurtov lonček je sladkorja, 1 jogurtov lonček olja, 2 jogurta, 4 jogurtovi lončki moke in pecilni prašek (presejan v moko), 4 jajca, 2-3 žlice ruma, vanilin sladkor. Mešamo rumenjake in polovico sladkorja, vmes prilivamo olje, dodamo jogurt, moko in sneg s sladkorjem in vanilin sladkorjem. Po snegu dodamo drugo polovico moke s pecilnim praškom. Rahlo premešamo in damo v pekač ali dva modela ter pečemo pri  180-190 °C dobre pol ur (preverimo barvo ali pa z zobotrebcem). Pečenega lahko oblijemo z limoninim ledom ...

Jogurtovo pecivo

Poslušalka je sestro Nikolino prosila za recept za jogurtovo pecivo. To je sladica, pri kateri potrebujemo navadni jogurt, ostale sestavine pa merimo z jogurtovim lončkom. Potrebujemo: 1 jogurtov lonček je sladkorja, 1 jogurtov lonček olja, 2 jogurta, 4 jogurtovi lončki moke in pecilni prašek (presejan v moko), 4 jajca, 2-3 žlice ruma, vanilin sladkor. Mešamo rumenjake in polovico sladkorja, vmes prilivamo olje, dodamo jogurt, moko in sneg s sladkorjem in vanilin sladkorjem. Po snegu dodamo drugo polovico moke s pecilnim praškom. Rahlo premešamo in damo v pekač ali dva modela ter pečemo pri  180-190 °C dobre pol ur (preverimo barvo ali pa z zobotrebcem). Pečenega lahko oblijemo z limoninim ledom ...

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Jogurtovo pecivo

Poslušalka je sestro Nikolino prosila za recept za jogurtovo pecivo. To je sladica, pri kateri potrebujemo navadni jogurt, ostale sestavine pa merimo z jogurtovim lončkom. Potrebujemo: 1 jogurtov lonček je sladkorja, 1 jogurtov lonček olja, 2 jogurta, 4 jogurtovi lončki moke in pecilni prašek (presejan v moko), 4 jajca, 2-3 žlice ruma, vanilin sladkor. Mešamo rumenjake in polovico sladkorja, vmes prilivamo olje, dodamo jogurt, moko in sneg s sladkorjem in vanilin sladkorjem. Po snegu dodamo drugo polovico moke s pecilnim praškom. Rahlo premešamo in damo v pekač ali dva modela ter pečemo pri  180-190 °C dobre pol ur (preverimo barvo ali pa z zobotrebcem). Pečenega lahko oblijemo z limoninim ledom ...

VEČ ...|2. 4. 2024
Jogurtovo pecivo

Poslušalka je sestro Nikolino prosila za recept za jogurtovo pecivo. To je sladica, pri kateri potrebujemo navadni jogurt, ostale sestavine pa merimo z jogurtovim lončkom. Potrebujemo: 1 jogurtov lonček je sladkorja, 1 jogurtov lonček olja, 2 jogurta, 4 jogurtovi lončki moke in pecilni prašek (presejan v moko), 4 jajca, 2-3 žlice ruma, vanilin sladkor. Mešamo rumenjake in polovico sladkorja, vmes prilivamo olje, dodamo jogurt, moko in sneg s sladkorjem in vanilin sladkorjem. Po snegu dodamo drugo polovico moke s pecilnim praškom. Rahlo premešamo in damo v pekač ali dva modela ter pečemo pri  180-190 °C dobre pol ur (preverimo barvo ali pa z zobotrebcem). Pečenega lahko oblijemo z limoninim ledom ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|27. 3. 2024
Kuhanje mesa za veliko noč

Poslušalko je zanimalo, kako dolgo naj kuha domače prekajeno svinjsko meso in kako dolgo kupljeno. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da velja pravilo za 1 kg mesa ena ura kuhanja. Domače meso samo splaknemo pod vodo in damo kuhat v vročo vodo, vmes ga lahko obrnemo. Med kuhanjem lahko naredimo preiskus – nabodemo ga z dvorogelno tanko vilico. Čas kuhanja je odvisen tudi od oblike šunke - debelejše kuhamo dlje časa, da je tudi na sredini dobro prekuhano meso. V vsakem primeru meso ohlajamo v tekočini, v kateri smo ga skuhali. Ko je meso mlačno, ga šele odcedimo.  

Kuhanje mesa za veliko noč

Poslušalko je zanimalo, kako dolgo naj kuha domače prekajeno svinjsko meso in kako dolgo kupljeno. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da velja pravilo za 1 kg mesa ena ura kuhanja. Domače meso samo splaknemo pod vodo in damo kuhat v vročo vodo, vmes ga lahko obrnemo. Med kuhanjem lahko naredimo preiskus – nabodemo ga z dvorogelno tanko vilico. Čas kuhanja je odvisen tudi od oblike šunke - debelejše kuhamo dlje časa, da je tudi na sredini dobro prekuhano meso. V vsakem primeru meso ohlajamo v tekočini, v kateri smo ga skuhali. Ko je meso mlačno, ga šele odcedimo.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kuhanje mesa za veliko noč

Poslušalko je zanimalo, kako dolgo naj kuha domače prekajeno svinjsko meso in kako dolgo kupljeno. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da velja pravilo za 1 kg mesa ena ura kuhanja. Domače meso samo splaknemo pod vodo in damo kuhat v vročo vodo, vmes ga lahko obrnemo. Med kuhanjem lahko naredimo preiskus – nabodemo ga z dvorogelno tanko vilico. Čas kuhanja je odvisen tudi od oblike šunke - debelejše kuhamo dlje časa, da je tudi na sredini dobro prekuhano meso. V vsakem primeru meso ohlajamo v tekočini, v kateri smo ga skuhali. Ko je meso mlačno, ga šele odcedimo.  

VEČ ...|27. 3. 2024
Kuhanje mesa za veliko noč

Poslušalko je zanimalo, kako dolgo naj kuha domače prekajeno svinjsko meso in kako dolgo kupljeno. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da velja pravilo za 1 kg mesa ena ura kuhanja. Domače meso samo splaknemo pod vodo in damo kuhat v vročo vodo, vmes ga lahko obrnemo. Med kuhanjem lahko naredimo preiskus – nabodemo ga z dvorogelno tanko vilico. Čas kuhanja je odvisen tudi od oblike šunke - debelejše kuhamo dlje časa, da je tudi na sredini dobro prekuhano meso. V vsakem primeru meso ohlajamo v tekočini, v kateri smo ga skuhali. Ko je meso mlačno, ga šele odcedimo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|26. 3. 2024
Naravne barve za pirhe

Za rdečo barvo pirhov sestra Nikolina svetuje kuhanje jajc v soku iz malin ali soku črnega ribeza. Če imamo sadje zamrznjeno, ga v vodi najprej skuhamo, nato odcedimo, dodamo malo limoninega soka ali pa žičko kisa, da bodo pirhi lepe, sveže barve, nato pa v tej zavrelici skuhamo jajca. Lahko jih skuhamo tudi v zavrelici, ki ji dodamo nekaj žlic rdeče paprike, prav tako jih lahko skuhamo v pravi kavi ali instant kavi. Dobro je dati kakšno žličko limoninega soka. Zelena jajca dobimo, če jajca kuhamo v zavrelici iz mladih kopriv, mlade špinače, bršljana ... Zelo lepi pirhi pridejo, če jajca skuhamo v čebulnih olupkih, še posebej pri rdeči čebuli. Lepe pirhe dobimo tudi, če navežemo kakšno rožico, deteljico, cvetek ... ali pa narišemo kakšen vstajenjski simbol ali napišemo aleluja .. Za lep lesk jajca oz. pirhe namastimo.

Naravne barve za pirhe

Za rdečo barvo pirhov sestra Nikolina svetuje kuhanje jajc v soku iz malin ali soku črnega ribeza. Če imamo sadje zamrznjeno, ga v vodi najprej skuhamo, nato odcedimo, dodamo malo limoninega soka ali pa žičko kisa, da bodo pirhi lepe, sveže barve, nato pa v tej zavrelici skuhamo jajca. Lahko jih skuhamo tudi v zavrelici, ki ji dodamo nekaj žlic rdeče paprike, prav tako jih lahko skuhamo v pravi kavi ali instant kavi. Dobro je dati kakšno žličko limoninega soka. Zelena jajca dobimo, če jajca kuhamo v zavrelici iz mladih kopriv, mlade špinače, bršljana ... Zelo lepi pirhi pridejo, če jajca skuhamo v čebulnih olupkih, še posebej pri rdeči čebuli. Lepe pirhe dobimo tudi, če navežemo kakšno rožico, deteljico, cvetek ... ali pa narišemo kakšen vstajenjski simbol ali napišemo aleluja .. Za lep lesk jajca oz. pirhe namastimo.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Naravne barve za pirhe

Za rdečo barvo pirhov sestra Nikolina svetuje kuhanje jajc v soku iz malin ali soku črnega ribeza. Če imamo sadje zamrznjeno, ga v vodi najprej skuhamo, nato odcedimo, dodamo malo limoninega soka ali pa žičko kisa, da bodo pirhi lepe, sveže barve, nato pa v tej zavrelici skuhamo jajca. Lahko jih skuhamo tudi v zavrelici, ki ji dodamo nekaj žlic rdeče paprike, prav tako jih lahko skuhamo v pravi kavi ali instant kavi. Dobro je dati kakšno žličko limoninega soka. Zelena jajca dobimo, če jajca kuhamo v zavrelici iz mladih kopriv, mlade špinače, bršljana ... Zelo lepi pirhi pridejo, če jajca skuhamo v čebulnih olupkih, še posebej pri rdeči čebuli. Lepe pirhe dobimo tudi, če navežemo kakšno rožico, deteljico, cvetek ... ali pa narišemo kakšen vstajenjski simbol ali napišemo aleluja .. Za lep lesk jajca oz. pirhe namastimo.

VEČ ...|26. 3. 2024
Naravne barve za pirhe

Za rdečo barvo pirhov sestra Nikolina svetuje kuhanje jajc v soku iz malin ali soku črnega ribeza. Če imamo sadje zamrznjeno, ga v vodi najprej skuhamo, nato odcedimo, dodamo malo limoninega soka ali pa žičko kisa, da bodo pirhi lepe, sveže barve, nato pa v tej zavrelici skuhamo jajca. Lahko jih skuhamo tudi v zavrelici, ki ji dodamo nekaj žlic rdeče paprike, prav tako jih lahko skuhamo v pravi kavi ali instant kavi. Dobro je dati kakšno žličko limoninega soka. Zelena jajca dobimo, če jajca kuhamo v zavrelici iz mladih kopriv, mlade špinače, bršljana ... Zelo lepi pirhi pridejo, če jajca skuhamo v čebulnih olupkih, še posebej pri rdeči čebuli. Lepe pirhe dobimo tudi, če navežemo kakšno rožico, deteljico, cvetek ... ali pa narišemo kakšen vstajenjski simbol ali napišemo aleluja .. Za lep lesk jajca oz. pirhe namastimo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|24. 3. 2024
Krompirjev golaž

Najprej na maščobi pražimo narezano čebulo, ki jo solimo in ji prilijemo malo vode, da se pokuha. Vmes olupimo krompir in ga narežemo na kocke ali na rezine. Dodamo ga na praženo čebulo, dobro premešamo, ker se želi prijemati dna posode. To praženje je pomembno, ker se na krompirju naredi ovojnica in doda jedi pravi okus in videz. Ko začne dobivati oranžno barvo, zalijemo z juho (½ litra). Nato naredimo podmet iz paradižnikove mezge in dveh žlic pirine moke. Juho bo vedno obogatil sok pečenke, dodatek začimb ...

Krompirjev golaž

Najprej na maščobi pražimo narezano čebulo, ki jo solimo in ji prilijemo malo vode, da se pokuha. Vmes olupimo krompir in ga narežemo na kocke ali na rezine. Dodamo ga na praženo čebulo, dobro premešamo, ker se želi prijemati dna posode. To praženje je pomembno, ker se na krompirju naredi ovojnica in doda jedi pravi okus in videz. Ko začne dobivati oranžno barvo, zalijemo z juho (½ litra). Nato naredimo podmet iz paradižnikove mezge in dveh žlic pirine moke. Juho bo vedno obogatil sok pečenke, dodatek začimb ...

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Krompirjev golaž

Najprej na maščobi pražimo narezano čebulo, ki jo solimo in ji prilijemo malo vode, da se pokuha. Vmes olupimo krompir in ga narežemo na kocke ali na rezine. Dodamo ga na praženo čebulo, dobro premešamo, ker se želi prijemati dna posode. To praženje je pomembno, ker se na krompirju naredi ovojnica in doda jedi pravi okus in videz. Ko začne dobivati oranžno barvo, zalijemo z juho (½ litra). Nato naredimo podmet iz paradižnikove mezge in dveh žlic pirine moke. Juho bo vedno obogatil sok pečenke, dodatek začimb ...

VEČ ...|24. 3. 2024
Krompirjev golaž

Najprej na maščobi pražimo narezano čebulo, ki jo solimo in ji prilijemo malo vode, da se pokuha. Vmes olupimo krompir in ga narežemo na kocke ali na rezine. Dodamo ga na praženo čebulo, dobro premešamo, ker se želi prijemati dna posode. To praženje je pomembno, ker se na krompirju naredi ovojnica in doda jedi pravi okus in videz. Ko začne dobivati oranžno barvo, zalijemo z juho (½ litra). Nato naredimo podmet iz paradižnikove mezge in dveh žlic pirine moke. Juho bo vedno obogatil sok pečenke, dodatek začimb ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Naš gost

VEČ ...|13. 4. 2024
Tatjana Fink

Naša sobotna gostja je bila vodja hiše Ljubhospic Tatjana Fink. Z nami je delila spomine na zgodnje otroštvo, ki ga je zelo zaznamovalo smrt očeta pa tudi spomine na raziskovanje in izobraževanje, povezano s hospicem, ki jo je navsezadnje pripeljalo k prav posebnemu delu, ki ga zdaj opravlja. Spregovorila je tudi o tem, kakšna spoznanja ji prinašajo srečevanja z umirajočimi in kako zelo pomemben del našega življenja so poslavljanja.

Tatjana Fink

Naša sobotna gostja je bila vodja hiše Ljubhospic Tatjana Fink. Z nami je delila spomine na zgodnje otroštvo, ki ga je zelo zaznamovalo smrt očeta pa tudi spomine na raziskovanje in izobraževanje, povezano s hospicem, ki jo je navsezadnje pripeljalo k prav posebnemu delu, ki ga zdaj opravlja. Spregovorila je tudi o tem, kakšna spoznanja ji prinašajo srečevanja z umirajočimi in kako zelo pomemben del našega življenja so poslavljanja.

Damijana Medved

spominživljenje

Za življenje

VEČ ...|13. 4. 2024
Dokler svojih ne pozdravimo, bomo težko pozdravili rane svojih otrok.

Z Alenko Rebula, psihologinjo, pesnico, pisateljico, prepoznavno predavateljico o iskanju notranjega miru, smo ob izidu knjige o negi družinske ljubezni, ki jo je zasnovala Josipa Prebeg, z naslovom »Otroci ljubezni«, razmišljali o vlogi družinske skupnosti, o dinamiki odnosov, spodbujali k odzivom, ki odpirajo poti do boljšega razumevanja tako lastnih potreb kot potreb drugih znotraj družine. 

Pomlad naj bi v nas spodbudila očiščenje toksičnih misli in delovanj, zato je bilo to eno od začetnih izhodišč pogovora z Alenko Rebula, kako jih prepoznamo in kako lahko začnemo ravnati drugače? Reševanje ljubezni v družini je mogoče in je največ vredno, prinese varno zavetje, po katerem hrepeni sleherna duša. 

Dokler svojih ne pozdravimo, bomo težko pozdravili rane svojih otrok.

Z Alenko Rebula, psihologinjo, pesnico, pisateljico, prepoznavno predavateljico o iskanju notranjega miru, smo ob izidu knjige o negi družinske ljubezni, ki jo je zasnovala Josipa Prebeg, z naslovom »Otroci ljubezni«, razmišljali o vlogi družinske skupnosti, o dinamiki odnosov, spodbujali k odzivom, ki odpirajo poti do boljšega razumevanja tako lastnih potreb kot potreb drugih znotraj družine. 

Pomlad naj bi v nas spodbudila očiščenje toksičnih misli in delovanj, zato je bilo to eno od začetnih izhodišč pogovora z Alenko Rebula, kako jih prepoznamo in kako lahko začnemo ravnati drugače? Reševanje ljubezni v družini je mogoče in je največ vredno, prinese varno zavetje, po katerem hrepeni sleherna duša. 

Nataša Ličen

vzgojaduhovnostodnosiotrocidružbasvetovanjepogovor

Doživetja narave

VEČ ...|12. 4. 2024
Hodim, torej grem

Po samotnih stezicah, mimo starih, zapuščenih hiš bomo smo tokrat stopili pod vodstvom odličnega sogovornika, pisca in hodca, ki je prebrodil že marsikatero grapo. Za Marjana Bradeška zagotovo drži rek, ki ga je izbral tudi za naslov svoje knjige: Hodim, torej grem. Popeljal nas je na skrajni rob Trnovskega gozda. Če vas zanima, kam natančno in tudi kako je pisal svojo knjigo ter kakšne namige vam lahko ponudi, prisluhnite.

Hodim, torej grem

Po samotnih stezicah, mimo starih, zapuščenih hiš bomo smo tokrat stopili pod vodstvom odličnega sogovornika, pisca in hodca, ki je prebrodil že marsikatero grapo. Za Marjana Bradeška zagotovo drži rek, ki ga je izbral tudi za naslov svoje knjige: Hodim, torej grem. Popeljal nas je na skrajni rob Trnovskega gozda. Če vas zanima, kam natančno in tudi kako je pisal svojo knjigo ter kakšne namige vam lahko ponudi, prisluhnite.

Blaž Lesnik

naravahojaplaninstvoliteraturagrapepohodništvo

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|17. 4. 2024
Minister Arčon obiskal koroške Slovence

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon in državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar sta se v ponedeljek in včeraj mudila pri slovenski narodni skupnosti na avstrijskem Koroškem. V Selah, Dobrli vasi in Celovcu sta obiskala ustanove, kjer se zavzemajo za ohranjanje dediščine svojih prednikov, jezika in kulture ter za sobivanje z nemško govorečo narodno skupnostjo. O izzivih in stvarnosti slovenske narodne skupnosti so govorili z odvetnikom Rudijem Voukom in  predstavniki vseh treh krovnih političnih organizacij. Srečala sta se tudi z Romanom Roblekom, novim generalnim tajnikom Slovenske gospodarske zveze in izredno pomembnim dejavnikom v postopku vložitve peticije koroških Slovencev pri Evropskem parlamentu. Minister je ob koncu za Slovenski sporedu ORF poudaril pomen ohranjanja slovenskega jezika v izobraževanju in zagotovil, da si bo v prihodnje prizadeval urediti ustrezno podporo izobraževanjem kadrov že v predšolski vzgoji. 

Minister Arčon obiskal koroške Slovence

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon in državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar sta se v ponedeljek in včeraj mudila pri slovenski narodni skupnosti na avstrijskem Koroškem. V Selah, Dobrli vasi in Celovcu sta obiskala ustanove, kjer se zavzemajo za ohranjanje dediščine svojih prednikov, jezika in kulture ter za sobivanje z nemško govorečo narodno skupnostjo. O izzivih in stvarnosti slovenske narodne skupnosti so govorili z odvetnikom Rudijem Voukom in  predstavniki vseh treh krovnih političnih organizacij. Srečala sta se tudi z Romanom Roblekom, novim generalnim tajnikom Slovenske gospodarske zveze in izredno pomembnim dejavnikom v postopku vložitve peticije koroških Slovencev pri Evropskem parlamentu. Minister je ob koncu za Slovenski sporedu ORF poudaril pomen ohranjanja slovenskega jezika v izobraževanju in zagotovil, da si bo v prihodnje prizadeval urediti ustrezno podporo izobraževanjem kadrov že v predšolski vzgoji. 

Matjaž Merljak

družbarojakikultura

Sol in luč

VEČ ...|16. 4. 2024
Micah R. Sadigh: Eksistencialno potovanje

Večna eksistencialna vprašanja, vprašanja o smislu življenja, nas zadanejo prej ali slej, pa naj se v blišču in hrupu sodobnega potrošništva ta notranji glas še tako trudimo utišati. Dunajski psihiater Viktor Frankl in ruski literarni klasik Lev Tolstoj sta tem razmislekom posvetila vse življenje in filozof, Micah Sadigh, v svojem delu preplete njuna spoznanja in zahtevne filozofske principe skuša približati sleherniku.

S Franklovo logoterapevtsko mislijo in Tolstojevim čutom za najgloblje v človeku, nagovori vprašanja trpljenja, smrti in življenjskega smisla. Predstavili smo nekaj odlomkov iz knjige z naslovom Eksistencialno potovanje, ki jo je napisal Micah Sadigh in je izšla pri  Celjski Mohorjevi družbi.

Micah R. Sadigh: Eksistencialno potovanje

Večna eksistencialna vprašanja, vprašanja o smislu življenja, nas zadanejo prej ali slej, pa naj se v blišču in hrupu sodobnega potrošništva ta notranji glas še tako trudimo utišati. Dunajski psihiater Viktor Frankl in ruski literarni klasik Lev Tolstoj sta tem razmislekom posvetila vse življenje in filozof, Micah Sadigh, v svojem delu preplete njuna spoznanja in zahtevne filozofske principe skuša približati sleherniku.

S Franklovo logoterapevtsko mislijo in Tolstojevim čutom za najgloblje v človeku, nagovori vprašanja trpljenja, smrti in življenjskega smisla. Predstavili smo nekaj odlomkov iz knjige z naslovom Eksistencialno potovanje, ki jo je napisal Micah Sadigh in je izšla pri  Celjski Mohorjevi družbi.

Tadej Sadar

družbaodnosi

Radijski misijon 2024

VEČ ...|23. 3. 2024
7. dan: Mitja Markovič - Bog je potrpežljiv z nami. Bodimo potrpežljivi tudi sami!

»Dobro v nas počasi raste. Počasi rastejo naše življenjske izkušnje. Počasi raste naša modrost. Naš značaj se počasi preoblikuje, prilagaja in postaja vse bolj človeški. Tudi dobrota človeške družbe počasi raste. Počasi rastejo spoznanja o dostojanstvu človeške osebe. O enakopravnosti. O potrebi po sodelovanju. Počasi rastejo spoznanja o tem, kako uničujoče je sovraštvo in ljubosumje, kako nesmiselno je tratiti svoje moči za prekomerno kopičenje materialnih dobrin. In počasi v nas in v družbi raste spoznanje o tem, da je najdragocenejše tisto, kar je v srcu in kar živi v naših odnosih,« je v zadnjem malem misijonskem nagovoru med drugim poudaril duhovnik Mitja Markovič. Vabljeni, da mu prisluhnete v celoti!

7. dan: Mitja Markovič - Bog je potrpežljiv z nami. Bodimo potrpežljivi tudi sami!

»Dobro v nas počasi raste. Počasi rastejo naše življenjske izkušnje. Počasi raste naša modrost. Naš značaj se počasi preoblikuje, prilagaja in postaja vse bolj človeški. Tudi dobrota človeške družbe počasi raste. Počasi rastejo spoznanja o dostojanstvu človeške osebe. O enakopravnosti. O potrebi po sodelovanju. Počasi rastejo spoznanja o tem, kako uničujoče je sovraštvo in ljubosumje, kako nesmiselno je tratiti svoje moči za prekomerno kopičenje materialnih dobrin. In počasi v nas in v družbi raste spoznanje o tem, da je najdragocenejše tisto, kar je v srcu in kar živi v naših odnosih,« je v zadnjem malem misijonskem nagovoru med drugim poudaril duhovnik Mitja Markovič. Vabljeni, da mu prisluhnete v celoti!

Mitja Markovič

duhovnostodnosimisijon2024

Via positiva

VEČ ...|18. 4. 2024
Srečanje družin - Vzemimo Boga zares

V molitvenem tednu za duhovne poklice smo se pogovarjali z laikom, tudi družinskim očetom, redovnico in duhovnikom, kako živeti svojo pot poklicanosti kljub pritiskom in nenaklonjenosti družbe ter sveta, kako si ostati zvest in živeti nauk? Ozadje pogovora je bilo tudi srečanje družin ljubljanske nadškofije na Brezjah, ki se je odvilo na pobudo in povabilo nadškofa Stanislava Zoreta. Pogovarjali smo se s. Ano Šuštar, frančiškanko Marijino misijonarko, Luko Mavričem, tajnikom Urada za družino pri ljubljanski nadškofiji in Bernardom Rožmanom, duhovnikom trenutno kar štirih župnij. Spregovorili so tudi iz svojih izkušenj o lepotah srečevanja, skupnosti in vere. 

Srečanje družin - Vzemimo Boga zares

V molitvenem tednu za duhovne poklice smo se pogovarjali z laikom, tudi družinskim očetom, redovnico in duhovnikom, kako živeti svojo pot poklicanosti kljub pritiskom in nenaklonjenosti družbe ter sveta, kako si ostati zvest in živeti nauk? Ozadje pogovora je bilo tudi srečanje družin ljubljanske nadškofije na Brezjah, ki se je odvilo na pobudo in povabilo nadškofa Stanislava Zoreta. Pogovarjali smo se s. Ano Šuštar, frančiškanko Marijino misijonarko, Luko Mavričem, tajnikom Urada za družino pri ljubljanski nadškofiji in Bernardom Rožmanom, duhovnikom trenutno kar štirih župnij. Spregovorili so tudi iz svojih izkušenj o lepotah srečevanja, skupnosti in vere. 

Nataša Ličen

duhovnostdružbaodnosivzgojaodnosi

Slovenska oddaja Radia Vatikan

VEČ ...|18. 4. 2024
Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 18. 4.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 18. 4.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Radio Vatikan

Kulturni utrinki

VEČ ...|18. 4. 2024
Zbor Amorvincit s koncertom na Sveti Gori

V okviru kulturnih dogodkov na Sveti Gori, ki so jih poimenovali SVETOGORSKE SOBOTNICE, bo v nedeljo 21. aprila ob 16:45 (po maši) koncert mešanega pevskega zbora AMORVINCIT iz Nove Gorice z gosti. Koncert nam je predstavil predsednik zbora Bojan Vuga.

Zbor Amorvincit s koncertom na Sveti Gori

V okviru kulturnih dogodkov na Sveti Gori, ki so jih poimenovali SVETOGORSKE SOBOTNICE, bo v nedeljo 21. aprila ob 16:45 (po maši) koncert mešanega pevskega zbora AMORVINCIT iz Nove Gorice z gosti. Koncert nam je predstavil predsednik zbora Bojan Vuga.

Jože Bartolj

kulturaglasbasvetogorske sobotniceAmporvincitBojan Vuga

Komentar Družina

VEČ ...|18. 4. 2024
Rok Blažič: Odkrita vojna

Na Bližnjem vzhodu je padla še ena zavesa: po desetletjih »vojne v senci« je Iran v noči s 13. na 14. april z brezpilotnimi letalniki, manevrirnimi in balističnimi raketami neposredno napadel ozemlje Izraela. Odgovor je bil pričakovan, potem ko je izraelska vojska 1. aprila izvedla napad na iranski konzulat v Damasku, kar je Iran razumel kot napad na svoje ozemlje. Tarča napada sta bila visoka predstavnika vplivne Iranske revolucionarne garde, prek katere Iran zagotavlja svoj vpliv v t. i. šiitskem polmesecu, ki sega preko Iraka in Sirije do Libanona.

Rok Blažič: Odkrita vojna

Na Bližnjem vzhodu je padla še ena zavesa: po desetletjih »vojne v senci« je Iran v noči s 13. na 14. april z brezpilotnimi letalniki, manevrirnimi in balističnimi raketami neposredno napadel ozemlje Izraela. Odgovor je bil pričakovan, potem ko je izraelska vojska 1. aprila izvedla napad na iranski konzulat v Damasku, kar je Iran razumel kot napad na svoje ozemlje. Tarča napada sta bila visoka predstavnika vplivne Iranske revolucionarne garde, prek katere Iran zagotavlja svoj vpliv v t. i. šiitskem polmesecu, ki sega preko Iraka in Sirije do Libanona.

Rok Blažič

komentar